Θανατηφόρος μύκητας απειλεί με εξαφάνιση τον σπάνιο βάτραχο-κοτόπουλο - Μόνο 21 έχουν μείνει στην Καραϊβική
NewsroomΈνα σπάνιο είδος βατράχου, που ονομάζεται το κοτόπουλο του βουνού και συναντάται στα νησιά της Καραϊβικής κινδυνεύει με εξαφάνιση καθώς μόνο 21 έχουν απομείνει στην περιοχή.
Το 99% εξαφανίστηκε από το 2002
Σύμφωνα με το CNN, ο βάτραχος-κοτόπουλο του βουνού που αριθμούσε κάτι χιλιάδες πριν καιρό με αποτέλεσμα να αποτελεί εθνική λιχουδιά σύμφωνα με νέα έρευνα έχει μειωθεί πάνω από 99% από το 2002, εξαιτίας μιας μυκητιασικής μολυσματικής ασθένειας που έχει προσβάλει περισσότερα από 500 είδη βατράχων σε όλο τον κόσμο.
Το είδος ζούσε κάποτε σε επτά νησιά της Καραϊβικής, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι η Δομινίκα αποτελεί το τελευταίο μέρος στη Γη όπου οι βάτραχοι μπορούν να βρεθούν στη φύση.
Μάλιστα, ερευνητική ομάδα ξόδεψε εκατοντάδες ώρες ψάχνοντας για τον βάτραχο-κοτόπουλο κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Η έρευνα βρήκε 23 βατράχους, αλλά δύο από αυτούς ήταν νεκροί στο δρόμο, δήλωσε ο Andres Valenzuela Sanchez, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα. Όπως είπε «βρήκαμε τόσο λίγα ζώα, ήταν και κάπως λυπηρό... Η κατάσταση του είδους στη φύση είναι ακόμη χειρότερη από ό,τι πιστεύαμε πριν από την έρευνα».
Γνωστός και ως γιγαντιαίος βάτραχος της τάφρου, το αμφίβιο αυτό είναι ένας από τους μεγαλύτερους βατράχους στον κόσμο, με βάρος πάνω από 2 κιλά και μήκος έως και 8 ίντσες. Τη νύχτα, τα τραχιά κρωξίματα του αρσενικού συνήθιζαν να αντηχούν σε όλα τα τροπικά δάση και μπορούσαν να ακουστούν από απόσταση μεγαλύτερη των 200 μέτρων, είπε ο Sanchez. Τώρα, τα τροπικά δάση είναι πιο ήσυχα χωρίς τον χαρακτηριστικό ήχο.
«Θέλουμε να φέρουμε αυτόν τον ήχο πίσω στο νησί μας, για τους ανθρώπους μας» δήλωσε η Jeanelle Brisbane . «Είναι καταστροφικό το γεγονός ότι οι μελλοντικές γενιές μπορεί να μην ακούσουν ποτέ αυτούς τους ήχους».
Μετά την εξάπλωση της θανατηφόρας ασθένειας το 2002, ο βάτραχος κατατάχθηκε στην κόκκινη λίστα ως απειλούμενο με εξαφάνιση, αλλά αντιμετωπίζει εξαιτίας του ανθρώπου και άλλων θηρευτών, όπως οι γάτες - καθώς και από την κλιματική αλλαγή.
«Δυστυχώς, βρίσκουμε τα βατράχια όλο και πιο κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους, καθώς αναζητούν νερό, λόγω της μεγάλης ξηρασίας των ποταμών μας εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος στη Δομινίκα», ανέφερε η Brisbane.
Προσπάθειες για τη διάσωσή του σπάνιου είδους
Ο θανατηφόρος μύκητας έχει προκαλέσει 90 εξαφανίσεις ειδών τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ζωολογικού Κήπου και Βιολογίας Διατήρησης του Smithsonian. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει εμβόλιο, αλλά υπάρχει ελπίδα, δήλωσε η Alyssa Wetterau Kaganer, μεταδιδακτορική συνεργάτης του Cornell Wildlife Health Lab που μελετά την ασθένεια.
«Γίνεται έρευνα σε όλο τον κόσμο ενώ οι ίδιοι οι βάτραχοι παρέχουν ελπίδα για το μέλλον: καθώς μερικοί έχουν καταφέρει να επιβιώσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε τοπία όπου βρίσκεται ο μύκητας - αυτά τα άτομα μπορεί να παρέχουν το κλειδί για την κατανόηση του καλύτερου τρόπου καταπολέμησης του μύκητα».
Ορισμένοι βάτραχοι είναι καλύτερα εξοπλισμένοι ενάντια στην ασθένεια από ό,τι άλλοι, δήλωσε η Kaganer. Ορισμένα είδη βατράχων, όπως ο αμερικανικός ταυροβάτραχος, σύμφωνα με την οργάνωση Amphibian Ark, έχουν ανοσοποιητικές άμυνες που είναι πλήρως ανεκτικές στην ασθένεια και άλλα ζουν σε περιβάλλοντα στα οποία ο μύκητας δυσκολεύεται να αναπτυχθεί, δήλωσε ο Kaganer.
Πως μπορούμε να βοηθήσουμε
Συχνά, ο μύκητας που σκοτώνει τα βατράχια εξαπλώνεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να αποτρέψουν την εξάπλωση του μύκητα και να βοηθήσουν στην προστασία των βατράχων» υποστήριξη η Kaganer λέγοντας «μια πολύ καλή λύση είναι να φροντίζετε να καθαρίζετε τα υποδήματα μετά την παραμονή σας στην ύπαιθρο- αφιερώστε ένα λεπτό για να τρίψετε όλη τη λάσπη από τα πέλματα των μπότας σας πριν πάτε σπίτι. ... Φροντίστε μόνο να πετάξετε με ασφάλεια τα απορρίμματα!».
Η οικονομική υποστήριξη ή ο εθελοντισμός με τοπικά ιδρύματα διατήρησης και άλλες οργανώσεις που δίνουν προτεραιότητα στη βιοασφάλεια - μέτρα που αποσκοπούν στην πρόληψη της εξάπλωσης επιβλαβών ασθενειών στα ζώα στη φύση - μπορεί επίσης να είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση αυτού του είδους βατράχου και άλλων, δήλωσε η Kaganer.
- Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρώτα αποτελέσματα στο 20% της ενσωμάτωσης – Προβάδισμα Φάμελλου, δεύτερος ο Πολάκης
- Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
- Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
- Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»