Κόσμος|28.08.2023 13:44

Συγκλονιστική στιγμή: Μητέρα και γιος αγκαλιάστηκαν μετά από 42 χρόνια - Της είχαν πει ότι το παιδί πέθανε στη γέννα για να το αρπάξουν

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Μια συγκινητική ιστορία ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τη μακρινή Χιλή. Μητέρα αγκάλιασε για πρώτη φορά το παιδί της, το οποίο θεωρούσε πως είχε πεθάνει εδώ και δεκαετίες.

Η Μαρία Αντζελίκα Γκονζάλες γέννησε σε νοσοκομείο στη Χιλή τον γιο της πριν από 42 χρόνια. Αμέσως μετά την γέννα την άρπαξαν από τα χέρια το μωράκι της και έπειτα της είπαν πως πέθανε. Η μοίρα, η τύχη, όμως τους έφερε κοντά και βρέθηκαν. «Σ' αγαπώ πάρα πολύ», είπε ο Τζίμι Λίπερτ Θίντεν στη μητέρα του στα ισπανικά, καθώς αγκαλιάζονταν συγκινημένοι.

«Πώς αγκαλιάζεις κάποιον με τρόπο που να αναπληρώνει 42 χρόνια αγκαλιών;», ανέφερε έπειτα ο ίδιος στο Associated Press. Το ταξίδι του για να βρει τη βιολογική του οικογένεια που δεν γνώρισε ποτέ ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν διάβασε στις ειδήσεις για υιοθετημένους που γεννήθηκαν στη Χιλή και επανενώθηκαν με τους βιολογικούς τους συγγενείς με τη βοήθεια της χιλιανής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Nos Buscamos.

Η οργάνωση διαπίστωσε ότι ο Θίντεν είχε γεννηθεί πρόωρα σε νοσοκομείο του Σαντιάγο, της πρωτεύουσας της Χιλής, και είχε τοποθετηθεί σε θερμοκοιτίδα. 

Στην Γκονζάλες έδωσαν εξιτήριο, αλλά όταν επέστρεψε για να πάρει το μωρό της, της είπαν ότι είχε πεθάνει και ότι η σορός του είχε πεταχτεί, σύμφωνα με τον φάκελο της υπόθεσης του.

«Τα χαρτιά που έχω για την υιοθεσία μου λένε ότι δεν έχω ζωντανούς συγγενείς. Και έμαθα τους τελευταίους μήνες ότι έχω μια μαμά, τέσσερα αδέλφια και μια αδελφή», δήλωσε ο Θίντεν.

Δεκάδες χιλιάδες μωρά απήχθησαν την περίοδο 1970-80 

Το Nos Buscamos εκτιμά ότι δεκάδες χιλιάδες μωρά απήχθησαν από οικογένειες τους στη Χιλή στις δεκαετίες του 1970 και 1980.

«Η πραγματική ιστορία ήταν ότι αυτά τα παιδιά εκλάπησαν από φτωχές οικογένειες, φτωχές γυναίκες που δεν γνώριζαν. , δεν ήξεραν πώς να υπερασπιστούν τον εαυτό τους», δήλωσε η Κονστάνζα ντελ Ρίο, ιδρύτρια και διευθύντρια του Nos Buscamos.

Η εμπορία παιδιών συνέπεσε με πολλές άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της 17χρονης βασιλείας του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ, ο οποίος στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 ηγήθηκε πραξικοπήματος στη Χιλή για την ανατροπή του μαρξιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, τουλάχιστον 3.095 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, και δεκάδες χιλιάδες άλλοι βασανίστηκαν ή φυλακίστηκαν για πολιτικούς λόγους.

Τα τελευταία εννέα χρόνια, το Nos Buscamos έχει ενορχηστρώσει περισσότερες από 450 επανασυνδέσεις μεταξύ των υιοθετημένων και των βιολογικών τους οικογενειών.

Μέσω τεστ DNA βρήκε την οικογένειά του 

Η οργάνωση Nos Buscamos συνεργάζεται εδώ και δύο χρόνια με την πλατφόρμα γενεαλογίας MyHeritage, η οποία παρέχει δωρεάν κιτ εξετάσεων DNA σε Χιλιανούς υιοθετημένους και ύποπτα θύματα εμπορίας παιδιών στη Χιλή.

Το τεστ DNA του Θίντεν επιβεβαίωσε ότι ήταν 100% Χιλιανός και τον ταίριαξε με έναν πρώτο ξάδελφο που χρησιμοποιεί επίσης την πλατφόρμα MyHeritage. Και κάπως έτσι βρήκε την οικογένειά του. 

Ο Θίντεν δήλωσε ότι οι θετοί γονείς του υποστηρίζουν το ταξίδι που έκανε για την επανένωση με τους χαμένους συγγενείς του, και πως ήταν «ακούσια θύματα» ενός εκτεταμένου δικτύου παράνομων υιοθεσιών.

«Οι γονείς μου ήθελαν μια οικογένεια, αλλά ποτέ δεν την ήθελαν έτσι...». 

οικογένειααπαγωγήΧιλήειδήσεις τώρα