Κόσμος|13.07.2023 00:30

Πόλεμος στο Σουδάν: Πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπισμένοι

Newsroom

Ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της σύγκρουσης που ξέσπασε πριν από σχεδόν τρεις μήνες στο Σουδάν, σύμφωνα με υπολογισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Πάνω από 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και εκτοπιστεί εσωτερικά στη χώρα και πάνω από 730.000 έχουν περάσει σε γειτονικές χώρες, δείχνουν τα στοιχεία του οργανισμού, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Οι περισσότεροι από αυτούς έφυγαν είτε από την πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου επικεντρώνεται η σύγκρουση ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), η οποία ξέσπασε στις 15 Απριλίου, είτε από το Νταρφούρ, όπου αυξήθηκε η βία με στόχο εθνοτικές ομάδες.

Την Τετάρτη, κάτοικοι ανέφεραν ότι ακούγονταν μαχητικά αεριωθούμενα και πυρά πυροβολικού στην Ουμντουρμάν και την Μπάχρι, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της σουδανικής πρωτεύουσας.

Επίσης, μάχες αναφέρθηκαν τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στον στρατό και αντάρτες του ισχυρού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος του Βορείου Σουδάν (SPLM) στην πολιτεία του Νοτίου Κορντοφάν και σε αυτήν του Γαλάζιου Νείλου κοντά στα σύνορα με την Αιθιοπία, προκαλώντας την απομάκρυνση κατοίκων από τις εστίες τους και σε αυτές τις περιοχές.

Οι συγκρούσεις έχουν καταστρέψει μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας και πυροδοτήσει κύματα επιθέσεων στο Νταρφούρ. Οι άμαχοι αντιμετωπίζουν λεηλασίες, διακοπές ρεύματος, ελλείψεις τροφίμων και νερού, κατάρρευση των υγειονομικών υπηρεσιών και έξαρση της σεξουαλικής βίας.

Η κυβερνητική μονάδα για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και των Παιδιών ανακοίνωσε χθες ότι κατέγραψε εννέα νέες περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων στο Χαρτούμ, με τις οποίες ανήλθε σε 51 ο συνολικός αριθμός τους από τα μέσα Απριλίου, σημειώνοντας ότι ο πραγματικός αριθμός τους είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος.

Τα περισσότερα θύματα κατηγορούν τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης για τις επιθέσεις, αναφέρει η κυβερνητική αυτή ομάδα, η οποία θεωρείται αμερόληπτη, σε ανακοίνωσή της. Οι παραστρατιωτικοί της RSF κάλεσαν τους πολίτες να καταγγείλουν τυχόν παραβιάσεις και σημείωσαν ότι τα μέλη της που θεωρείται ότι εμπλέκονται σε κακοποιήσεις θα λογοδοτήσουν.

Από αυτούς που εγκαταλείπουν το Σουδάν, η πλειονότητα έχει διαφύγει προς τον βορρά, στην Αίγυπτο, ή τα δυτικά, στο Τσαντ, ενώ μεγάλος αριθμός έχει μετακινηθεί στο Νότιο Σουδάν και την Αιθιοπία.

Αφού μοιράστηκαν την εξουσία με πολίτες μετά την εκδίωξη από την εξουσία του Όμαρ Αλ Μπεσίρ έπειτα από λαϊκή εξέγερση πριν από τέσσερα χρόνια, ο στρατός και η παραστρατιωτική οργάνωση RSF πήραν τον πλήρη έλεγχο της εξουσίας με πραξικόπημα το 2021. Ωστόσο τον Απρίλιο ήρθαν σε ρήξη λόγω διαφωνιών σχετικά με μεταβατικό σχέδιο που θα οδηγούσε σε εκλογές.

Διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, συμπεριλαμβανομένων συνομιλιών υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ στην Τζέντα, οι οποίες αναβλήθηκαν τον περασμένο μήνα, και συνάντησης υπό αφρικανική αιγίδα στην Αντίς Αμπέμπα αυτήν την εβδομάδα.

Σύνοδος κορυφής των γειτονικών χωρών του Σουδάν θα διεξαχθεί στο Κάιρο την Πέμπτη.

Σουδάνπόλεμοςσυγκρούσειςειδήσεις τώρα