Το 2022 ήταν η θερμότερη χρονιά για την Ελβετία - Έλιωσε μεγάλος όγκος των παγετώνων
NewsroomΤο έτος 2022 ήταν το πιο θερμό και ηλιόλουστο στην Ελβετία από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία το 1864, με αποτέλεσμα οι παγετώνες να χάσουν όγκο ρεκόρ.
Ενώ η Ελβετία διέρχεται και πάλι μια περίοδο ακραίας ζέστης εδώ και λίγες μέρες, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για το Περιβάλλον έχει συντάξει μια έκθεση για το 2022, που χαρακτηρίζεται από πολυάριθμα αρχεία με επιβλαβείς συνέπειες για τον άνθρωπο και τη φύση.
Η θερμότερη ημέρα καταγράφηκε στη Γενεύη στις 4 Αυγούστου με την θερμοκρασία στους 38,3 βαθμούς Κελσίου ενώ ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας καταγράφηκε στο Λουγκάνο, όπου για 14 συνεχόμενες ημέρες ο υδράργυρος ξεπέρασε το φράγμα των 30°C.
Το καλοκαίρι του 2022 ήρθε στη δεύτερη θέση: τόσο στη νότια όσο και στη βόρεια Ελβετία καταγράφηκαν θερμοκρασίες πάνω από 36°C. Μόνο το θερμό καλοκαίρι του 2003 ήταν πιο ζεστό.
Η χρονιά σημαδεύτηκε από πτώση της στάθμης των υδάτων λόγω έλλειψης χιονιού και βροχής. Στο καντόνι του Τιτσίνο, στα νότια της χώρας, η λίμνη Λουγκάνο και η λίμνη Ματζόρε ήταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022.
Όπως σημειώνεται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, οι ελβετικοί παγετώνες δεν έχουν χάσει ποτέ τόσο μεγάλο μέρος του όγκου τους όσο πέρυσι: 3 κυβικά χιλιόμετρα έχουν λιώσει ή το 6% του εναπομείναντος πάγου.
«Το έτος 2022 επαναπροσδιορίζει το παιχνίδι, γιατί μέχρι τότε μια απώλεια 2% θεωρούνταν ήδη ακραία», ανακοίνωσε η ελβετική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για το Περιβάλλον.
Οι μικροί παγετώνες έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί αναγκάζοντας τα προγράμματα μετρήσεων να ανασταλούν.
Η άνοδος της θερμοκρασίας προκάλεσε αύξηση των θανάτων (474) λόγω της ζέστης χωρίς να υπερβαίνει τα στοιχεία του 2003 (1.402).
- Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
- ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
- Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του