Κόσμος|27.09.2023 17:50

Βίντεο ντοκουμέντο από τη φωτιά που σκότωσε 100 ανθρώπους σε γαμήλια δεξίωση στο Ιράκ - Οι φλόγες έπεφταν από το ταβάνι

Newsroom

Βίντεο ντοκουμέντο βλέπει το φως της δημοσιότητας από τη γαμήλια δεξίωση στο Ιράκ κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 100 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περίπου 150 έπειτα από φωτιά που ξέσπασε.

Η αίθουσα της δεξίωσης τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά ήταν γεμάτη με 900 καλεσμένους. Το βίντεο φέρεται να δείχνει τους νεόνυμφους Haneen και Revan να χορεύουν, πριν η φωτιά ξεσπάσει.

Σοκάρει το βίντεο-ντοκουμέντο

Η Haneen, φορώντας λευκό νυφικό, φαίνεται να γυρνάει με τρόμο και να βλέπει τις φλόγες να εξαπλώνονται με γρήγορο ρυθμό, προτού αρχίσει να πέφτει φλεγόμενο υλικό από την οροφή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χασάν αλ Αλάκ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 113 θάνατοι, ενώ το ιρακινό υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως οι νεκροί είναι «τουλάχιστον 100» στη Νινευή του βόρειου Ιράκ.

Πώς ξεκίνησε η φωτιά

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της πως «η φωτιά προκάλεσε την κατάρρευση τμήματος της οροφής, λόγω των ιδιαίτερα εύφλεκτων και φθηνών δομικών υλικών». «Μαρτυρίες αναφέρουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων στη διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσης, τα οποία προκάλεσαν την πυρκαγιά», συμπληρώνει.

Ένας άνδρας που τραυματίστηκε στη φωτιά, μιλώντας από το κρεβάτι του νοσοκομείου, είπε: «Άναψαν πυροτεχνήματα. Έφτασαν το ταβάνι, το οποίο πήρε φωτιά. Όλη η αίθουσα πήρε φωτιά μέσα σε δευτερόλεπτα».

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η αίθουσα του γάμου έπιασε φωτιά περίπου στις 10.45 μ.μ. τοπική ώρα, κατά τη διάρκεια του πρώτου χορού του ζευγαριού.

Πανικόβλητοι οι καλεσμένοι άρχισαν να τρέχουν έξω από το φλεγόμενο κτίριο, αλλά πάνω από 100 παγιδεύτηκαν μέσα και πέθαναν από εγκαύματα και αναθυμιάσεις.

Έξω από το κτίριο διαδραματίστηκαν χαοτικές σκηνές, με επισκέπτες που ούρλιαζαν και φώναζαν για βοήθεια από τους γιατρούς που είχαν φτάσει γρήγορα στο σημείο. Οι τραυματισμένοι καλεσμένοι του γάμου εθεάθησαν αργότερα να κείτονται σε νοσοκομειακά κρεβάτια με επιδέσμους που κάλυπταν τα εγκαύματα που υπέστησαν από τη φρικτή πυρκαγιά.

Ιράκγάμοςφωτιάνεκροίειδήσεις τώραπυρκαγιά