Κόσμος|20.09.2023 10:45

Συνάντηση Ερντογάν – Νετανιάχου στο Σπίτι της Τουρκίας: Τι συζήτησαν

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Σπίτι της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, όπου μετέβη για να παραστεί στη 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τη δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, «συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά θέματα και οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της τεχνητής νοημοσύνης και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και είπε ότι πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για έναν κόσμο όπου θα επικρατεί η ειρήνη.

Στη δήλωσή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος πρόεδρος έγραψε: «Είχαμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο πλαίσιο των επαφών μας στη 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Είθε οι διαβουλεύσεις μας να είναι επωφελείς για τη χώρα και την περιοχή μας».

Η ενέργεια το βασικό θέμα της συνάντησης Ερντογάν - Νετανιάχου

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ενέργεια αναδείχθηκε ως κύριος τομέας πιθανής συνεργασίας κατά τη συνάντηση. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνάντηση, δήλωσε: «Στη συνάντηση συζητήθηκαν ευκαιρίες ενεργειακής συνεργασίας, ειδικά σε τομείς όπως η έρευνα, η παραγωγή και το εμπόριο φυσικού αερίου».

Συνάντηση με τον Ιταλίδα πρωθυπουργό Meloni

Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε επίσης με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Μελόνι στο Σπίτι της Τουρκίας. Η συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, ήταν κλειστή για τον Τύπο. Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο Διευθυντής Επικοινωνίας του προέδρου Φαχρετίν Αλτούν και ο επικεφαλής σύμβουλος του προέδρου πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος

Η ομιλία Ερντογάν στη ΓΣ του ΟΗΕ κυριαρχεί στα τουρκικά πρωτοσέλιδα σήμερα, ειδικά ό,τι είπε για Κατεχόμενα και διεθνείς «Φαρισαίους».

Τουρκιγέ

«Μήνυμα στον κόσμο για ΤΔΒΚ και Ναγκόρνο Καραμπάχ»

Ο πρόεδρος Ερντογάν από τη Σύνοδο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση «αναγνωρίστε την ΤΔΒΚ». Στην Κύπρο δεν θα υλοποιηθεί το μοντέλο ομοσπονδίας. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της ‘ΤΔΒΚ’. Είπε επίσης ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν και δεν θα αναγνωριστεί άλλο στάτους.

Χουριέτ

«Βαρεθήκαμε, κουραστήκαμε με τους Φαρισαίους»

Ο Ερντογάν μίλησε στην ΓΣ ΟΗΕ ως ο ηγέτης της χώρας που έδωσε αγώνα κατά του ISIS
Απηύθυνε έκκληση για αναγνώριση ΤΔΒΚ

Γενί Σαφάκ

«Τα ΗΕ έγιναν πεδίο διαμάχης 5 χωρών»

Αναγνωρίστε την ΤΔΒΚ
Αναμένουμε τήρηση ουδετερότητας από ειρηνευτική δύναμη, αναγνώριση ανεξαρτησίας ΤΔΒΚ από διεθνή κοινότητα. Κάνουμε έκκληση να δημιουργηθούν διπλωματικοί, πολιτικοί και οικονομικοί δεσμοί με αυτή τη χώρα.

Τζόρτζια ΜελόνιΤουρκίαΟΗΕΜπένιαμιν ΝετανιάχουΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΙσραήλ