Κόσμος|22.03.2019 17:34

Οι σχέσεις Ε.Ε. - Κίνας και Brexit στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Μαρία Ψαρά

«Συζητήσαμε επίσης τις προτεραιότητες για την διάσκεψη κορυφής του επόμενου μήνα με την Κίνα. Στόχος μας είναι να επικεντρωθούμε στην επίτευξη μιας ισορροπημένης σχέσης, η οποία εξασφαλίζει θεμιτό ανταγωνισμό και ισότιμη πρόσβαση στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, ελπίζουμε να πείσουμε την Κίνα να συμπεριλάβει τις βιομηχανικές επιδοτήσεις ως κρίσιμο στοιχείο της μεταρρύθμισης του ΠΟΕ», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Ήταν πιο εύκολα να μιλήσουμε για την Κίνα παρά για τη Βρετανία», είπε χαριτολογώντας ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για να προσθέσει ότι «γιατί δε θέλει να μας εγκαταλείψει». Ο ίδιος τόνισε ότι «η Κίνα είναι σύμμαχος αλλά και ανταγωνίστρια και γι αυτό χρειάζεται να βρούμε τις σωστές ισορροπίες».

Brexit : Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία

Ο Τουσκ δήλωσε προσωπικά «πολύ χαρούμενος για την εξέλιξη στο Brexit». «Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 12 Απριλίου μπορεί να γίνει οτιδήποτε: μια συμφωνία, μια μακρά παράταση - αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να ξανασκεφτεί τη στρατηγική του - ή να ανακαλέσει το άρθρο 50, το οποίο αποτελεί απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης. Η τύχη του Brexit βρίσκεται στα χέρια των Βρετανών φίλων μας. Είμαστε, ως ΕΕ, προετοιμασμένοι για το χειρότερο, αλλά ελπίζουμε για το καλύτερο. Όπως γνωρίζετε, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», σημείωσε.

Υπόλοιπα θέματα: Κλίμα και διεθνείς εμπορικές σχέσεις και 5G

Ο Τουσκ επεσήμανε ότι οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. «Οι υπουργοί μας θα εντείνουν τις εργασίες για τη στρατηγική της ΕΕ για το κλίμα, για την υλοποίηση των στόχων που ορίζονται στη συμφωνία του Παρισιού. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό τον Ιούνιο», εξήγησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Σήμερα οι ηγέτες συζήτησαν πώς να προετοιμάσουν καλύτερα την ΕΕ για την αύξηση του παγκόσμιου οικονομικού ανταγωνισμού. Αυτό σημαίνει ενίσχυση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και της βιομηχανικής βάσης, η οποία είναι καθοριστική για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Συμφωνήσαμε επίσης για την ανάγκη μιας ανοικτής και δυναμικής εμπορικής πολιτικής», δήλωσε ο Πρόεδρος Τουσκ. «Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση για το μέσο δημοσίων συμβάσεων. Θέλουμε να ενισχύσουμε την ικανότητα της ΕΕ να αντιμετωπίζει κλοπές τεχνολογίας και των απειλές στον κυβερνοχώρο και προσβλέπουμε στη σύσταση της Επιτροπής για την ασφάλεια των δικτύων 5G».

Ευρωπαϊκό ΣυμβούλιοΚίναBrexitΕυρωπαϊκή Ένωση