Κόσμος|10.10.2023 13:58

Αποστολή του OPEN στο Ισραήλ: «Λειαίνουν το έδαφος στη Γάζα με βομβαρδισμούς για να γίνει η χερσαία επιχείρηση - Φόβος για εμπλοκή της Χεζμπολάχ»

Newsroom

Για το πώς είναι η κατάσταση στην πόλη Ασκελόν, που βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά από τη Λωρίδα της Γάζας και η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο της Χαμάς, μετέφερε ο πολεμικός ανταποκριτής του OPEN , Σωτήρης Δανέζης. Όπως αναφέρει, οι Ισραηλινοί προετοιμάζονται για σκληρές μάχες εντός του θύλακα των Παλαιστινίων.

Αρχικά, ο Σωτήρης Δανέζης περιγράφει: «Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Ο πόλεμος από την πλευρά των Ισραηλινών δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και γίνονται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για να ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη επιχείρηση στη Γάζα, που δεν έχουμε ξαναδεί μέχρι σήμερα. Βρισκόμαστε στην Ασκελόν, μια πόλη στο νότιο Ισραήλ, θα έλεγε κανείς στην πρώτη γραμμή αυτής της σφοδρής σύγκρουσης ανάμεσα στους Χαμάς και τους Ισραηλινούς. Βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας. Είναι μάλιστα, μια αρχαία ελληνική πόλη. Η Ασκέλον ήταν ένα μεγάλο λιμάνι στη Μεσόγειο, πέρασαν από εδώ Αιγύπτιοι, Φοίνικες, Ρωμαία, Φιλισταίοι και τώρα είναι μια πόλη με Ισραηλινούς που έχουν μάθει να ζουν με τον τρόμο υπό τις ρουκέτες. Η πόλη έχει δεχτεί τα τελευταία 24ωρα περισσότερες από 150 ρουκέτες και έχει αρκετά θύματα. Είμαστε εδώ στο νοσοκομείο όπου έρχονται οι τραυματίες κάθε φορά μετά από μια πυραυλική επίθεση. Πάνω από τα κεφάλια μας ακούγονται τα ισραηλινά αεροσκάφη τα οποία συνεχίζουν να κάνουν χτυπήματα μέσα στη Γάζα. Επί 24ωρου βάσεως τα χτυπήματα αυτά όπως λένε οι στρατιωτικοί λειαίνουν το μέγεθος για τις χερσαίες επιχειρήσεις που θα ακολουθήσουν».

«Ο τρόμος είναι καθημερινός»

Για το πώς είναι η κατάσταση λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Γάζα, αναφέρει: «Στην Ασκελόν ο τρόμος είναι καθημερινός. Χτες υπήρχε και πάλι ένα πυραυλικό χτύπημα. Νωρίτερα ακούστηκαν ρουκέτες στην περίμετρο της πόλης και ακούμε έντονα και το αντιπυραυλικό σύστημα, το Iron Dome, των Ισραηλινών. Έχει χαρακτηριστικό ήχο όταν καταρρίπτει τις ρουκέτες που έρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας. Είναι μια κατάσταση πολύ συνηθισμένη για όσους ζουν εδώ. Οι κάτοικοι της πόλης είναι περίπου 15.000. Το τελευταίο διάστημα προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Αυτό συμβαίνει και στις άλλες μεγάλες πόλεις. Από χτες η κυβέρνηση έβγαλε κάποιες οδηγίες για τους κατοίκους να προετοιμαστούν, να έχουν προμήθειες 72 ωρών, νερό, φαγητό… Ο πληθυσμός προετοιμάζεται για μια κατάσταση που πιθανώς όμοιά του δεν έχει ξαναζήσει τα τελευταία χρόνια».

«Μεγάλος ο φόβος να μπει και η Χεζμπολάχ στον πόλεμο»

Για το σενάριο να συμμετέχει στον πόλεμο και η Χεζμπολάχ, ο πολεμικός ανταποκριτής σημειώνει: «Υπάρχει πάντα ο φόβος πως η Χεζμπολάζ μπορεί να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στα σύνορα με τον Λίβανο. Το ζήτημα είναι να δούμε εάν η απόφαση των επιτελών της Χεζμπολάχ και όσων τους ενθαρρύνουν είναι μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία και ίσως μια ευκαιρία από την μεριά τους να αλλάξουν τα δεδομένα και να αλλάξει ο χάρτης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Είναι μια μεγάλη συζήτηση και ένας μεγάλος φόβος και ένα σενάριο που όλοι εξετάζουν. Και οι Αμερικανοί στέλνουν στην περιοχή το αεροπλανοφόρο Φορντ, το οποίο έρχεται, σύμφωνα με ορισμένους, για να φυλάξει την πλάτη των ισραηλινών σε περίπτωση που ξεκινήσει ο πόλεμος στη Γάζα».

ειδήσεις τώραΧαμάςΧεζμπολάχΛωρίδα της ΓάζαςΠαλαιστίνιοιΙσραήλΠόλεμος στο Ισραήλ