Κόσμος|17.10.2023 22:49

Ισραήλ: Δεν βομβαρδίσαμε εμείς το νοσοκομείο αλλά η Παλαιστινιακή Τζιχάντ - Το βίντεο που επικαλούνται

Newsroom

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι «δεν στοχεύει νοσοκομεία» κατηγορώντας την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου της Γάζας από την οποία τουλάχιστον 500 Παλαιστίνιοι (στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά) φαίνεται πως έχασαν τη ζωή τους. Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ αρνήθηκε ότι η οργάνωση ευθύνεται για το χτύπημα.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας υποστηρίζουν ότι με βάση «πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, μια αποτυχημένη ρουκέτα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ) προκάλεσε τη φονική έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας». Σε ανακοίνωσή τους, οι IDF αναφέρουν ότι «από την ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων των IDF, πραγματοποιήθηκε εχθρική πυραυλική επίθεση προς το Ισραήλ, η οποία πέρασε κοντά από το νοσοκομείο, όταν αυτό χτυπήθηκε».

«Σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, από διάφορες πηγές που διαθέτουμε, η οργάνωση PIJείναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη βολή [ρουκέτας] που έπληξε το νοσοκομείο», προσθέτουν οι IDF. 

Ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «βάρβαροι τρομοκράτες» στη Γάζα βομβάρδισαν το νοσοκομείο al-Alhi και ότι δεν ευθύνεται ο στρατός του Ισραήλ.

Το βίντεο που επικαλούνται χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα

Μάλιστα ορισμένοι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακινούν και βίντεο, το οποίο υποστηρίζουν πως αποδεικνύει αυτόν τον ισχυρισμό.

Ωστόσο, ο γνωστός σχολιαστής και ακτιβιστής Jackson Hinkle υποστηρίζει πως τα βίντεο αυτά έχουν τραβηχθεί από τον Αύγουστο του 2022. 

«Δεν χτυπάμε νοσοκομεία»

«Ένα νοσοκομείο είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κτίριο και δεν αποτελεί στόχο» αναφέρει ανώτερη έφεδρος αξιωματικίκός.

Η Talya Lankri, ανώτερη έφεδρη αξιωματικός και πρώην αναπληρώτρια επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, δηλώνει επίσης στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού 12 ότι «ο στρατός δεν χτυπά νοσοκομεία. Αυτό δεν αποτελεί στόχο» ενώ πρόσθεσε ότι η έρευνα για το περιστατικό "είτε θα δείξει κάποιου είδους τεχνική δυσλειτουργία είτε μια αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από το εσωτερικό της Γάζας».

Τουρκική προεδρία: Ψέμα ότι δεν βρίσκεται το Ισραήλ πίσω από την επίθεση

«Ο ισχυρισμός ότι "οι τρομοκράτες και όχι το Ισραήλ πραγματοποίησε την επίθεση" στο νοσοκομείο al-Ahli Baptist Hospital στη γειτονιά al-Zaytoun της Γάζας είναι ψευδής. Η γειτονιά al-Zaytoun στα βόρεια της Γάζας είναι μια περιοχή όπου εκατοντάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί κατά τις ημέρες των έντονων ισραηλινών βομβαρδισμών.

Όταν εξετάζονται τα πλάνα από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου, γίνεται φανερό ότι τα πυρομαχικά που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή της περιοχής δεν ήταν του τύπου που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν η Χαμάς.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι εικόνες που μοιράστηκαν οι ισραηλινοί λογαριασμοί προπαγάνδας που ισχυρίζονται ότι "πύραυλος της Χαμάς χτύπησε το νοσοκομείο" ήταν από το 2022.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός απαίτησε την άμεση εκκένωση των νοσοκομείων, ισχυριζόμενος ότι χρησιμοποιούνται ως καταφύγια».

ειδήσεις τώραΙσραήλΛωρίδα της ΓάζαςΧαμάςνοσοκομείο