Financial Times: Προσπάθειες από Σαουδική Αραβία και Τουρκία για τον επαναπατρισμό παιδιών από την Ουκρανία που έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία
NewsroomΗ Σαουδική Αραβία και η Τουρκία καταβάλλουν προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για τον επαναπατρισμό παιδιών από την Ουκρανία που έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία όπου έχουν εγκατασταθεί σε κέντρα φιλοξενίας παιδιών ή έχουν υιοθετηθεί από ρωσικές οικογένειες, γράφει σήμερα η εφημερίδα Financial Times.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη τέσσερα άτομα που έχουν γνώση των συνομιλιών, γράφει ότι οι συζητήσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη εδώ και αρκετούς μήνες και ότι ο πρώην ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, συμμετείχε στην προσπάθεια διαμεσολάβησης.
Αναφέρει επίσης ότι αξιωματούχοι στο Κίεβο και στη Μόσχα συνέταξαν, στο πλαίσιο της διαδικασίας διαμεσολάβησης, καταλόγους των παιδιών που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία μετά την ευρείας κλίμακας ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.
Εκτιμάται ότι σχεδόν 19.500 παιδιά έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία
Η Ντάρια Χερασιμτσούκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Επίτροπος για τα δικαιώματα και την αποκατάσταση των παιδιών, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα σε αίτημα του Reuters.
Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα απευθύνει έκκληση στους ξένους ηγέτες να βοηθήσουν τη χώρα του να πάρει πίσω τα παιδιά της.
Ρώσοι και Τούρκοι αξιωματούχοι δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αιτήματα να σχολιάσουν το ζήτημα. Η Σαουδική Αραβία δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα των FT.
Το Κίεβο εκτιμά ότι σχεδόν 19.500 παιδιά έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία ή στην υπό ρωσική κατοχή Κριμαία από την εισβολή του περασμένου έτους, καταδικάζοντας τις πρακτικές αυτές ως παράνομες απαγωγές. Τα επίσημα ουκρανικά στοιχεία δείχνουν ότι μόνο 385 παιδιά έχουν επαναπατριστεί μέχρι στιγμής.
Αρνείται η Μόσχα τις απαγωγές
Η Μόσχα, η οποία ελέγχει μεγάλα τμήματα της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, αρνείται ότι έχει απαγάγει τα παιδιά και λέει ότι αυτά μεταφέρθηκαν για τη δική τους ασφάλεια.
Τον Ιούνιο, Ουκρανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον ενός Ρώσου πολιτικού και δύο φερόμενων ως συνεργατών του για εγκλήματα πολέμου σχετικά με την φερόμενη απαγωγή δεκάδων ορφανών παιδιών από την πρώην κατεχόμενη νότια πόλη Χερσώνα, ορισμένα από τα οποία ήταν μόλις ενός έτους.
Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν από τους εισαγγελείς της Ουκρανίας ακολουθούν μια ευρύτερη έρευνα που διεξάγεται σε συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
Τον Μάρτιο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το μόνιμο παγκόσμιο δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την Επίτροπο της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Λβόβα-Μπελόβα, κατηγορώντας τους για απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία.
Η Ρωσία απορρίπτει τους ισχυρισμούς του ΔΠΔ, λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου και χαρακτηρίζει τα εντάλματα άκυρα.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό