Κόσμος|13.09.2023 16:20

Αντίδραση Κιλιτσντάρογλου στον Ερντογάν για G20: «Υπέγραψες ένα ιστορικό σκάνδαλο»

Newsroom

Την αντίδραση του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προκάλεσε ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τον εμπορικό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, επικρίνοντας σφόδρα τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος δεν κατάφερε να επιβάλει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο σχέδιο στη σύνοδο κορυφής της G20.

«Ο Ερντογάν υποκλίθηκε στις μεγάλες δυνάμεις στη σύνοδο κορυφής της G20 στην οποία συμμετείχε, έκλεισε τα μάτια στον αποκλεισμό της Τουρκίας και υπέγραψε ένα ιστορικό σκάνδαλο», είπε ο Κιλιτσντάρογλου, υπενθυμίζοντας στον Ερντογάν δηλώσεις του στο «παρελθόν».

«Κάθισε στα γόνατα του Σίσι»

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με το προφανές. Ο Ερντογάν, ο οποίος μας κατηγορεί για "πραξικοπηματίες" από το 2015 επειδή είπαμε ότι "δεν μπορεί να υπάρχει μόνιμη εχθρότητα μεταξύ χωρών, η Τουρκία και η Αίγυπτος, δύο σημαντικοί παράγοντες της περιοχής, πρέπει να έρθουν κοντά", κάθισε στα γόνατα του Σίσι υπό την πίεση των μεγάλων δυνάμεων», έγραψε στο Twitter ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Λιοντάρι μέσα, γάτα έξω...»

«Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη ντροπή του Ερντογάν, ο οποίος έχει μετατραπεί σε τίγρη στο εσωτερικό της χώρας και σε γάτα που έχει χύσει το γάλα στο εξωτερικό», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου:

«Στη Σύνοδο Κορυφής της G20 ορίστηκε ο οικονομικός διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης. Αυτή η νέα γραμμή δεν περιλαμβάνει την Τουρκία, η οποία έχει ίσως την πιο στρατηγική θέση μεταξύ των χωρών της G20. Αυτό αποτελεί ιστορική παράλειψη και ντροπή.

Το γεγονός ότι μια χώρα με λιμάνια όπως η Μερσίνα και το Ισκεντερούν δεν περιλαμβάνεται σε αυτή τη νέα γραμμή αποτελεί μεγάλη απώλεια τόσο από πλευράς εμπορίου όσο και από πλευράς γοήτρου. Αυτοί που αναζητούν το κύρος στην πολυτέλεια και τη μεγαλοπρέπεια- αυτοί που πουλάνε την εξαιρετικά πολυτελή ζωή τους στο κοινό ως "κύρος" έχουν καταστρέψει το γόητρό μας. Δεν υπάρχει καμία εξήγηση για την απουσία της Τουρκίας σε αυτή τη φωτογραφία».

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) συνέχισε το σφυροκόπημα στον Ερντογάν λέγοντας:

«Θα πρέπει να ντρέπεσαι που παραβρίσκεσαι σε αυτή τη σύνοδο κορυφής με το "δώρο (!)" αεροπλάνο του Εμίρη του Κατάρ, που δεν λογοδοτείς για τα περιουσιακά σου στοιχεία, που κάνεις στα πάντα το μαύρο άσπρο, όταν οι ηγέτες σε μαλώνουν

Μετά τη G20, ο Ερντογάν διατράνωσε στα ΜΜΕ, τα οποία πήρε στο αεροπλάνο του, ότι "δεν μπορεί να υπάρξει διάδρομος χωρίς την Τουρκία". Λοιπόν, το είπατε αυτό κατάμουτρα στη Σύνοδο Κορυφής; Είπατε ότι "δεν μπορεί να υπάρξει τραπέζι στην περιοχή χωρίς εμάς"; Φυσικά και όχι. Επειδή είναι λιοντάρια μέσα και γάτες έξω...

Αυτή η νέα γραμμή δεν είναι μια απλή υπόθεση. Συνδέεται πολύ στενά με το μέλλον, την ανάπτυξη και την εξέλιξη της χώρας μας. Θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να γυρίσουμε πίσω από αυτό το σκάνδαλο».

«Αποκλεισμός τύπου F-35»

Οι αντιδράσεις πολλαπλασιάζονται στην Τουρκία, ενώ σήμερα ο πολιτικός αναλυτής, Μουράτ Γετκίν, υποστήριξε ότι «η Τουρκία φαίνεται να έχει μείνει σκόπιμα έξω από το σχέδιο Ινδία-Ευρώπη. Σε μια πιο στρατιωτική διάσταση, μπορεί επίσης να ειπωθεί ότι είναι παράλληλο με τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το σχέδιο F-35, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ένας από τους παραγωγούς, μετά την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει πυραύλους S-400 από τη Ρωσία. Αλλιώς, αν κοιτάξει κανείς τον χάρτη, φαίνεται ότι είναι δυνατή η σύνδεση της διαδρομής από το ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα (με την επιπλέον προστασία που παρέχει η βάση του Ιντζιρλίκ σε χρήση από το ΝΑΤΟ) με το λιμάνι της Μερσίνας, για παράδειγμα, και από εκεί (με πολύ λιγότερες συνοριακές διελεύσεις) προς την Ευρώπη με πολύ χαμηλότερο κόστος. Αλλά δεν προκρίθηκε.

Μπορεί ο Ερντογάν να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα ενσωματωθεί σε αυτό το γιγαντιαίο σχέδιο - με τρόπο που θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει εύκολα τις οικονομικές της δυσκολίες; Γιατί να μην μπορεί; Αλλά είναι δυνατόν μόνο με το να λέει ‘Δε γίνεται χωρίς εμένα’; Το θέμα έχει να κάνει με τις επιλογές. Εδώ είναι που το όλο ζήτημα γίνεται περίπλοκο».

Έργο που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού

Ο Ερντογάν αισθάνεται σαφώς άβολα με τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το σχέδιο αυτό, αναφέρει ο Μουράτ Γετκίν, το οποίο προβλέπει την επαναλειτουργία της Διαδρομής των μπαχαρικών μετά από κάποιους αιώνες και με διαφορετική διαδρομή.

«Νομίζω κι εγώ ότι πρέπει να ανησυχεί- πρόκειται για ένα έργο που μπορεί πραγματικά να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού».

«Η Τουρκία θα πληγεί οικονομικά»

Από την άλλη, ο Τούρκος αναλυτής Χαϊντάρ Ορούτς λέει ότι «είναι επίσης προφανές ότι η σιδηροδρομική γραμμή, η οποία διασχίζει την Αραβική Χερσόνησο και φθάνει στη Μεσόγειο Θάλασσα, αποτελεί εναλλακτική λύση στο έργο του Δρόμου Ανάπτυξης που σχεδιάζεται μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ και εξ' αυτού η Τουρκία και το Ιράκ θα πληγούν οικονομικά αν υλοποιηθεί».

Ο Σερβέτ Γιλντιρίμ στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ υποστηρίζει ότι «η πιο εντυπωσιακή εξέλιξη στη σύνοδο κορυφής ήταν η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου οικονομικού διαδρόμου (ακριβέστερα, δύο ξεχωριστών διαδρόμων, ανατολικά και δυτικά) σιδηροδρόμων και λιμανιών που θα συνδέει την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη ως αντίλογος στην επιδραστική και ισχυρή πρωτοβουλία της Κίνας ‘Μία Ζώνη - Ένας Δρόμος’. Το έργο θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη ροή και τον εφοδιασμό ενέργειας και εμπορίου μεταξύ του Κόλπου και της Ευρώπης.

Θα πρέπει επίσης να αναλυθούν οι επιπτώσεις του στην Τουρκία. Τα εμπορεύματα που φορτώνονται από την Ινδία θα στέλνονται ταχύτερα στην Ευρώπη μέσω των λιμανιών του Ισραήλ και της Ελλάδας. Σε αυτό το σημείο η Τουρκία θα βρεθεί στη θέση μιας χώρας που συμπεριλαμβάνεται ή παρακάμπτεται;»

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚεμάλ Κιλιτσντάρογλουειδήσεις τώραΤουρκία