Τούρκος πρέσβης: Οι βάσεις στα νησιά του Αιγαίου δεν επηρεάζουν την Τουρκία
Μαρία ΖαχαράκηΟ Τούρκος πρέσβης ε.τ., Ουλούτς Οζουλκέρ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλιέτ σχολιάζει ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να δημιουργήσουν νέες στρατιωτικές βάσεις στα νησιά του Αιγαίου, δεν θα επηρεάσει την Τουρκία, λόγω της Σύμβασης του Montreux για τα Στενά.
«Η σύμβαση του Μοντρέ υπογράφηκε με ισχύ για 20 χρόνια, αλλά προβλεπόταν να παρατείνεται αυτόματα, αν δεν υπήρχε αντίθετο αίτημα από κάποιο συμβαλλόμενο μέρος στο τέλος αυτής της περιόδου. Αυτή η 20ετής περίοδος έληξε το 1956. Από το '56, η Σύμβαση του
Μοντρέ εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια θέση που κανείς δεν έχει αγγίξει και εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με ευαισθησία. Υπό αυτές τις συνθήκες, ακόμη και αν οι Αμερικανοί πάρουν νέες στρατιωτικές βάσεις, τίποτα δεν θα αλλάξει για την Τουρκία. Άλλωστε, οι 9 αμερικανικές βάσεις εκεί βρίσκονται κατά της Ρωσίας τόσο από πλευράς οπλικών συστημάτων όσο και από πλευράς στρατηγικών προσεγγίσεων. Αν τις κάνετε 19 αντί για 9, θα πετύχετε υψηλότερο επίπεδο αποτελεσματικότητας από ό,τι σήμερα; Ίσως ναι».
«Δύσκολος ένας πρόσθετος προϋπολογισμός για νέες βάσεις»
Επισημαίνοντας τη δυσκολία διάθεσης πρόσθετου προϋπολογισμού για νέες βάσεις, ο Οζουλκέρ υποστήριξε ότι: «Δύο από τις υπάρχουσες βάσεις των ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας. Η μία από αυτές είναι η Αλεξανδρούπολη. Οι ΗΠΑ την έχουν τοποθετήσει εκεί από τακτικής άποψης, τόσο για να παρατηρούν το ρωσικό ναυτικό που κατεβαίνει από τη Μαύρη Θάλασσα όσο και για να ανακόψουν τον τουρκικό στρατό σε περίπτωση οποιασδήποτε ελληνοτουρκικής σύγκρουσης. Η άλλη βάση βρίσκεται στο νησί της Κρήτης. Αυτή δεν είναι καινούργια, βρίσκεται εκεί εδώ και πολύ καιρό. Είναι μια βάση όπου έρχονται όλα τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα κ.λπ. και μένουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτές οι βάσεις απαιτούν τρομερές δαπάνες. Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ αυξήθηκε στα 868 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπου κι αν πάτε στον κόσμο, στην Κίνα, στη Ρωσία, μπορείτε να δείτε τα ίχνη του αγώνα των ΗΠΑ να διατηρήσουν την παρουσία τους. 868 δισεκατομμύρια δολάρια σημαίνουν περισσότερα από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Τουρκίας. Αυτό για τις ΗΠΑ είναι μόνο ο αμυντικός προϋπολογισμός. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι δύσκολο να διαθέσει η Γερουσία έναν πρόσθετο προϋπολογισμό».
Πλήρης παράδοση
Ο Οζουλκέρ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία στο θέμα της Τουρκίας έκαναν βήματα υπέρ της Ελλάδας υπογράφοντας συμφωνία και ότι η Αθήνα έχει παραδοθεί πλήρως στις δύο αυτές χώρες.
«Βάσει αυτών των συμφωνιών, αν η Ελλάδα δεχθεί επίθεση με οποιονδήποτε τρόπο, οι αμερικανικές και γαλλικές ένοπλες δυνάμεις θα σταθούν στο πλευρό της. Υπάρχουν δύο πτυχές σε αυτό το θέμα. Πρώτον, λέγοντας ‘η Τουρκία απειλεί’ και παίρνοντας τις ΗΠΑ και τη Γαλλία στο πλευρό της, η Ελλάδα αφενός ασφαλίζει εαυτόν έναντι της Τουρκίας, αφετέρου έχει πάρει έναν δρόμο που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη επιδείνωση των ισορροπιών στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Δεύτερον, η Αθήνα παραβιάζει ολοκληρωτικά τη Συνθήκη της Λωζάνης, του Montreux, των Δωδεκανήσων και όλες τις άλλες συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Εξοπλίζει, συγκεντρώνει στρατεύματα... Ωστόσο, δεν θα έπρεπε να είναι δυνατόν η Ελλάδα να κάνει τίποτα από όλα αυτά. Εδώ, η Ελλάδα δημιουργεί ένα περιβάλλον, στο οποίο συμβάλλουν πολύ σοβαρά και οι ΗΠΑ και η Γαλλία, που διαταράσσει αυτήν την ισορροπία».
- Σενάριο από Euronews για τη συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν: Χτυπήθηκε από πύραυλο; Οι μαρτυρίες επιζώντων
- Έρχεται και νέα έξαρση της κακοκαιρίας: Επιμένει η βαρυχειμωνιά όλη την εβδομάδα - Χιόνια, βροχές και κρύο
- Τι είναι το διζωνικό σύστημα που θα αντικαταστήσει το νυχτερινό ρεύμα - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
- Σοκάρουν οι νέες αποκαλύψεις στην υπόθεση της Μπλείκ Λάιβλι: Ο Τζάστιν Μπαλντόνι της δάγκωνε το χείλος στο γύρισμα