Κόσμος|19.10.2023 17:00

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σε επιφυλακή για τη χερσαία επιχείρηση ο στρατός - «Να είστε έτοιμοι, η εντολή πλησιάζει», λέει ο υπουργός Άμυνας

Newsroom

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, διαμήνυσε σήμερα (19/10) στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, «να είστε έτοιμοι, πλησιάζει η ώρα της εντολής». Για τη χερσαία επίθεση του Ισράηλ στη Γάζα, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα είναι «κάτι που δε θα έχουμε ξαναδεί», ωστόσο, παρότι ακούγεται εδώ και ημέρες ότι θα ξεκινήσει, για την ώρα δεν υπάρχει τέτοια κινητοποίηση.

«Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι »

Όπως δήλωσε ο Γκάλαντ ενώπιον των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σήμερα, θα πρέπει να είναι έτοιμοι γιατί «πλησιάζει η ώρα της εντολής»- της επιχείρησης, δηλαδή, των στρατευμάτων στη Λωρίδα της Γάζας. «Είμαι υπεύθυνος για το κατεστημένο της άμυνας. Ήμουν υπεύθυνος για αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμη και στα δύσκολα περιστατικά, και είμαι υπεύθυνος για τη νίκη στη μάχη», είπε μεταξύ άλλων ο ισραηλινός υπουργός, κατά τη συνάντησή του με δημοσιογράφους σε στρατιωτικό κέντρο κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. «Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή», τόνισε ο Γκαλάντ.

Καταδικάζουν τη «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστίνιων Αίγυπτος και Ιορδανία

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας ζήτησαν σήμερα από το Κάιρο τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορώντας το Ισραήλ για «συλλογική τιμωρία» του πληθυσμού, με στόχο να οδηγηθούν στη «λιμοκτονία» οι Παλαιστίνιοι και να υποχρεωθούν να εκτοπιστούν».

Οι ηγέτες της Αιγύπτου και της Ιορδανίας επρόκειτο αρχικά να συναντηθούν στο Αμάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, όμως η Ιορδανία ακύρωσε την τετραμερή σύνοδο. «Η Αίγυπτος και η Ιορδανία απορρίπτουν την πολιτική συλλογικής τιμωρίας μέσω της πολιορκίας, της λιμοκτονίας και του εξαναγκαστικού εκτοπισμού» των κατοίκων του φτωχού παλαιστινιακού θύλακα, ανακοίνωσαν τα ιορδανικά ανάκτορα. Προειδοποίησαν επίσης ότι απειλείται μια «περιφερειακή καταστροφή» στην περίπτωση επέκτασης της κρίσης και ζήτησαν να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες.

Η Αίγυπτος, που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας, και η Ιορδανία, που έχει σύνορα με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έχουν υπογράψει συνθήκες ειρήνης με το Ισραήλ, το 1979 και το 1994 αντιστοίχως. Συχνά αναλαμβάνουν μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Νωρίτερα σήμερα ο Σίσι συναντήθηκε με τον επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική και Νότια Ασία (Centcom) για να συζητήσουν «την κατάσταση στη Γάζα», ανέφερε το γραφείο του.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Σάμεχ Σούκρι και ο Βρετανός ομόλογός του Τζέιμς Κλέβερλι δήλωναν από κοινού ότι «προτεραιότητά» τους είναι «να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια» στους κατοίκους της Γάζας. Εκατοντάδες φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης σταθμεύουν έξω από τη Γάζα, που σφυροκοπείται συνεχώς από το Ισραήλ. Για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια από τη μεθοριακή διάβαση της Ράφας –τη μοναδική που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ– το Κάιρο λέει ότι θα πρέπει πρώτα να αποκατασταθούν οι βομβαρδισμένοι δρόμοι που οδηγούν σε αυτήν. Σύμφωνα με δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, για τον σκοπό αυτόν στάλθηκαν μηχανήματα από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε πλάνα που μεταδόθηκαν από το Al Jazeera φαίνονται μεγάλοι κρατήρες, το σπασμένο οδόστρωμα και κάποια κατεστραμμένα κτίρια στην περιοχή της διάβασης.

ειδήσεις τώραΠαλαιστίνηΓάζαΙσραήλΠόλεμος στο ΙσραήλΛωρίδα της Γάζας