Κόσμος|10.10.2023 05:00

Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι για διαμεσολάβηση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

Μαρία Ζαχαράκη

Την πρόθεσή του για διαμεσολάβηση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής κρατουμένων, εξέφρασε χθες ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και αφού είχε προηγηθεί ένας τηλεφωνικός διπλωματικός μαραθώνιος με τους ηγέτες των χωρών της διένεξης.

Κρατώντας για άλλη μια φορά πολιτική ίσων αποστάσεων είπε ότι «όπως είμαστε ενάντια στην καταπίεση και τις διώξεις των Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και τους παράνομους εποίκους, έτσι είμαστε ενάντια και στις ενέργειες αδιακρίτως εναντίον των Ισραηλινών πολιτών. Η καταστροφή της Γάζας από αεροπορικές επιδρομές, οι βομβαρδισμοί τζαμιών, οι θάνατοι γυναικών, ηλικιωμένων, παιδιών και αμάχων είναι απαράδεκτοι. Αν παρόμοιες σκηνές έχουν εμφανιστεί σε ισραηλινές πόλεις, δεν τις εγκρίνουμε καθόλου. Όπως συμβαίνει με τα πάντα, ο πόλεμος έχει ηθική και τρόπους. Μια δίκαιη ειρήνη δεν έχει χαμένους. Το σπιράλ της βίας δεν φέρνει τίποτα άλλο παρά πρόσθετο πόνο. Ζητάμε από την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τους βομβαρδισμούς των παλαιστινιακών εδαφών, ιδιαίτερα της Γάζας, και από τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν τις επιθέσεις τους σε ισραηλινές τοποθεσίες. Σήμερα είναι η μέρα να δράσουμε με κρατική σοφία, ψυχραιμία και ανθρώπινη συνείδηση», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό»

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητά του για διαμεσολάβηση, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής κρατουμένων, όπως επίσης και της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, φέρνοντας στο νου την αποστολή του Μαβί Μαρμαρά του το 2010 με τις δυσάρεστες για την Τουρκία επιπτώσεις. 

«Πάντα λέγαμε και λέμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε ούτε μια μύτη αθώου ανθρώπου να ματώσει ούτε στο Ισραήλ ούτε στα παλαιστινιακά εδάφη. Βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο και σήμερα. Η καταστροφή της Γάζας από αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις, οι βομβαρδισμοί τζαμιών, οι θάνατοι αθώων παιδιών, γυναικών, ηλικιωμένων και αμάχων δεν είναι ποτέ αποδεκτοί. Ο πόλεμος έχει τους δικούς του τρόπους και τα δικά του ήθη. Τα μέρη είναι υποχρεωμένα να τα τηρούν. Όπως έχουμε πάντα δηλώσει, μια δίκαιη ειρήνη δεν έχει χαμένους. Πιστεύουμε ότι χωρίς τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου, ενιαίου Παλαιστινιακού Κράτους εντός των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα την (ανατολική) Ιερουσαλήμ, δεν θα υπάρξει ειρήνη στην περιοχή. Ως Τουρκία, θα ήθελα να δηλώσω ότι είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους διαμεσολάβηση, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής κρατουμένων, εάν το ζητήσουν τα μέρη. Κάνουμε επίσης τις απαραίτητες προετοιμασίες για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας.

Σχεδόν καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν από τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς σχετικά με την Παλαιστίνη δεν έχει εφαρμοστεί. Η στάση μας για το θέμα αυτό ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. Από το 1949 αναγνωρίσαμε το κράτος του Ισραήλ. Αν και μερικές φορές έχουν διακοπεί, διατηρούμε διπλωματικές σχέσεις».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Χέρτζογκ και τον Αμπάς, στους οποίους επίσης δήλωσε την ετοιμότητά του να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τερματιστούν οι συγκρούσεις.

«Σήμερα, είχα μια πολύ παραγωγική τηλεφωνική συνομιλία με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο και τον Ισραηλινό πρόεδρο. Εξέφρασα τη βαθιά μας θλίψη για τους θανάτους αμάχων. Δήλωσα ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τερματιστούν οι συγκρούσεις».

Δεν παρέλειψε επίσης να υπενθυμίσει ότι επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, η περιοχή ζούσε πάντα εν ειρήνη. «Άνθρωποι όλων των καταβολών και πεποιθήσεων στη γεωγραφική περιοχή με επίκεντρο την Ιερουσαλήμ ζούσαν ειρηνικά και ήρεμα επί αιώνες υπό την κυριαρχία των προγόνων μας. Οι πρόγονοί μας προσέγγισαν τον θρησκευτικό πλούτο της περιοχής με τέτοια φροντίδα και προσοχή που έγραψαν τη φράση La ilahe illallah Ibrahim Halilullah στην πύλη της Χεβρώνας».

Κατάρριψη τουρκικού drone

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο περιστατικό της κατάρριψης του τουρκικού drone στη βόρεια Συρία από αμερικανικό F-16, στέλνοντας μήνυμα στις ΗΠΑ ότι θα δοθεί η απάντηση όταν έρθει η ώρα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το περιστατικό αυτό έχει καταγραφεί στην εθνική μας μνήμη και σίγουρα θα αντιμετωπιστεί όταν έρθει η ώρα», διαμήνυσε, προσθέτοντας ότι «είναι νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να συνεχίσει τις διασυνοριακές επιχειρήσεις μέχρι να εξαλειφθεί πλήρως το ΡΚΚ, με όλες τις ονομασίες και τα παρακλάδια του».

Όπως και ο Χακάν Φιντάν, ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά για να μην πληγούν από τις τουρκικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία. «Ζητάμε από τις δυνάμεις που έχουν στενούς δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις να κρατήσουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή μακριά από τους τρομοκράτες, ώστε να μην πληγούν στις επιχειρήσεις μας».

ειδήσεις τώραΙερουσαλήμΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΠαλαιστίνη