Κόσμος|22.10.2023 20:06

Εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού στο OPEN: «Δεν επιθυμούμε δυο πολέμους ούτε έναν πιο πολύπλοκο, ωστόσο είμαστε προετοιμασμένοι»

Newsroom

Για την επικείμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα, τους κινδύνους, τους αμάχους αλλά και τον κίνδυνο επέκτασης των συγκρούσεων μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού στρατού, Πίτερ Λέρνερ σε συνέντευξή του στο OPEN και την Γεωργία Γαραντζιώτη.

«Έχουμε κινητοποιήσει πολλούς μηχανισμούς αντίδρασης, όπως η εκκένωση και οι τηλεφωνικές κλήσεις, τα γραπτά μηνύματα στα κινητά των Παλαιστινίων με τα οποία λέμε στους ανθρώπους να μετακινηθούν όπως στα φυλλάδια, έτσι ώστε ο κόσμος να γνωρίζει ότι είμαστε κοντά στο χτύπημα. Οι άνθρωποι της Γάζας δεν είναι οι εχθροί μας, η Χαμάς είναι ο εχθρός μας και ήταν απόφαση της Χαμάς να ξεκινήσει πόλεμο με το Ισραήλ. Το ξαναλέω η Χαμάς είναι κυβέρνηση, είναι σαν μια χώρα να κηρύττει πόλεμο σε μια γειτονική της χώρα. Και όταν κηρύττει πόλεμο στη γειτονική της, τότε οι πολίτες έπρεπε να της πουν «Γιατί το κάνατε; Φύγετε αφήστε μας μόνους, δεν είστε οι αρχηγοί μας. Γιατί μας οδηγείτε στο χάος, στο θάνατο και την καταστροφή;» ανέφερε ερωτώμενος για τους αμάχους και τον κίνδυνο που διατρέχουν σε περίπτωση χερσαίας εισβολής.

Στη συνέχεια σε ερώτηση για την εμπλοκή τρίτων χωρών στον πόλεμο και αν υπάρχει ανησυχία είπε: «είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι. Γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα το Ιράν τραβάει το σχοινί και προκαλεί. Καταλαβαίνουμε ότι θέλουν να αποσπάσουν την προσοχή μας από τα νότια. Η κυβέρνηση του Λιβάνου είναι υπεύθυνη για ότι συμβαίνει στην περιοχή της. Δεν επιθυμούμε δυο πολέμους ούτε έναν πιο πολύπλοκο ωστόσο είμαστε προετοιμασμένοι για ότι απαιτηθεί να γίνει»

Τέλος, μίλησε και για τη στάση άλλων χωρών όπως της Τουρκίας: «μας προβληματίζουν οι άνθρωποι που δεν στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, κυρίως λόγω μικροπολιτικής και δεν συντάσσονται με το Ισραήλ που πράττει το σωστό, διότι αυτό το είδος τρομοκρατίας αυτή τη φορά χτύπησε το Ισραήλ. Αν γίνει ο κανόνας τότε κανείς δεν είναι ασφαλής».

Παλαιστίνιοιειδήσεις τώραισραηλινός στρατόςΧαμάςΙσραήλ