Κόσμος | 10.09.2023 15:44

Ερντογάν: Μίλησα με τον Μπάιντεν για τα F-16 - Η Σουηδία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Μαρία Ζαχαράκη

Συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν είχαν στο πλαίσιο της συνόδου της G20 ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους δύο ηγέτες να συζητούν για το ζήτημα των F-16.

Όπως είπε έπειτα σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος, ο κ. Μπάιντεν στη συζήτηση έθεσε το ζήτημα της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που έδειξε να τον ενοχλεί τονίζοντας πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο δεν αποφασίζει μόνος και για το οποίο εκκρεμεί απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

«Είχαμε μια συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν εδώ, στο πόδι. Και συζητήσαμε επίσης το θέμα των F-16 εκεί. Δυστυχώς, στο θέμα των F-16, οι φίλοι μας λένε ότι η Σουηδία είναι Σουηδία. Τώρα, αυτού του είδους η προσέγγιση μας ενοχλεί σοβαρά. Όταν το λένε αυτό, έχω μια απάντηση σε αυτούς. Λέτε ότι όλα έχουν να κάνουν με το Αμερικανικό Κογκρέσο. Έχουμε κι εμείς Κογκρέσο. Αν δεν περάσει μια τέτοια απόφαση από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, δεν είναι δυνατόν να πω "ναι". Δεν είμαι σε σημείο που να μπορώ να αποφασίσω μόνος μου», είπε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Ερντογάν.

Και σημείωσε: «Η Σουηδία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Όσο δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, φυσικά και θα πρέπει να περιμένω την απόφαση του Κοινοβουλίου μου».

Τζο ΜπάιντενΗΠΑΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαειδήσεις τώρα