Κόσμος|14.09.2023 13:20

Τζιχάτ Γιαϊτζί: «Δεν υπάρχει κανένας εισαγγελέας για τον Βαρθολομαίο;»

Μαρία Ζαχαράκη

Εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου καταφέρθηκε για άλλη μια φορά ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο απόστρατος ναύαρχος και αρχιτέκτονας του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, κατηγορώντας τον για αντι-τουρκικές δηλώσεις και ενέργειες. Σε εκπομπή που συμμετείχε δήλωσε: «Δεν υπάρχει εισαγγελέας που να αγαπά την πατρίδα και το έθνος του;».

Όπως ανέφερε ο Τούρκος απόστρατος στρατιωτικός, «τον περασμένο Νοέμβριο, ο Έλληνας Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης ταξίδεψε στο Μπαχρέιν. Εκεί πραγματοποιήθηκε μια διαθρησκειακή σύνοδος κορυφής. Κοιτάξτε τι γράφει στο πίσω μέρος, έχει τον τίτλο "Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης και Νέας Ρώμης". Αυτός δεν είναι πολίτης της Τουρκίας; Γιατί δεν λογοδοτεί; Σε μια από τις συνεντεύξεις του, είχε πει ότι αισθάνεται ότι τον σταυρώνουν στην Τουρκία. Συναντιέται με τον Μπάιντεν. Διατίθεται ελληνικό κρατικό αεροσκάφος. Ο Έλληνας πρέσβης τον υποδέχεται. Δεν θα ρωτήσουν οι αρμόδιοι θεσμοί του κράτους τι κάνεις με αυτόν τον άνθρωπο; Θα το έκαναν, αλλά τίποτα δεν ρωτάνε αυτόν τον άνθρωπο. Δεν υπάρχει εισαγγελέας που να αγαπάει την πατρίδα και το έθνος του;»

Επίσκεψη Βαρθολομαίου σε Εσθονία και Φινλανδία: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στον Τουρκικό Τύπο

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται τα επικριτικά σχόλια για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη σε Εσθονία και Φινλανδία. Αιχμή του δόρατος η χρήση του όρου «Οικουμενικός».

Δημοσίευμα της εφημερίδας Yeni Mesaj με τίτλο «Ο Βαρθολομαίος αμφισβητεί τη Λωζάνη, σκανδαλώδεις δηλώσεις στην Εσθονία» και υπότιτλο «Ο Αρχιεπίσκοπος Βαρθολομαίος του Ρωμαίικου Πατριαρχείου του Φαναρίου, ο οποίος ταξίδεψε στην Εσθονία και τη Φινλανδία, έγινε δεκτός ως οικουμενικός. Η Εσθονή πρωθυπουργός Kaja Kallas αναφέρθηκε στην Ιστανμπούλ ως "Κωνσταντινούπολη" σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» αναφέρεται και σήμερα στις αναρτήσεις των πολιτειακών και πολιτικών ηγεσιών σε Εσθονία και Φινλανδία, χώρες στις οποίες ο Οικουμενικός Πατριάρχης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη από τις 8 Σεπτεμβρίου με αφορμή εκκλησιαστικές επετείους των τοπικών τους Εκκλησιών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Ο Αρχιεπίσκοπος Βαρθολομαίος του Ρωμαίικου Πατριαρχείου του Φαναρίου συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον τίτλο του Οικουμενικού κατά παράβαση της Λωζάνης. Με αυτόν τον τίτλο, ο Βαρθολομαίος δέχεται αρχηγούς κρατών από το εξωτερικό και πραγματοποιεί επισκέψεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Παρατίθενται δε ως απόδειξη οι δηλώσεις ανώτατων πολιτειακών και πολιτικών προσώπων με τους οποίους συναντήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όπως η ανάρτηση της Εσθονής πρωθυπουργού Kaja Kallas, η οποία εκτός από τις φωτογραφίες από την υποδοχή του Παναγιωτάτου χρησιμοποίησε την έκφραση Κωνσταντινούπολη αντί Ιστανμπούλ καθώς και τη λέξη Οικουμενικός αναφερόμενη στο πρόσωπο του κ. Βαρθολομαίου. Σε άλλη ανάρτηση, η κ. Kallas ανέφερε: «Είναι τιμή μου να καλωσορίζω τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Εσθονία». Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος και για την ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Εσθονίας Μargus Tsahkna, σύμφωνα με την οποία: «Ήταν προνόμιο να συναντήσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Εσθονία».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο δημοσίευμα στη συνάντηση που είχε ο Πατριάρχης με τον Φινλανδό Πρόεδρο Ninistro, ο οποίος σε ανάρτησή του επισήμανε: «Ο Πρόεδρος Ninisto συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Mantyniemi. Φέτος η Φινλανδική Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει την πρώτη εκατονταετηρίδα της ως αυτόνομο τμήμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η χρήση του τίτλου «Οικουμενικός» από τον κ. Βαρθολομαίο είναι αντίθετη με τους νόμους της Τουρκικής Δημοκρατίας και παρατίθεται ανακοίνωση της 15.08.2022 της Περιφερειακής Διοίκησης Φατίχ (σ.σ. στην οποία υπάγεται το Φανάρι) σύμφωνα με την οποία: «Ο ισχυρισμός της "οικουμενικότητας" του Ρωμαίικου Πατριαρχείου του Φαναρίου, το οποίο γίνεται δεκτό ως θρησκευτική οργάνωση που υπάγεται στην Περιφερειακή Διοίκηση Fatih στα πρακτικά της Συνθήκης της Λωζάνης και στις δικαστικές αποφάσεις, είναι νομικά ανυπόστατος».

ΤουρκίαΟικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίοςειδήσεις τώραεισαγγελέας