Κόσμος|21.08.2023 06:40

Σε κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σήμερα οι εξελίξεις στην Κύπρο - Οι Τουρκοκύπριοι διαμηνύουν πως δεν θα κάνουν πίσω

Newsroom

Σε κλειστή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, Δευτέρα, το επεισόδιο στη «νεκρή ζώνη» της Κύπρου με τις επιθέσεις Τουρκοκυπρίων κατά κυανόκρανων των Ηνωμένων Εθνών και την κατασκευή του παράνομου δρόμου, σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Και μπορεί οι Τουρκοκύπριοι να σταμάτησαν τις εργασίες διάνοιξης του δρόμου στη «νεκρή ζώνη», συνεχίζουν ωστόσο στην περιοχή της δικής τους δικαιοδοσίας διαμηνύοντας ότι δεν θα κάνουν πίσω. Οι Τουρκοκύπριοι με τη στήριξη της Άγκυρας ισχυρίζονται ότι ανοίγουν δρόμους σε απαγορευμένη περιοχή για ανθρωπιστικούς λόγους.

Το θέμα θα κυριαρχήσει και στο υπουργικό συμβούλιο της τουρκικής κυβέρνησης υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Την ίδια ώρα η Λευκωσία έχει επιδοθεί σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο και μετά τη διεθνή καταδίκη για τις τουρκικές προκλήσεις έρχεται να προστεθεί ανάρτηση του Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, ο οποίος εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τα επεισόδια στην Πύλα εκ μέρους του κράτους του Ισραήλ.

Διεθνής κατακραυγή

Την Πέμπτη αναμένεται στη Λευκωσία ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος έχει ήδη χαρακτηρίσει «απαράδεκτη και εγκληματική» την επίθεση, ενώ τα επεισόδια καταδίκασε και ο Καναδάς. Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης. Χαρακτήρισε υπεύθυνο τον Ερντογάν για την επίθεση των Τουρκοκυπρίων κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη και ζήτησε παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου.

«Προτρέπω τον πρόεδρο Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη για να διασφαλίσει ότι η κρίση στην Πύλα θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε.

Εξάλλου, όλα τα δημοσιεύματα, κυρίως του φιλοκυβερνητικού Τύπου στοχοποιούν την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, την οποία κατηγορούν για μεροληψία υπέρ των Ε/Κ, ενώ αρκετά ανασύρουν παλαιά γεγονότα για τον ρόλο της Ειρηνευτικής Δύναμης, που φτάνουν μέχρι τις διακοινοτικές συγκρούσεις το 1963-64.

Σε κλειστή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα το επεισόδιο στη “νεκρή ζώνη” της Κύπρου με τις επιθέσεις Τουρκοκυπρίων κατά κυανόκρανων των Ηνωμένων Εθνών και την κατασκευή του παράνομου δρόμου, σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Και μπορεί οι Τουρκοκύπριοι να σταμάτησαν τις εργασίες διάνοιξης του δρόμου στη “νεκρή ζώνη”, συνεχίζουν ωστόσο στην περιοχή της δικής τους δικαιοδοσίας διαμηνύοντας οτι δεν θα κάνουν πίσω. Οι Τουρκοκύπριοι με την στήριξη της Άγκυρας ισχυρίζονται ότι ανοίγουν δρόμους σε απαγορευμένη περιοχή για ανθρωπιστικούς λόγους.

Το θέμα θα κυριαρχήσει και στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο της τουρκικής κυβέρνησης υπό την προεδρία του τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα η Λευκωσία έχει επιδοθεί σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο και μετά την διεθνή καταδίκη για τις τουρκικές προκλήσεις έρχεται να προστεθεί ανάρτηση του Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, ο οποίος εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τα επεισόδια στην Πύλα εκ μέρους του κράτους του Ισραήλ.

Την Πέμπτη αναμένεται στη Λευκωσία ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος έχει ήδη χαρακτηρίσει “απαράδεκτη και εγκληματική” την επίθεση, ενώ τα επεισόδια καταδίκασε και ο Καναδάς.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης. Χαρακτήρισε υπεύθυνο τον Ερντογάν για την επίθεση των Τουρκοκυπρίων κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη και ζήτησε  παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου.

“Προτρέπω τον πρόεδρο Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη για να διασφαλίσει ότι η κρίση στην Πύλα θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ” τόνισε.

Εξάλλου, όλα τα δημοσιεύματα σήμερα, κυρίως του φιλοκυβερνητικού Τύπου στοχοποιούν την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, την οποία κατηγορούν για μεροληψία υπέρ των Ε/Κ, ενώ αρκετά ανασύρουν παλαιά γεγονότα για τον ρόλο της Ειρηνευτικής Δύναμης, που φτάνουν μέχρι τις διακοινοτικές συγκρούσεις το 1963-64.

ειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚύπροςΤουρκοκύπριοι