Κόσμος|16.10.2023 16:05

Πόλεμος στο Ισραήλ - Συνέντευξη ηγέτη Χαμάς στο Haberturk: Ήταν συσσωρευμένη αντίδραση του λαού της Γάζας

Μαρία Ζαχαράκη

Συνέντευξη στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό HaberTurk έδωσε ο Halid Mesal ένας από τους πολιτικούς ηγέτες της Χαμάς για το πώς επιτέθηκε η οργάνωση στο Ισραήλ, τί πιστεύει για τον χρόνο της επίθεσης, τί είδους οδικός χάρτης υπάρχει στο τραπέζι για τους ομήρους, τί λέει για τη δολοφονία αμάχων, πού είναι το Ιράν και η Χεζμπολάχ σε αυτή την επίθεση, τί θα κάνει η Χαμάς σε περίπτωση χερσαίας εισβολής στη Γάζα και αν υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Στις 7 Οκτωβρίου, οι Ταξιαρχίες Qassam πραγματοποίησαν επιχείρηση στην ισραηλινή πλευρά. Ενημερωθήκατε για αυτή την επιχείρηση όταν έγινε;

Υπάρχουν ταξιαρχίες στρατιωτικής αντίστασης. Παίρνουν τα σχέδια για το πεδίο. Οι πολιτικές αποφάσεις εξαρτώνται από τη διοίκησή μας. Αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου σχετίζεται με αυτό που συνέβη στο πεδίο. Ήταν μέσα στη γενική στρατηγική του κινήματος της Χαμάς. Ήταν ένα βήμα προς την απελευθέρωση από την κατοχή.

Σκότωσαν αμάχους, και τι κάνατε όταν σας ήρθε αυτή η είδηση;

Ήμουν μόνος μου, μόλις είχα φύγει από την πρωινή προσευχή και ήρθαν οι ειδήσεις και οι τηλεοπτικοί σταθμοί το μετέδιδαν, και έτσι το ακούσαμε. Στην αρχή δεν ξέραμε ποιος την πραγματοποίησε, και μετά μάθαμε τις λεπτομέρειες και στη συνέχεια κλήθηκαν μέλη της Χαμάς σε συνάντηση.

Έμαθες για αυτή την επέμβαση από την τηλεόραση;

Ναι, έτσι το μάθαμε, φυσικά είναι ένα μεγάλο γεγονός. Το παρακολουθούμε, είμαστε περήφανοι για αυτό. Δεν ξεκίνησε μόλις τώρα, ξεκίνησε το 1948.

Αφού λάβατε τα νέα, τι συζητήθηκε σε εκείνη τη συνάντηση;

Ήμουν περήφανος. Ήμασταν περήφανοι για τις στρατιωτικές πτέρυγες.

Υπήρξε διαβούλευση;

Ήταν σίγουρα ένα βήμα, στο οποίο συμφώνησαν όλοι. Αυτό το βήμα ήταν μια φυσική αντίδραση στα εγκλήματα του Ισραήλ. Αυτό που συνέβη ήταν ένα φυσικό αντανακλαστικό, μια συσσωρευμένη αντίδραση του λαού της Γάζας στις συσσωρευμένες πράξεις του Ισραήλ. Το Ισραήλ βρισκόταν μέσα στο Τζαμί Αλ Ακσά.

Σκοτώσατε αμάχους και όλος ο κόσμος λέει ότι διαπράξατε μια τρομοκρατική ενέργεια. Γιατί σκοτώσατε ανθρώπους από περισσότερες από 30 χώρες διαφορετικών εθνικοτήτων που ήρθαν σε ένα φεστιβάλ;

Η στρατιωτική πεποίθηση των Ταξιαρχιών Qassam είναι η εξής: Να πολεμήσουμε μέχρι να διώξουμε την κατοχή από αυτή τη γη. Υπήρχαν προετοιμασίες για αυτό. Αυτή η επιχείρηση ξεκίνησε με μια επίθεση στον τομέα της Γάζας. Είδαμε ότι το Ισραήλ έλεγε ότι έχει τον ισχυρότερο αήττητο στρατό. Ήμασταν έκπληκτοι όταν ηττήθηκε σε λίγες ώρες. Οι Quassam μπήκαν στην επιχείρηση και μέσα σε λίγες ώρες μπήκαν στην περιοχή. Μην σκοτώνετε ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά, αυτά είναι θρησκευτικές διδαχές.

Μα σκότωσαν...

Όχι, δεν το έκαναν. Αυτά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το Ισραήλ δεν είπε επίσης, «Σκοτώσαμε τον στρατιώτη μας κατά λάθος»; Οι Ταξιαρχίες Qassam ήταν εκεί για να προστατεύσουν το τέμενος Al-Aqsa, να απελευθερώσουν όσους ήταν στη φυλακή, να ανακτήσουν τη γη μας. Δεν υπήρξε ποτέ σκόπιμη δολοφονία αμάχων από την πλευρά μας, αλλά το Ισραήλ διαπράττει σφαγές παντού. Το Ισραήλ είναι μια οργάνωση που τείνει να σκοτώνει αμάχους. Είναι οι Η.Π.Α. που έχουν όλη την τεχνολογία. Έχουν σκοτώσει τόσους πολλούς αμάχους που η Δύση το ξεχνά και επικεντρώνεται στις ακούσιες αδικίες της άλλης πλευράς. Αλλά και οι Ισραηλινοί σκοτώνουν. Οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι αν χάσεις έναν αιχμάλωτο από τον εχθρό, σκοτώνεις και αυτό το άτομο.

Οι άνθρωποι λένε ότι η Χαμάς δεν ήταν σαν το Ισραήλ μέχρι σήμερα, αλλά τώρα σκότωσε. Έμοιασες στο Ισραήλ όταν σκότωσες;

Όχι, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Είμαστε οι ιδιοκτήτες αυτής της πατρίδας. Δεν μπορείς να ταυτίσεις έναν ξένο κατακτητή με τον λαό. Όταν ένας εχθρός έρχεται από έξω, είτε σκοτώνει στρατιώτες είτε πολίτες, είναι εχθρός. Όποιος έρχεται στη χώρα μου είναι εχθρός, εγκληματίας. Είμαι ο ιδιοκτήτης αυτής της γης. Θέλουν να δαιμονοποιήσουν τη Χαμάς, θέλουν να δαιμονοποιήσουν την Παλαιστίνη. Η Δύση προσπαθεί να δώσει στο Ισραήλ αυτό που θέλει, γιατί οι ΗΠΑ έχουν διπλά μέτρα και σταθμά, γιατί είναι υποκριτές. Γιατί δίνουν πυραύλους στο Ισραήλ; Να καταστρέψουν τζαμιά, νοσοκομεία, να τα ρίξουν στον παλαιστινιακό λαό.

Υπάρχει δυνατότητα παράδοσης των ομήρων;

Μιλάμε για κατοχικούς στρατιώτες. Λένε ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν υπηκοότητα άλλων χωρών. Έχουν υπηκοότητα σε αυτή τη χώρα, γιατί δίνεις υπηκοότητα σε κάποιον που υπηρετεί στο στρατό άλλης χώρας, που σκοτώνει έναν πολίτη άλλης χώρας; Δεν με ενδιαφέρει η υπηκοότητά τους.

Μιλάμε για στρατιώτες διαφορετικών εθνικοτήτων, σωστά;

Λένε ότι υπάρχουν αυτοί που είναι πολίτες των ΗΠΑ, δεν ξέρω την ταυτότητά τους, πρέπει να το ερευνήσουμε.

Υπάρχουν καταγγελίες για συνεργασία μεταξύ της Χαμάς και της Μοσάντ. Προστατεύουν τη δική τους ασφάλεια, λένε, πώς μπήκε μέσα η Χαμάς;

Η Χαμάς βγήκε το 1987. Όταν ανδρώθηκε, όταν αποκαλύφθηκε το θάρρος της, όταν έμεινε στην Ιστορία, το συνειδητοποίησαν. Όσοι έχουν συνηθίσει στην ήττα δεν μπορούν καν να ονειρεύονται τη νίκη. Λένε ότι το Ισραήλ δεν ηττήθηκε πραγματικά, ότι έκανε μια συμφωνία, αυτό είναι για να δικαιολογήσει την ήττα του Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί έχουν φτιάξει τέτοιους μύθους που νομίζουν ότι μπορούν να κερδίσουν κάθε μάχη που δίνουν. Το Ισραήλ θέλει να παρουσιάζεται ως μια ανίκητη δύναμη. Ωστόσο, η Ιστορία μας δείχνει την ήττα των κατακτητών.

Γιατί αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή;

Η σπίθα για αυτό ήταν οι πρόσφατες πολιτικές του Ισραήλ. Ο λόγος για την πυρκαγιά της 7ης Οκτωβρίου ήταν ο εξής: το Ισραήλ έπαιζε με τη φωτιά. Κάποιος παίζει με τη φωτιά. Ο ισραηλινός στρατός, η κυβέρνηση, οι ριζοσπαστικές ομάδες και οι έποικοι προσπαθούν να συσπειρωθούν και να εκπληρώσουν την ατζέντα του Ισραήλ. Τα αδέρφια και οι αδερφές μας στη Γάζα είδαν ότι το Τζαμί Αλ Άκσα κινδύνευε. Έτσι οι Ταξιαρχίες Qassam έκαναν αυτό το βήμα. Εν ολίγοις, σας λέω: Όλα αυτά που κάνει ο παλαιστινιακός λαός είναι λόγω της κατοχής. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι, αδικίες, συλλήψεις, επιθέσεις. Ο παλαιστινιακός λαός μας είναι ένας πιστός, πιστός λαός.

Είπατε ότι δεν έχετε πληροφορίες. Το Ιράν ή η Χεζμπολάχ ή οποιαδήποτε άλλη χώρα γνώριζε;

Επιτρέψτε μου να απαντήσω απολύτως ξεκάθαρα: Οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν εντελώς παλαιστινιακές αποφάσεις, αποφάσεις της Χαμάς. Οι χώρες της περιοχής δεν γνώριζαν για την επίθεση.

Περιμένετε υποστήριξη από την Χεζμπολάχ;

Η Παλαιστίνη δεν είναι μόνο η πατρίδα των Παλαιστινίων. Είναι ιερή γη. Το Τζαμί Αλ Ακσά είναι μία από τις τρεις θρησκευτικές πρωτεύουσες. Είναι η πρώτη Qibla των Μουσουλμάνων.

Πιστεύετε ότι η άποψη του κόσμου για τη Χαμάς έχει αλλάξει μετά από αυτή την επιχείρηση; Έχει πληγεί η εικόνα της Χαμάς;

Τι είδους ζημιά; Πριν από τις 7 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ την είχαν προσθέσει στη λίστα τρομοκρατών και η Ευρώπη πριν από αυτό. Τι έκανε η Χαμάς πριν; Ποιον πολεμάει; Τους κατακτητές. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Χαμάς έχει δικαιώματα, ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαιώματα. Παρ' όλα αυτά, ο κόσμος στέκεται εναντίον μας και στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ. Πριν από το 1993, ο Γιασέρ Αραφάτ ήταν τρομοκράτης γι' αυτούς. Τι έγινε μετά? Τον ανακήρυξαν πρεσβευτή της ειρήνης. Τι κερδίσαμε; Και μετά τι έκαναν στον Αραφάτ; Τον σκότωσαν. Μη ρωτάτε τι θα κάνει ο κόσμος. Ο κόσμος σέβεται μόνο την εξουσία.

Τι θα κάνει η Χαμάς εάν ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση;

Το Ισραήλ εκδικείται τώρα τον άμαχο πληθυσμό μας στη Γάζα για την ήττα του. Ο δειλός εχθρός εκδικείται μόνο τους αμάχους. Προσπαθούν να εκκενώσουν τη Γάζα από τον λαό της, δηλαδή γενοκτονία. Νομίζουν ότι αυτό θα αποδυναμώσει τη Χαμάς και θα αποδυναμώσει τον λαό μας. 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν στο Βιετνάμ. Διέπραξαν γενοκτονία στην Αλγερία. Τι συνέβη; Η Αλγερία κέρδισε, το Βιετνάμ κέρδισε. Έχουμε πάνω από 1.500 μάρτυρες, 500 από αυτούς παιδιά. Ο κόσμος πρέπει να σταθεί ενάντια στις δολοφονίες που διαπράχθηκαν εναντίον αμάχων. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για την Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις δολοφονίες του Ισραήλ. Πρέπει να σταματήσει τη διακοπή ρεύματος και νερού. Ο λαός της Γάζας δεν θα φύγει. Ο,τι και αν συμβεί. Αναμένουμε από την Τουρκία και τις ισλαμικές χώρες να οργανώσουν μια ισλαμική σύνοδο κορυφής.

Ποια είναι η σχέση σας με το κίνημα της Φατάχ; Ποια είναι η λύση; Αποδέχεστε μια λύση δύο χωρών και τα σύνορα του 1967;

Είναι αδέρφια μας. Έχουμε διαφωνίες, αλλά στεκόμαστε ενωμένοι απέναντι στους κατακτητές. Ο αγώνας μας είναι με τον κατακτητή, όχι με την ηγεσία. Είμαστε υπεύθυνοι για την ένωση των τάξεων των Παλαιστινίων. Ο παλαιστινιακός λαός έδωσε την ευκαιρία για πάρα πολλές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες. Είναι το Ισραήλ που παραβίασε τα σύνορα του 1967 και τη συμφωνία. Τα σύνορα του 1967 αποτελούν συναίνεση μεταξύ των αραβικών χωρών. Όλη η Παλαιστίνη είναι δικαίωμά μας. Εάν επιστρέψουν οι πρόσφυγες, το 1967 γίνεται δεκτό. Η θέση μας το 2017 δεν έρχεται σε αντίθεση με την αρχική μας θέση.

Πριν από εσάς, πήρα συνέντευξη από την Ισραηλινή Πρέσβη, Irit Lillian, η οποία είπε ότι έρχεται πολλή βοήθεια στην Παλαιστίνη, αλλά η Χαμάς δεν τη χρησιμοποιεί.

Θα πω τρία πράγματα. Πρώτον, το Ισραήλ, με τη συγκατάθεση της διεθνούς κοινότητας, δίνει για τις βασικές ανάγκες στους Παλαιστίνιους μόνο όταν φτάνουν να πεθαίνουν. Δεν τους επιτρέπει να ζήσουν υγιείς ζωές. Όπως οι κρατούμενοι. Αυτό που κάνει το Ισραήλ είναι να φροντίζει να μην πεθάνουν οι Παλαιστίνιοι. Όλη η βοήθεια που έρχεται οργανώνεται από αυτές τις χώρες. Η Χαμάς δεν το ελέγχει. Κανείς δεν παραδίδει τα χρήματα στη Χαμάς σε μετρητά. Ο κόσμος γνωρίζει ότι η βοήθεια έρχεται μέσω της δικής τους οργάνωσης. Σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζεται, η Χαμάς έχει βελτιώσει τη ζωή και τις συνθήκες των ανθρώπων της. Το τρίτο μου σημείο είναι το εξής: Το ζήτημα του παλαιστινιακού λαού δεν είναι το φαγητό και το ποτό. Είναι η ελευθερία. Να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Θέλουν να αντισταθούν στους εποίκους και στόχος μας είναι να χτίσουμε τη χώρα μας με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

ΠαλαιστίνηΧαμάςειδήσεις τώραΠόλεμος στο ΙσραήλΙσραήλΛωρίδα της Γάζας