Κόσμος|14.10.2023 17:27

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σε ασφυκτικό κλοιό η Γάζα – Πληθαίνουν τα επεισόδια με drone από την πλευρά του Λιβάνου – Φόβοι για επέκταση της κρίσης και σε άλλες χώρες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(AP Photo/Ali Mahmoud)
(AP Photo/Ali Mahmoud)
(AP Photo/Ali Mahmoud)
(AP Photo/Ali Mahmoud)
(AP Photo/Ali Mahmoud)
(AP Photo/Ali Mahmoud)
(AP Photo/Ali Mahmoud)
(AP Photo/Ali Mahmoud)
(AP Photo/Ali Mahmoud)
(AP Photo/Ali Mahmoud)
(AP Photo/Ali Mahmoud)
(AP Photo/Ali Mahmoud)

Για τα καλά δείχνει να έχει ανάψει ο πόλεμος στο Ισραήλ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η πολιορκία της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Πληθαίνουν τα επεισόδια με drone από την πλευρά του Λιβάνου

Όπως μετέδωσε στο μεσημεριανό δελτίο του OPEN ο Σωτήρης Δανέζης από την πόλη Σφαράμ, στο σημείο, που βρίσκεται περίπου 20 χλμ. από το μεγάλο λιμάνι της Χάιφα, έγινε χθες το βράδυ ένα επεισόδιο ενδεικτικό του τι συμβαίνει στο Βορρά του Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο αφού καταρρίφθηκε drone το οποίο, από ότι φαίνεται, ήταν σε αναγνωριστική επιχείρηση στην περιχή που είναι στρατηγικής σημασίας αφού η Χάιφα είναι το μεγάλο λιμάνι του ισραηλινού στόλου. Αυτές τις μέρες, όσο πιο κοντά πλησιάζει κανείς στα σύνορα με το Λίβανο, τόσο πληθαίνουν τα επεισόδια με drone στα οποία έρχονται από την πλευρά του Λιβάνου αλλά και οι απόπειρες, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, να εισχωρήσουν τρομοκράτες μέσω των συνόρων στη χώρα. Χθες σημειώθηκε ένα τέτοιο επεισόδιο κατά το οποίο, σύμφωνα πάντα με τον ισραηλινό στρατό, τρία άτομα σκοτώθηκαν στα σύνορα. Αυτού του είδους τα επεισόδια είναι καθημερινά στο σημείο, γεγονός που αυξάνει και τους φόβους για επέκταση αυτής της κρίσης και εμπλοκή και άλλων χωρών, όπως ο Λίβανος, η Συρία και το Ιράν.

 Υπό ασφυκτική πολιορκία η Γάζα

Στη Γάζα, που βρίσκεται υπό ασφυκτική πολιορκία, έχει δοθεί προτεραιότητα στη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου. Οι Αμερικανοί ζητούν από το Ισραήλ να αναβάλει τις χερσαίες επιχειρήσεις για ένα μικρό διάστημα, ώστε να δοθεί λύση στην ανθρωπιστική κρίση. Ο διάδρομος, λοιπόν, ανοίγει από τον βορρά της Γάζας ώστε οι άμαχοι να κατευθυνθούν προς το Νότο. Είναι ένα τεράστιο ανθρωπιστικό ζήτημα καθώς είναι αδύνατον, στις 24 ώρες που έχει δώσει το Ισραήλ τελεσίγραφο, να μετακινηθούν τόσοι άνθρωποι προς τα νότια. Υπολογίζεται ότι μέχρι τώρα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι ενώ, δυστυχώς, υπάρχουν και αναφορές για ένα χτύπημα σε ένα κομβόι αμάχων με πάρα πολλούς νεκρούς. Ο αριθμός των νεκρών είναι αδιευκρίνιστος αυτή τη στιγμή, καθώς και το τι ακριβώς έχει συμβεί.

Την ίδια ώρα, γύρω από τη Γάζα, έχουμε σταδιακά την ενίσχυση των ισραηλινών δυνάμεων του στρατού και, το μεγάλο ερώτημα είναι το πότε θα ξεκινήσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις.

Πόλεμος στο ΙσραήλΛωρίδα της ΓάζαςΙσραήλΠαλαιστίνηειδήσεις τώραΧαμάς