Κόσμος | 22.10.2023 06:55

Τοποθέτηση με κατά μέτωπον επίθεση στο Ισραήλ και αιχμές για ΗΠΑ από Φιντάν στο Κάιρο - Πώς εξηγείται η κλιμάκωση της ρητορικής από την Άγκυρα

Μαρία Ζαχαράκη

Τελικά βρέθηκε κι η Τουρκία στο Κάιρο. Αυτό ωστόσο συνέβη μέσω του υπουργού Εξωτερικών της. Αν και αναμενόταν να ακουστεί εκεί μία πιο ισορροπημένη θέση από τον Χακάν Φιντάν, γιατί γνωρίζουμε ότι θέλει να λάβει μέρος στην παρτίδα της διαμεσολάβησης, ο ίδιος βγήκε και πάλι αδιαμφισβήτητος προστάτης των Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ -είπε- χρησιμοποιεί την ασφάλεια ορισμένων χωρών ως λευκή επιταγή. Σαφής αιχμή άφησε για τις ΗΠΑ που το στηρίζουν. Η στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ δεν εξυπηρετεί άλλο σκοπό από την εμβάθυνση της κατοχής, συνέχισε.

Η πολιτική εποικισμού του Ισραήλ παραβιάζει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, σημείωσε από την άλλη.

Ενδεχομένως να προσπαθεί να στηρίξει την πρότασή του για εγγυήσεις, ώστε να γίνει η Τουρκία εγγυήτρια των Παλαιστινίων. Διαφορετικά, δεν εξηγείται αυτή η άρδην κλιμάκωση της ρητορικής τις τελευταίες ημέρες κατά Ισραήλ και ΗΠΑ. Η Άγκυρα μόνο αυτό το χαρτί έχει να ελπίζει ως παίκτης, όπως και το ανθρωπιστικό χαρτί, δηλαδή τον ρόλο του προστάτη των αμάχων.

Ο Τούρκος πρόεδρος αυτό τόνισε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το ΓΓ του ΝΑΤΟ και κατήγγειλε πάλι γενικώς τη Δύση λέγοντας ότι η συμπεριφορά της αύξησε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα. Παράλληλα, κάλεσε την ανθρωπότητα να λάβει μέτρα για τις ανθρωπιστικές τραγωδίες που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας, όπως είπε, για να αφυπνίσει συνειδήσεις.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΓάζαΛωρίδα της ΓάζαςΧαμάςειδήσεις τώραΠόλεμος στο ΙσραήλΙσραήλΧακάν Φιντάν