Κόσμος|14.07.2023 06:00

Οι λόγοι στροφής Ερντογάν στη Δύση: Πώς και γιατί ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να δημιουργήσει πλαίσιο εμπιστοσύνης με την Ελλάδα

Μαρία Ζαχαράκη

Όπως αναφέρουν αναλυτές στην Άγκυρα, ο επόμενος οδικός χάρτης Τουρκίας και Ελλάδας περιλαμβάνει την οικοδόμηση σχέσεων με θετική δυναμική και την ενεργοποίηση πολλαπλών καναλιών επικοινωνίας.

Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της συνάντησης Ερντογάν - Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ, όπως αποτυπώθηκε στον τουρκικό τύπο και την πολιτική ανάλυση, ήταν ότι οι δύο ηγέτες τόνισαν την πρόθεσή τους να έχουν συχνότερες επαφές σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να δημιουργηθεί, πρώτον και κύριο, ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης αλλά και συνθήκες που θα επιτρέψουν τη βελτίωση των σχέσεων, πρώτα σε κάποια θέματα της ήπιας διπλωματίας.

Κι ένα από τα πιο απτά αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ ήταν η απόφαση να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο, έπειτα από 7,5 χρόνια. Μέχρι τότε δηλαδή, το καλοκαίρι διαφαίνεται ήρεμο, χωρίς κορόνες και εντάσεις, με ένα διάλειμμα ίσως στην επέτειο των 100 χρόνων της συνθήκης της Λωζάνης στις 24 Ιουλίου.


Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανάγκη την φιλο-δυτική και φιλο-ελληνική στροφή για 2 λόγους: πρώτον, για να στείλει μήνυμα στο ανήσυχο Κογκρέσο, που δεν τον εμπιστεύεται ότι θα σταματήσει τις ενοχλήσεις στο Αιγαίο, με σκοπό να αρχίσουν ο Μενέντεζ και λοιποί να βλέπουν ευνοϊκά την Τουρκία για τα F-16. Και δεύτερο, για να στείλει μήνυμα στις αγορές ότι δεν είναι πλέον εριστικός στις διεθνείς σχέσεις του, αρχής γενομένης από τους γείτονες, και έπειτα με τους παγκόσμιους παράγοντες της οικονομίας, όπως οι ΗΠΑ.

ειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝΑΤΟΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνελληνοτουρκικές σχέσειςΤουρκία