Κόσμος|06.10.2023 12:12

Η Ρωσία αποφασισμένη να συνεχίσει το αιματοκύλισμα αμάχων: Δύο νέες φονικές επιθέσεις, σκοτώθηκε το 1/5 χωριού - Και παιδιά μεταξύ των νεκρών

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Δύο φονικές επιθέσεις στο Χάρκοβο (AP Photo)
Δύο φονικές επιθέσεις στο Χάρκοβο (AP Photo)
Δύο φονικές επιθέσεις στο Χάρκοβο (AP Photo)
Δύο φονικές επιθέσεις στο Χάρκοβο (AP Photo)
Δύο φονικές επιθέσεις στο Χάρκοβο (AP Photo)
Δύο φονικές επιθέσεις στο Χάρκοβο (AP Photo)
Δύο φονικές επιθέσεις στο Χάρκοβο (AP Photo)
Δύο φονικές επιθέσεις στο Χάρκοβο (AP Photo)

Μία από τις πιο σκληρές επιθέσεις εναντίον αμάχων από την έναρξη του πολέμου στην ΟυκρανίαΆνθρωποι από κάθε οικογένεια στο βορειοανατολικό χωριό Χρόζα έχουν πληγεί από την πυραυλική επίθεση -κατά τη διάρκεια αγρυπνίας- που άφησε πίσω της 51 νεκρούς την Πέμπτη. Μεταξύ των θυμάτων και ένα 8χρονο αγόρι.

«Παρόντες ήταν άνθρωποι από κάθε νοικοκυριό (του χωριού)», δήλωσε ο Ihor Klymenko.

Η Ρωσία, όπως πάντα, δεν έχει σχολιάσει

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία για την επίθεση και δήλωσε ότι δεν υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι στην περιοχή, αλλά η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει άμεσα το χτύπημα.

Ωστόσο, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας RIA Novosti ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε 20 επιθέσεις εναντίον ουκρανικών στόχων στην περιοχή του Κουπιάνσκ -όπου βρίσκεται το χωριό Χρόζα. Όμως, δεν ανέφερε πότε πραγματοποιήθηκαν οι επιδρομές μας ούτε ανέφερε το χωριό Χρόζα.

Επιθέσεις και το Χάρκοβο

Η Ρωσία εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις και στην ίδια την πόλη του Χάρκοβο τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, δήλωσε ο δήμαρχος Ihor Terekhov.

Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, είπε ότι ένα 10χρονο αγόρι σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε ένα κτίριο κατοικιών. Περισσότεροι από 20 άλλοι τραυματίστηκαν. Όπως πρόσθεσε, η Ρωσία πιθανότατα χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους Iskander.

Οι κάτοικοι βρίσκονταν σε κηδεία στρατιώτη

Οι κάτοικοι του χωριού Hroza παρευρίσκονταν στην κηδεία ενός Ουκρανού στρατιώτη, ο οποίος ήταν κάτοικος της περιοχής, όταν χτύπησε ο πύραυλος την Πέμπτη.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine επικαλέστηκε τον τοπικό εισαγγελέα Dmytro Chubenko, ο οποίος δήλωσε ότι η χήρα του άνδρα ήταν μεταξύ των νεκρών, καθώς και ο γιος και η νύφη τους. Ο στρατιώτης είχε προηγουμένως ταφεί στο Ντνίπρο, αλλά οι συγγενείς του δήλωσαν ότι ήθελαν να τον ξαναθάψουν στο χωριό του.

Οι άνθρωποι που είχαν παραστεί στην τελετή κάθονταν για φαγητό όταν ο πύραυλος έπληξε την καφετέρια - παντοπωλείο του χωριού, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Το 1/5 του χωριού έχασε τη ζωή του

Ο επικεφαλής της περιφέρειας του Χάρκοβο Oleh Syniehubov χαρακτήρισε την επίθεση ως ένα από τα «πιο αιματηρά εγκλήματα» της περιοχής.

«Το ένα πέμπτο αυτού του χωριού έχασε τη ζωή του σε μια και μόνο τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η πράξη «δεν θα μπορούσε καν να χαρακτηριστεί κτηνώδης πράξη -διότι θα ήταν προσβολή για τα θηρία».

Η επίθεση προκάλεσε επίσης διεθνή καταδίκη.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι η επίθεση «κατέδειξε τα βάθη της εξαχρείωσης στα οποία οι ρωσικές δυνάμεις είναι πρόθυμες να βυθιστούν». Τα σχόλιά του ήρθαν αφού νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Ζελένσκι στην Ισπανία. Παράλληλα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Karine Jean-Pierre, χαρακτήρισε το χτύπημα «τρομακτικό» και δήλωσε ότι καταδεικνύει γιατί είναι τόσο σημαντικό ο ουκρανικός λαός να συνεχίσει να λαμβάνει διεθνή υποστήριξη.

ειδήσεις τώραΡωσίαΒλαντίμιρ ΠούτινπόλεμοςΟυκρανίαΒολοντιμίρ Ζελένσκι