«Τι κακό κάναμε; Πού θα πάμε;» - Δεν έχει μείνει τίποτα στη Γάζα από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ - «Τυφλές» επιθέσεις σε οικιστικά κτίρια και σπίτια
NewsroomΠόνους τοκετού ξεκίνησε να έχει, το βράδυ του Σαββάτου (07/10), τη στιγμή ακριβώς που το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, η έγκυος σύζυγος του Amer Ashour.
Το ζευγάρι έσπευσε σε ένα κοντινό μαιευτήριο, όπου ήρθε και στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους, ένα αγοράκι. Αυτό, ωστόσο, που κανείς από τους δύο δεν περίμενε, ήταν ότι θα επέστρεφαν εκεί που ήταν το σπίτι τους, για να βρουν έναν σωρό από μπάζα και πέτρες καθώς, το 11ώροφο κτίριο στο οποίο ζούσαν, στη συνοικία Αλ-Νασρ στα δυτικά της πόλης της Γάζας, βομβαρδίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ νωρίτερα το Σάββατο.
«Αυτό που φοβόμουν περισσότερο, όταν άρχισαν να κλιμακώνονται οι επιθέσεις, ήταν ότι η γυναίκα μου θα γεννούσε. Αγχωνόμουν για το πώς θα φτάναμε στο μαιευτήριο υπό τους συνεχείς βομβαρδισμούς. Αλλά δεν είχε περάσει καθόλου από το μυαλό μου ότι το σπίτι μου θα βομβαρδιζόταν και θα καταστρεφόταν ολοσχερώς», δήλωσε ο Ashour στο Al Jazeera.
«Είμαστε όλοι άστεγοι - Πού θα πάμε;»
Την Κυριακή, το Ισραήλ κήρυξε «κατάσταση πολέμου», μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς ενώ ενέκρινε «σημαντικά στρατιωτικά βήματα». Μέχρι στιγμής, στις σφοδρές μάχες που ακολούθησαν, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι – εκ των οποίων τουλάχιστον οι 400 ήταν στη Γάζα – ενώ, και οι δύο πλευρές, μετρούν χιλιάδες τραυματίες. «Όλοι μας, τα παιδιά και οι γυναίκες μας, είμαστε άστεγοι. Πού θα πάμε σε τόσο δύσκολους καιρούς;», αναρωτήθηκε ο Ashour.
Στα ανατολικά της Λωρίδας της Γάζας, ο Shadi Al-Hassi και ο μεγαλύτερος αδελφός του εγκατέλειψαν το σπίτι τους αφότου αυτό υπέστη ζημιές από αεροπορική επιδρομή σε κτίριο που βρισκόταν από πίσω. Μεταφέρθηκαν στον Πύργο Al-Watan στο κέντρο της πόλης της Γάζας, στο διαμέρισμα των γονιών τους. «Στις 4 τα ξημερώματα, ξυπνήσαμε από μηνύματα που μάς ζητούσαν να εκκενώσουμε τον πύργο, ο οποίος απειλούνταν βομβαρδισμό από τους ισραηλινούς», είπε ο Al-Hassi στο μεγάλο αραβικό μέσο. Λίγα λεπτά πριν το κτίριο βομβαρδιστεί, οχήματα της πολιτικής προστασίας και ασθενοφόρα έσπευσαν να εκκενώσουν τους κατοίκους, προκαλώντας πανικό στις οικογένειες των κατοίκων. «Είμαι μέχρι και τώρα σε κατάσταση σοκ, που ο πύργος έγινε στόχος. Ήταν ένα κατ' εξοχήν οικιστικό συγκρότημα κατοικιών, με κλινικές, εταιρίες και κέντρο ομορφιάς. Πού είναι η στρατιωτική δραστηριότητα που ισχυρίζεται ότι αναπτύσσει το Ισραήλ;», αναρωτήθηκε ο ίδιος. «Όλοι, ο αδερφός και η οικογένειά μου, μέσα σε λίγες ώρες μείναμε άστεγοι. Δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει», τόνισε.
Απέναντι από τον πύργο Al-Watan, ήταν το κτίριο όπου ζούσε ο Youssef Al-Bawab. Όπως δήλωσε ο ίδιος, στις 17:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου, έλαβαν ειδοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις να εκκενώσουν το σπίτι τους. «Τρομάξαμε πολύ. Ο πύργος απέχει μόλις λίγα μέτρα από εμάς. Είναι ένας κτίριο που ζουν πολίτες. Σε αντίθεση με αυτά που ισχυρίζεται το Ισραήλ, δεν παρατηρήσαμε καμία δραστηριότητα της αντίστασης εντός του, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ», εξηγεί. Το κτίριο όπου βρισκόταν το σπίτι του ίδιου και άλλων 150 ανθρώπων υπέστη σοβαρές ζημιές και κατέστη ακατοίκητο. Γύρω από τον πύργο Al-Watan πολλά άλλα σπίτια υπέστησαν επίσης σοβαρές ζημιές από τον βομβαρδισμό.
«Σκοπεύουν σκόπιμα αμάχους»
«Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι, στόχους του αποτελούν οι μαχητές της αντίστασης, στρατιωτικές τοποθεσίες και κτίρια ιδιοκτησίας της Χαμάς. Η αλήθεια είναι διαφορετική. Πιστεύω ότι σκοπεύουν σκόπιμα αμάχους, τους ώστε να εκτοπιστούν και να ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στη Χαμάς», σημειώνει ο Al-Bawab. «Ωστόσο, εμείς τι κακό κάναμε; Πού θα πάμε;», αναρωτιέται.
Το σπίτι του, στα βόρεια της Γάζας και συγκεκριμένα στη συνοικία Beit Lahia εγκατέλειψε και ο Mohammed Salah. Βρήκε καταφύγιο σε ένα σχολικό συγκρότημα, το οποίο διαχειρίζονται τα Ηνωμένα Έθνη. Εκεί κατέφυγαν και άλλες οικογένειες της περιοχής. «Χθες τη νύχτα, τα ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν “στα τυφλά” την περιοχή μας. Ήταν πολύ επικίνδυνη η κατάσταση, οπότε, όπως έκαναν και άλλες οικογένειες, έφυγα από το σπίτι μου», τόνισε.
«Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ αμάχων και μαχητών της αντίστασης. Σε κάθε πόλεμο, εξαιτίας των “τυφλών” βομβαρδισμών, εγκαταλείπουμε τα σπίτια μας. Ζούμε έτσι εδώ και χρόνια, χωρίς κανείς να μάς υπερασπίζεται ή να μάς συμπαραστέκεται. Έχουμε το δικαίωμα να αντισταθούμε στον κατακτητή μας», καταλήγει.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό