Κόσμος|19.10.2023 11:13

Οργή κατά του Ισραήλ στην Τουρκία: Δηλώσεις Ερντογάν για «σφαγή και εγκλήματα πολέμου» - Σε εθνικό πένθος η χώρα

Μαρία Ζαχαράκη

Μεγάλη η οργή στην Τουρκία κατά του ΙσραήλΔιαδηλώσεις διεξέγονται σε όλες τις πόλεις της χώρας,ενώ πλέον εκφράζεται μένος για όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας.. Μάλιστα, η Άγκυρα κήρυξε και επισήμως 3μερο εθνικό πένθος.

Η Τουρκία ολόκληρη σηκώθηκε στο πόδι. Διαμαρτυρίες έξω από πρεσβείες και προξενεία του Ισραήλ και χθες ήρθε και η σειρά της Αμερικής. Μεγάλη διαδήλωση έλαβε χώρα στο Γενικό Προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κωνσταντινούπολη.

Το αντι-ισραηλινό και το αντι-αμερικανικό αίσθημα έχει φουντώσει σε επικίνδυνο βαθμό στην Τουρκία.

Η ηγεσία υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους αλλά... προσέχει τι θα πει για το Ισραήλ

Πέρα από τη λαϊκή οργή, και η ηγεσία της Τουρκίας εμφανίζεται πια ο αναφανδόν υπερασπιστής των Παλαιστινίων. Αλλά παράλληλα, προσέχει πολύ τι θα πει κατά του Ισραήλ και της Δύσης.

Τη νύχτα του βομβαρδισμού του νοσοκομείου, στις δηλώσεις τους οι πολιτικοί είχαν πάρει καθαρή θέση απέναντι στο Ισραήλ. Την επόμενη όμως -και με την αμφισβήτηση για το ποιος έριξε τις ρουκέτες στο νοσοκομείο- ή ήταν πολύ πιο προσεκτικοί ή απέφυγαν διακριτικά να κατηγορήσουν ευθέως το Ισραήλ για το μακελειό.

«Η σφαγή έχει πάρει άλλη διάσταση», είπε απλώς ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, βρίσκοντας για άλλη μια φορά την ευκαιρία να εκφράσει την ενόχλησή του για τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην περιοχή.

«Οι προσπάθειές μας να αποκαταστήσουμε την ηρεμία παρεμποδίστηκαν από μέτρα, όπως η αποστολή αεροπλανοφόρων στην περιοχή», δήλωσε.

Η μόνη που βγήκε μπροστά με πολύ έντονους τόνους, ήταν η ακροδεξιά Μεράλ Ακσενέρ που χαρακτήρισε τον Νετανιάχου «νέο Χίτλερ του 21ου αιώνα».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, πάντως, που μίλησε επίσης στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, αρκέστηκε να υπενθυμίσει την πρόταση της Τουρκίας για «εγγυητή» και να καλέσει το Ισραήλ να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος το συντομότερο δυνατό.

Τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα

Την ίδια ώρα, με προεδρικό διάταγμα η Τουρκία κήρυξε 3ήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του βομβαρδισμού στο νοσοκομείο στη Γάζα. «Ως Τουρκία, αισθανόμαστε στις καρδιές μας τον μεγάλο πόνο των Παλαιστινίων αδελφών μας. Ως υποχρέωση του σεβασμού μας προς τους χιλιάδες μάρτυρες, που οι περισσότεροι από αυτούς ήταν παιδιά και αθώοι πολίτες, κηρύχθηκε 3ήμερο εθνικό πένθος στη χώρα μας. Κρίθηκε σκόπιμο να κηρυχθεί εθνικό πένθος για τρεις ημέρες και να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες μέχρι τη δύση του ηλίου του Σαββάτου, 21 Οκτωβρίου 2023, σε όλη τη χώρα και στις ξένες αντιπροσωπείες μας, με σκοπό να συμμεριστούμε τον πόνο του παλαιστινιακού λαού λόγω της τελευταίας επίθεσης που πραγματοποίησε το Ισραήλ σε νοσοκομείο στις 17 Οκτωβρίου, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους και να τραυματιστούν άμαχοι», ανέφερε το διάταγμα που υπογράφει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ερντογάν: «Η σφαγή στη Γάζα έχει πάρει άλλη διάσταση»

Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε δήλωση στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης και αφού καταδίκασε για άλλη μια φορά τη σφαγή στο νοσοκομείο της Γάζας, εστίασε και πάλι στο θέμα της προσπάθειας της Τουρκίας για εξεύρεση διπλωματικής λύσης.

Ο Ερντογάν συνεχάρη τον OIC για την επίδειξη της αποφασιστικότητας του ισλαμικού κόσμου, την αλληλεγγύη του προς τον παλαιστινιακό λαό και την έμπρακτη υποστήριξή του στην παλαιστινιακή υπόθεση απέναντι στην αυξανόμενη καταπίεση του Ισραήλ και ανέφερε:

«Καταβάλλουμε εντατικές προσπάθειες από την αρχή για να βρούμε μια λύση στην κρίση που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή μας».

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι μέχρι στιγμής είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με 18 ηγέτες και έστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή σε συνεργασία με την Αίγυπτο. Επέκρινε ξανά τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για την αποστολή αεροπλανοφόρων στο Ισραήλ χωρίς να τις κατονομάσει.

«Οι προσπάθειές μας να εδραιώσουμε την ηρεμία έχουν διαταραχθεί από την αποστολή αεροπλανοφόρων στην περιοχή, την παύση της βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό και την αδιακρίτως τιμωρία του λαού της Γάζας», δήλωσε ο Ερντογάν.

Εγκλήματα πολέμου

Ο Ερντογάν τόνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για άλλη μια φορά απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. «Οι βομβαρδισμοί αθώων ανθρώπων που έχουν μετακινηθεί στις λεγόμενες 'ασφαλείς ζώνες', συνοριακές πύλες, τζαμιά, σχολεία και οικισμούς αμάχων είναι μόνο μερικά από τα εγκλήματα πολέμου που έχουμε δει τις τελευταίες 12 ημέρες», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στον ισραηλινό βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα, ο Ερντογάν είπε:

«Η σφαγή στη Γάζα έχει λάβει άλλη διάσταση. Καταδικάζω τους δράστες αυτής της επίθεσης, η οποία συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ισοδυναμεί με γενοκτονία κατά του λαού της Γάζας». Ο Ερντογάν τόνισε ότι εκτός από τους δράστες της σφαγής, υπεύθυνοι ήταν και εκείνοι που ρίχνουν λάδι στη φωτιά με τις δηλώσεις τους.

«Οι δυτικές χώρες δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο εκτός από το να ρίξουν λάδι στη φωτιά», δήλωσε ο Ερντογάν. «Οι διεθνείς οργανισμοί μέσων ενημέρωσης συναγωνίζονται για να εξαγνίσουν τη σφαγή με τις προκατειλημμένες και υποκριτικές μεταδώσεις τους».

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται για μια κατάπαυση του πυρός πρώτα και στη συνέχεια για την εδραίωση μιας διαρκούς σταθερότητας.

Μέση ΑνατολήΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΙσραήλΠαλαιστίνιοιειδήσεις τώραΤουρκία