Καχύποπτη η Τουρκία στην ένταξη της Ελλάδας στον οικονομικό άξονα Ινδίας - Αραβικής Χερσονήσου - Ευρώπης
Μαρία ΖαχαράκηΣτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του G20 αυτό το Σαββατοκύριακο, υπογράφηκε μία σημαντική σιδηροδρομική εμπορική διαδρομή, που θα συνδέει την Ινδία, τα Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και την Ελλάδα.
Τα Εμιράτα επιδιώκουν να καθιερώσουν το Ντουμπάι ως παγκόσμια πρωτεύουσα και να καλύψουν με το έργο αυτό τα κενά τμήματα της Σαουδικής γεωγραφικής περιοχής, το Ισραήλ αυξάνει τη σημασία του λιμανιού της Χάιφα (το οποίο διαχειρίζονται οι Ινδοί) στη Μεσόγειο και η Ελλάδα τοποθετείται ως πύλη προς την ευρωπαϊκή αγορά. Η Ινδία φαίνεται να έχει μεταπηδήσει στα ζεστά νερά της ανατολικής Μεσογείου.
Ο διάδρομος αυτός παρακάμπτει ωστόσο προς το παρόν την Τουρκία, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν μπορεί να υπάρξει διάδρομος χωρίς την Τουρκία. Η πιο βολική γραμμή για την κυκλοφορία από την ανατολή προς τη δύση πρέπει να περνάει από την Τουρκία», δήλωσε κατά την επιστροφή του από την Ινδία.
«Οι Έλληνες το βλέπουν αυτό ως ευκαιρία»
Από την άλλη, ο τουρκικός τύπος σχολίασε ακόμη πιο καχύποπτα τον αποκλεισμό της Τουρκίας, θεωρώντας ότι η Ελλάδα, αντιλαμβανόμενη τόσο τη θέση που λαμβάνουν η Τουρκία και η Ινδία όσο και τις δυσκολίες του International North–South Transport Corridor (INSTC), προσεγγίζει την Ινδία για τα συμφέροντά της εναντίον της Τουρκίας.
«Ο Μόντι ταξίδεψε στην Αθήνα μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική. Έτυχε πλούσιας υποδοχής. Μετά από 40 χρόνια, η Ινδία επισκεπτόταν την Ελλάδα για πρώτη φορά σε επίπεδο πρωθυπουργού. Οι Έλληνες δήλωσαν ότι είχαν αναβαθμίσει τις σχέσεις σε στρατηγικό επίπεδο και οι Ινδοί ότι έθεσαν την άμυνα και την ασφάλεια στην κορυφή του καταλόγου των τομέων συνεργασίας. Φυσικά, όλες αυτές οι εξελίξεις κινήθηκαν γύρω από μια ευρύτερη εξέλιξη, τον Εμπορικό Διάδρομο Ινδίας-Αραβίας-Μεσογείου», σχολίαζε η κυριακάτικη φιλο-κυβερνητική Γενί Σαφάκ, επισημαίνοντας ότι «τα έργα των διαδρόμων είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα σήμερα και η Τουρκία θα είναι ούτως ή άλλως παρούσα στο άμεσο μέλλον σε κάθε εξίσωση διαδρομών ανατολής-δύσης και βορρά-νότου».
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα