Κόσμος|27.08.2023 22:10

Βρετανικό Μουσείο: Φουντώνει η συζήτηση για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα μετά τις αποκαλύψεις για τις κλοπές

Newsroom

Δεν λέει να κοπάσει ο σάλος που έχει προκληθείς στο Βρετανικό Μουσείο, μετά την αποκάλυψη για κλοπές χιλιάδων αρχαιοτήτων ανεκτίμητης αξίας που βγήκαν μέχρι και σε δημοπρασία στο e-bay, αλλά και τις παραιτήσεις στελεχών του ιδρύματος. Μάλιστα, η κλοπές, αλλά και οι παραδοχές για σοβαρές ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας αναζωπυρώνουν τη συζήτηση για επιστροφή αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους, συζήτηση που αφορά και στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η αναφορά βρετανού βουλευτή

Χαρακτηριστικά, βρετανός βουλευτής δήλωσε ότι οι κλοπές στο Μουσείο αποκάλυψαν την «προσβλητική γελοιότητα» της άρνησής του να επιστρέψει αμφισβητούμενα αντικείμενα στη χώρα προέλευσής τους για λόγους ασφαλείας.

Ο Bell Ribeiro-Addy, πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για τις αφρικανικές αποζημιώσεις, πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος του 1963 που εμποδίζει την επιστροφή αντικειμένων όπως τα μάρμαρα του Παρθενώνα και τα χάλκινα του Μπενίν.

«Ένας από τους πιο προσβλητικούς λόγους που έδωσαν είναι ότι οι άλλες χώρες στις οποίες ανήκουν αυτά τα αντικείμενα είτε δεν θα μπορούσαν να τα φροντίσουν είτε είναι πιθανό να κλαπούν», δήλωσε. «Αλλά έχετε ανθρώπους σε αυτή τη χώρα που τα βάζουν στο eBay».

Το μουσείο έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας κλιμακούμενης θύελλας που οδήγησε την Παρασκευή στην παραίτηση του διευθυντή του, Χάρτβιγκ Φίσερ. Ο Φίσερ δήλωσε ότι ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχία του μουσείου να ανταποκριθεί σωστά στις προειδοποιήσεις του 2021 σχετικά με τις υποψίες κλοπής αντικειμένων. Ο αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου, Τζόναθαν Γουίλιαμς, αποσύρθηκε από τα συνήθη καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη εξέταση των κλοπών.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρώην συντηρητικός υπουργός Οικονομικών που προεδρεύει στο διοικητικό συμβούλιο του μουσείου, δήλωσε ότι η «ομαδική σκέψη» μπορεί να εμπόδισε την ηγεσία να πιστέψει ότι είχαν κλαπεί θησαυροί. Δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι πρόκειται για ένα χάος που θα ξεκαθαριστεί.

«Σίγουρα ζημιώθηκε η φήμη του Βρετανικού Μουσείου. Νομίζω ότι αυτό είναι το προφανές και γι' αυτό ζητώ συγγνώμη εκ μέρους του μουσείου», είπε. «Πιστεύουμε ότι υπήρξαμε θύμα κλοπών για μεγάλο χρονικό διάστημα και, ειλικρινά, θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα για να τις αποτρέψουμε».

Η αναταραχή έδωσε νέα ώθηση στις εκκλήσεις για επιστροφή ορισμένων από τα διάσημα και λεηλατημένα αντικείμενα του μουσείου στις αρχικές τους εστίες. Ο Ribeiro-Addy, ο βουλευτής των Εργατικών για το Streatham, δήλωσε: «Αυτό που το κάνει πιο φρικτό είναι ότι ήταν τόσο χαλαροί όσον αφορά την [ύποπτη] κλοπή αντικειμένων άλλων ανθρώπων που δεν μπήκαν καν στον κόπο να αξιολογήσουν τι είναι αυτό που έχουν ... για να ξέρουν ακριβώς τι έχει κλαπεί».

«Μπορείτε να διαβάσετε πολλά στη σιωπή»

O πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου φέρεται να δήλωσε στους συναδέλφους του ότι «είναι καθησυχασμένος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χειρίζεται προσωπικά τις διαπραγματεύσεις για τα γλυπτά των 2.500 ετώνδεν έχει επιτεθεί στο Μουσείο για τις κλοπές», αποκαλύπτουν οι Financial Times.

«Μπορείτε να διαβάσετε πολλά στη σιωπή», ανέφερε  πηγή από το Βρετανικό Μουσείο που επικαλούνται οι FT. «Υπήρξε σημαντικός περιορισμός στην καρδιά του ελληνικού κράτους». «Ένας γνώστης του μουσείου» είπε, πως ήταν σημάδι, ότι η Αθήνα πιστεύει μια συμφωνία να είναι κοντά».

Οι Financial Times φιλοξενούν δήλωση Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου που είπε: «Παρακολουθούμε στενά τις εκδηλώσεις στο Βρετανικό Μουσείο και όπως άλλοι στην πολιτιστική κοινότητα είμαστε συγκλονισμένοι από το μέγεθος της κλοπής. Αυτά τα ζητήματα δεν έχουν άμεση σχέση με την εκστρατεία μας για το νόμιμο δικαίωμα μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζεται αμείωτη».

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου ανέφερε σχετικά πως: «Πιστεύουμε ότι αυτό το είδος μακροπρόθεσμης συνεργασίας θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων αντικειμένων μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που διατηρούμε στο μουσείο».

Ο Λόρδος Εντ Βέιζι, πρώην υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου που ηγείται εκστρατείας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ακρόπολη, ισχυρίζεται ότι το κλίμα για μια συμφωνία για τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι το καλύτερο από ό,τι ήταν εδώ και 200 χρόνια. 

«Το Βρετανικό Μουσείο έχει έναν διορατικό πρόεδρο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πλειοψηφία και πλήρη θητεία και το μελλοντικό σχήμα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σαφέστερο σε 18 μήνες», είπε στους Financial Times ο Λόρδος Βέιζι.

Βρετανικό Μουσείογλυπτά του ΠαρθενώναΚυριάκος Μητσοτάκηςκλοπέςειδήσεις τώρα