Κόσμος|01.08.2023 22:49

Νέα Υόρκη: Σοκάρουν οι εικόνες των άστεγων μεταναστών που κοιμούνται στα πεζοδρόμια περιμένοντας άσυλο

Newsroom

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, εκατοντάδες μετανάστες που ζητούν άσυλο κοιμούνται στα πεζοδρόμια στην καρδιά της Νέας Υόρκης, και συγκεκριμένα έξω από το ξενοδοχείο Roosevelt του Μανχάταν ενώ, σύμφωνα με τον Έρικ Άνταμς, δήμαρχο της πόλης, η κρίση «δεν έχει τελειώσει».

Τοπικά μέσα μεταδίδουν ότι, η πόλη, εξακολουθεί να προσπαθεί να χειριστεί τους αιτούντες άσυλο, ενώ η στέγαση φαίνεται ότι είναι ένα μόνο από τα πολλά ζητήματα που προκύπτουν. Ο Άνταμς, μάλιστα, τονίζει ότι, μέχρι στιγμής από την άνοιξη του 2022, η πόλη έχει δεχθεί 93.000 αιτούντες άσυλο ενώ σχετικό δημοσίευμα του CBS NEWS αναφέρει ότι, «για να οπτικοποιήσουμε τι σημαίνει αυτό, αρκεί ο κόσμος να γεμίσει τις θέσεις του Madison Square Garden σχεδόν πέντε φορές».

Πάντως φαίνεται ότι, η ένταση που παρατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο έχει εκτονωθεί, όμως, η απόγνωση και η αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι επικρατούν, την ίδια στιγμή που εκατοντάδες συνεχίζουν να περιμένουν να δουν τι θα γίνει. Χθες Δευτέρα (31/07), οι αρχές της πόλης έκαναν αυξανόμενες εκκλήσεις προς την Ουάσιγκτον για παρέμβαση στην κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση που έχει δει ποτέ η Νέα Υόρκη».

Δεκάδες άνθρωποι εξακολουθούν να κατασκηνώνουν, κουρασμένοι και απελπισμένοι, έξω από το ξενοδοχείο Roosevelt για να κοιμηθούν ενώ, οι δημοτικοί υπάλληλοι μοιράζουν σάντουιτς στους άστεγους αιτούντες άσυλο. Ένας από αυτούς σημείωσε ότι, «δύο μέρες στον δρόμο, κοιμάμαι στον δρόμο, στον τοίχο». Σύμφωνα με τις Αρχές της πόλης, οι υπηρεσίες στο Roosevelt επικεντρώνονται στην τοποθέτηση παιδιών και οικογενειών σε δωμάτια ενώ πολλοί από τους μετανάστες μπαίνουν σε λεωφορεία και στέλνονται σε καταφύγια στα βόρεια της πολιτείας.

Σύμφωνα με ιδιοκτήτη επιχείρησης στην περιοχή κοντά στο ξενοδοχείο, η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Μιλώντας στο CBS NEWS ο ιδιοκτήτης του ελληνικού εστιατορίου Ammos, Δημήτρης Νάκος, τόνισε ότι, «αυτή είναι η καρδιά της Νέας Υόρκης. Η JP Morgan είναι εδώ. Δεν έχει νόημα όλο αυτό».  Ο δήμαρχος λέει ότι χωρίς ομοσπονδιακή βοήθεια, η πόλη θα σπάσει από την πίεση. «Δεν πρόκειται να γίνει καλύτερο. Από αυτή τη στιγμή είναι κατηφόρα. Δεν υπάρχει άλλος χώρος», είπε ο Άνταμς.

Έκκληση των αρχών της Νέας Υόρκης στον Μπάιντεν

Στο μεταξύ, οι αρχές της Νέας Υόρκης έχουν απευθύνει έκκληση προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να βοηθήσει κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επισπεύδοντας την άδεια εργασίας για τους αιτούντες άσυλο, πολλοί από τους οποίους θέλουν απεγνωσμένα να εργαστούν αλλά νομικά είναι ανίκανοι να το κάνουν.

«Η Νέα Υόρκη δεν μπορεί και δεν πρέπει να λύσει μόνη της μια εθνική κρίση. Είναι καιρός η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της», δήλωσε ο γερουσιαστής της Πολιτείας. Joe Addabbo, ένας Δημοκρατικός που εκπροσωπεί το Κουίνς.

ειδήσεις τώραάσυλοΝέα Υόρκηάστεγοι