Κόσμος|14.08.2023 18:11

Πολιτικός σεισμός στην Αργεντινή: Ένας ακροδεξιός θαυμαστής του Τραμπ, το μεγάλο φαβορί των προεδρικών εκλογών

Newsroom

Ο ακροδεξιός πολιτικός Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος θαυμάζει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις προκριματικές εκλογές της Αργεντινής.

Οι προκριματικές, στις οποίες συμμετέχουν υποψήφιοι πρόεδροι από όλα τα κόμματα, θεωρούνται βασικός δείκτης για τις προεδρικές εκλογές της 22ας Οκτωβρίου. Ο Μιλέι ξεπέρασε τις προσδοκίες κερδίζοντας το 30% των ψήφων, μπροστά από πιο καταξιωμένους πολιτικούς. Τα μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα ως «πολιτικό σεισμό».

Οι προκριματικές εκλογές στην Αργεντινή διαφέρουν από εκείνες σε άλλες χώρες, καθώς δεν περιορίζονται στα μέλη των κομμάτων, αλλά είναι ανοικτές σε όλους όσοι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές. Η ψηφοφορία είναι επίσης υποχρεωτική. Συνεπώς, όποιος κερδίσει τις περισσότερες ψήφους θεωρείται φαβορί για τις προεδρικές εκλογές της 22ας Οκτωβρίου.

Οι δημοσκοπήσεις πριν από τις προκριματικές εκλογές έβλεπαν τον Μιλέι να βρίσκεται πίσω από τον κεντροαριστερό υπουργό Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα και τη συντηρητική υποψήφια Πατρίσια Μπούλριτς.

Όμως, με καταμετρημένο πάνω από το 97% των ψήφων, ο Μιλέι συγκέντρωσε το 30,06% των ψήφων, μπροστά από τον συνασπισμό της Μπούλριτς με 28,27% και τον συνασπισμό του Μάσα με 27,24%.Η εφημερίδα La Nacion παρομοίασε την άνοδο του Μιλέι με τσουνάμι.

Οι αντικαθεστωτικές του απόψεις τον έχουν κάνει αγαπητό στους ψηφοφόρους της Αργεντινής που είναι θυμωμένοι με τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις επειδή απέτυχαν να λύσουν την οικονομική κρίση.

Ο ετήσιος πληθωρισμός ξεπερνά το 115%, ένας στους τέσσερις Αργεντινούς ζει σε συνθήκες φτώχειας και το τοπικό νόμισμα, το πέσο, έχει καταρρεύσει σε τέτοιο βαθμό που ποδοσφαιρικοί οπαδοί από αντίπαλα έθνη έχουν σκίσει χαρτονομίσματα πέσο για να χλευάσουν τους Αργεντινούς οπαδούς.

Ο Μιλέι εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις στους αντιπάλους του από τα καθιερωμένα πολιτικά κόμματα. Μιλώντας μετά τις προκριματικές εκλογές της Κυριακής είπε στους επευφημούντες υποστηρικτές του ότι «καταφέραμε να οικοδομήσουμε αυτή την ανταγωνιστική εναλλακτική λύση που θα βάλει τέλος στην παρασιτική, άχρηστη πολιτική κάστα».

ειδήσεις τώραεκλογές ΑργεντινήΑργεντινήΝτόναλντ Τραμπ