Κόσμος|11.07.2023 21:10

Όσα πήρε ο Ερντογάν από τη Δύση για να πει το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Newsroom

Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να είπε το πολυπόθητο για τη Δύση «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά είναι ξεκάθαρο πως δεν θα φύγει με «άδεια χέρια» από το Βίλνιους της Λιθουανίας.

Οι κινήσεις στρατηγικής του Ερντογάν

Όπως τόνισε ο δημοσιογράφος του OPEN Σωτήρης Δανέζη στην ανάλυσή του, οι διαπραγματευτικές κινήσεις του Τούρκου προέδρου ήταν κινήσεις στρατηγικής.

«Πριν από λίγους μήνες ο Ερντογάν ζητούσε καινούργια F16, ο Μπάιντεν απαντούσε «ναι» σε αυτό το αίτημα  αλλά το Κογκρέσο συμφωνούσε μόνο υπό την προϋπόθεση να μην πετούν πάνω από ελληνικά νησιά. Τι έκανε λοιπόν ο Τούρκος πρόεδρος; Έθεσε βέτο στην ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ώστε να το συνδέσει με τα F16 και να το αποσύρει την κρίσιμη ώρα. Οι Αμερικανοί καίγονταν για την ένταξη των δυο αυτών χωρών μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», ανέφερε ο δημοσιογράφος του OPEN. 

«Στη συνέχεια υποχώρησε για την ένταξη της Φιλανδίας που δεν τον ενδιέφερε τόσο και περίμενε για την κρίσιμη ώρα που έφτασε χθες. Στο παρά πέντε της διαπραγμάτευσης ζήτησε και την επανεκκίνηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και οι κυβερνήσεις φιλελεύθερων και δημοκρατικών χωρών όπως η Σουηδία και Φιλανδία κατέληξαν να διαπραγματεύονται με έναν Ερντογάν που εκβιάζει τους συνομιλητές του και ταυτόχρονα απειλεί την κυριαρχία κρατών μελών της συμμαχίας όπως η Ελλάδα και η Κύπρος».

Τι κέρδισε ο πρόεδρος της Τουρκίας

Τι κέρδισε όμως στο τέλος ο πρόεδρος της Τουρκίας;

  1. Πρώτον η Σουηδοί αλλάζουν τη νομοθεσία για τους Κούρδους, όχι στον βαθμό που θα ήθελαν οι Τούρκοι.
  2. Δεύτερον, ο σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να στείλει F16 στην Τουρκία χωρίς κανέναν όρο.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι από εδώ και στο εξής οι πιέσεις στο Κογκρέσο θα γίνουν ασφυκτικές. Ο γερουσιαστής Μενέντέζ και κάποιοι ακόμη θα δώσουν τη μάχη ώστε να περάσουν κάποια δέσμευση για την περίπτωση που οι Τούρκοι χρησιμοποιούν αυτά τα μαχητικά εναντίον της Ελλάδας, αλλά η θέση τους θα είναι πολύ δύσκολη.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει στην ουσία των τουρκικών θέσεων

Σύμφωνα με την ανάλυση του Σωτήρη Δανέζη «ο Ερντογάν μετά τις εκλογές στην Τουρκία απέδειξε ότι είναι κυρίαρχος στο εσωτερικό της χώρας και σημαντικός διαπραγματευτής διεθνώς».

«Είναι ο μόνος που μιλάει ταυτόχρονα με Πούτιν και Ζελένσκι, είναι ο μόνος που μπορεί να μπλοκάρει την ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ χωρίς καμία συνέπεια. Αν ο Ερντογάν φύγει από το τραπέζι αυτού του διπλωματικού πόκερ με νέες παραχωρήσεις και νέες μάρκες, ίσως κάθε μελλοντική σημαντική απόφαση του ΝΑΤΟ να είναι ευκαιρία για τουρκικό εκβιασμό.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα. Το Μητσοτάκης γιοκ μπήκε στο ράφι ωστόσο τίποτα δεν έχει αλλάξει στην ουσία των τουρκικών θέσεων. Στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν θα είναι σημαντικό αν επιτευχθεί συμφωνία για παράταση του μορατόριουμ και κάποιες συμφωνίες για τα υπόλοιπα. Τα υπόλοιπα θα κριθούν σε βάθος χρόνου».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΝΑΤΟΤουρκίαΣύνοδος ΚορυφήςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν