Κόσμος|13.09.2023 12:20

Επίσκεψη Βαρθολομαίου στην Εσθονία: Δυσαρέσκεια στην Τουρκία από ανάρτηση της πρωθυπουργού

Μαρία Ζαχαράκη

Πλείστα τα επικριτικά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου κατά της Εσθονής πρωθυπουργού Kaja Kallas για ανάρτησή της μετά από τη συνάντησή της με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Κάνουν λόγο στο «σκάνδαλο» λόγω της χρήσης του όρου «Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικός Πατριάρχης» στην ανάρτησή της. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Εκκλησία της Εσθονίας κατά την οποία είχε συνάντηση με την ανώτατη πολιτειακή και πολιτική ηγεσίας της χώρας και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Εσθονίας κ. Alar Karis και την πρωθυπουργό Kaja Kallas.

Ενδεικτικοί τίτλοι δημοσιευμάτων:

Yeni Safak:«Σκάνδαλο ‘Κωνσταντινούπολης’ από την Εσθονή πρωθυπουργό Κάλλας κατά την επίσκεψη του Βαρθολομαίου Α'»

Ηaber7: «Ανάρτηση που υπερβαίνει τα όρια από την Εσθονή πρωθυπουργό»

Star: «Σκάνδαλο «Κωνσταντινούπολης» κατά την επίσκεψη του Βαρθολομαίου στην Εσθονία»

Yeni Akit: «Σκανδαλώδης ανάρτηση από την πρωθυπουργό της Εσθονίας: Χρησιμοποίησε εκείνο το όνομα αντί της Ιστανμπούλ»

Aydinlik: «Σκανδαλώδης ανάρτηση από την πρωθυπουργό της Εσθονίας: Έγραψε «Κωνσταντινούπολη» αντί να γράψει Ιστανμπούλ»

Yenicag: «Σκάνδαλο Ιστανμπούλ από την Εσθονή πρωθυπουργό»

Στο σύνολο των δημοσιευμάτων επισημαίνεται ότι η Εσθονή πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Πατριάρχη στο πρωθυπουργικό Μέγαρο και μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης προέβη σε ανάρτηση «η οποία προκάλεσε μεγάλο σκάνδαλο», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, καθώς περιέγραψε τον κ. Βαρθολομαίο, με τις λέξεις «Αρχιεπίσκοπος της Κωνσταντινούπολης και Οικουμενικός Πατριάρχης».

Στα δημοσιεύματα μεταφέρεται η δυσαρέσκεια που προκάλεσαν τα λόγια της Εσθονής πρωθυπουργού και υπογραμμίζεται ότι «Τα σκανδαλώδη λόγια της Kallas ήταν σχεδόν μια επίδειξη υποστήριξης προς την Ελλάδα, η οποία ονειρεύεται την αναβίωση του οράματος του Ελληνισμού» (σ.σ. στην Τουρκία). Παρατίθενται δε και αντιδράσεις πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γίνεται επίσης λόγος και για την δυσαρέσκεια που προκλήθηκε στην Ελλάδα με την απόφαση μετατροπής του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος: «Υπενθυμίζεται δε ότι η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος, στις 24 Ιουλίου 2020 προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στην Ελλάδα, στην οποία έγιναν προσπάθειες προβοκάτσιας κυρίως από Έλληνες πολιτικούς, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην Ιστανμπούλ ως "Κωνσταντινούπολη"».

ΤουρκίαΕσθονίαΟικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίοςειδήσεις τώρα