Κόσμος|17.10.2023 23:00

Βρυξέλλες: Στο Βέλγιο από το 2019 ο δράστης του τρομοκρατικού χτυπήματος - «Έπινε καφέ με ένα όπλο δίπλα του»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Πυροβολισμοί με νεκρούς στις Βρυξέλλες (AP Photo)
Πυροβολισμοί με νεκρούς στις Βρυξέλλες (AP Photo)
Πυροβολισμοί με νεκρούς στις Βρυξέλλες (AP Photo)
Πυροβολισμοί με νεκρούς στις Βρυξέλλες (AP Photo)
Πυροβολισμοί με νεκρούς στις Βρυξέλλες (AP Photo)
Πυροβολισμοί με νεκρούς στις Βρυξέλλες (AP Photo)
Πυροβολισμοί με νεκρούς στις Βρυξέλλες (AP Photo)

Μετά τη χθεσινή (16/10) επίθεση στις Βρυξέλλες, επέστρεψε στην Ευρώπη ο φόβος της φονταμενταλιστικής τρομοκρατίας ενώ τα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν. Ο δράστης της επίθεσης, που κατονομάστηκε ως Αμπντελασέμ Λασουέντ, ήταν 45 ετών, από την Τυνησία και διέμενε παράνομα στο Βέλγιο.

Όπως υπογράμμισε ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης, Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν, ο Λασουέντ ήταν γνώριμος των βελγικών Αρχών καθώς θεωρούνταν ύποπτος για εμπορία ανθρώπων. Το 2019, η αίτηση για χορήγηση ασύλου που είχε καταθέσει απορρίφθηκε, ωστόσο ο ίδιος δεν απελάθηκε από τη χώρα. Με δεδομένο ότι είχε διαγραφεί από το εθνικό μητρώο, οι Αρχές δεν μπορούσαν να τον εντοπίσουν ενώ, ποτέ, δεν είχε μείνει σε κέντρο υποδοχής. Ο ίδιος, την ώρα που καταζητούνταν, ανέβασε βίντεο στο οποίο δήλωνε στα αραβικά ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους.


«Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν»

«Ονομάζομαι Αμπντεσαλέμ αλ Γκιλάνι και πολεμώ για τον Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Δόξα στον Αλλάχ. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων», εμφανίστηκε να λέει.

Οι βελγικές Αρχές, πάντως, παρότι γνώριζαν τον δράστη, δεν τον είχαν καταχωρήσει στις λίστες των ριζοσπαστικοποιημένων. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με αναφορές, στο Βέλγιο υπάρχουν τουλάχιστον 600 ριζοσπαστικοποιημένοι, των οποίων οι κινήσεις δε φαίνεται να είναι υπό έλεγχο, γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία.  Όσο ο συναγερμός παραμένει στο υχηλότερο επίπεδο στη χώρα, η αστυνομική παρουσία θα παραμείνει πολύ ισχυρή, ειδικά σε σημεία- στόχους όπως μέρη που συχνάζουν οι Σουηδοί.

Στην ΕΡΤ μίλησε Έλληνας που εργάζεται μόλις 30 – 40 μέτρα από το σημείο της επίθεσης. Όπως εξήγησε, ο δράστης άνοιξε πυρ αδιακρίτως, προτού διαφύγει με ένα μηχανάκι. Από το τυφλό χτύπημα, νεκροί έπεσαν 2 Σουηδοί, λίγο πριν από την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα Βέλγιο-Σουηδία. Άλλος ένας Σουηδός τραυματίστηκε. 

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο rtl τόνισε ότι, όσο το επίπεδο συναγερμού παραμένει στο 4 θα υπάρχει πολύ ισχυρή παρουσία αστυνομίας στις Βρυξέλλες και ζήτησε από τους πολίτες να παραμένουν σε επαγρύπνηση. «Είχε αγώνα ποδοσφαίρου και φυσιολογικά είναι μία στιγμή χαράς, γιορτής, αλλά αντί γι’ αυτό δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με βάρβαρο τρόπο», είπε και χαρακτήρισε τις στιγμές «μαύρη ώρα» για το Βέλγιο και τη Σουηδία. Ο Ντε Κρόο υπογράμμισε επίσης ότι, τα μέχρι τώρα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο 45χρονος έδρασε μόνος του.

«Έπινε καφέ με ένα όπλο δίπλα του»

Λίγη ώρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον δράστη σε ένα καφέ στην συνοικία Σκαρμπέκ όπου και τον πυροβόλησαν. Ο 45χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και κατέληξε.

τρομοκρατικό χτύπημαειδήσεις τώρανεκροίεπίθεσηΒέλγιοΒρυξέλλες