Κόσμος|18.10.2023 20:48

Ανταπόκριση Δανέζη: Αυτά είναι τα σενάρια μετά το αιματοβαμμένο χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας - Θα υποχωρήσει το Ισραήλ;

Newsroom

«Οργή υπάρχει στη Ραμάλα για τα τελευταία γεγονότα» μετέδωσε ο απεσταλμένος του OPEN στο ΙσραήλΣωτήρης Δανέζης.

Όπως είπε «χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν τους δρόμους από το πρωί για να διαδηλώσεις όπως και σε άλλες χώρες για τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Εκατοντάδες που παραμένουν στην πλατεία Μανάρα στο κέντρο της Ραμάλας και ενώνουν τις φωνές τους κατά της επιθετικότητας του Ισραήλ και κατά του χτυπήματος που έκανε το Ισραήλ στο νοσοκομείο. Μάλιστα είχαμε και επεισόδια κατά του Μαχμούτ Αμπάς, όταν μαθεύτηκε ότι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο για αυτό και έσπευσε να ακυρώσει αυτή τη συνάντηση. 

Τα σενάρια μετά το αιματοβαμμένο χτύπημα στο νοσοκομείο

Υπάρχει τεράστιο ζήτημα καθώς το χτεσινό γεγονός είναι πολύ σοβαρό και θα λειτουργήσει ως καταλυτής στις εξελίξεις των επόμενων ημερών είτε προς τη μία κατεύθυνση είτε προς την άλλη. Το αισιόδοξο σενάριο είναι ότι θα φέρει όλες τις πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει μια μορφή διαλόγου με αυτή την αφορμή. Το αρνητικό σενάριο είναι να υπάρξει ανάφλεξη σε όλη τη Μέση Ανατολή λόγω του γεγονότος αυτού να έχουμε διαδηλώσεις και αποσταθεροποίηση χωρών με έντονο στοιχείο των Παλαιστίνιων όπως η Ιορδανία του Αμπντάλα και την Αίγυπτο, κάτι που θέλουν να αποφύγουν οι Αμερικανοί» 

Θα υποχωρήσει το Ισραήλ;

Σήμερα ο πρόεδρος Μπάιντεν σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε πολύ κρίσιμα ερωτήματα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου σε περίπτωση που επικρατήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις, ποιες είναι οι προθέσεις, το σχέδιο, η στρατηγική. Τι θα κάνει με τη Γάζα, θα τοποθετήσει δική της κυβέρνηση στη θέση της Χαμάς. Κανείς δεν ξέρει τι απαντήσεις δόθηκαν αλλά μένει να δούμε τις επόμενες ημέρες τι έχει αποφασίσει η ισραηλινή ηγεσία και αν τελικώς οι πιέσεις που δέχεται από την Ουάσιγκτον και άλλους παίκτες στην περιοχή θα έχουν οποιοδήποτε αποτέλεσμά προς την κατεύθυνση του συμβιβασμού η μιας μικρής υποχωρήσεις μέσα από την οποία θα σταματήσει η αιματοχυσία.

Λωρίδα της ΓάζαςΧαμάςΙορδανίαΙσραήλΔυτική Όχθηειδήσεις τώραΠαλαιστίνηΠόλεμος στο Ισραήλ