Βίντεο από τις απόκρυφες στοές του τρόμου της Ισλαμικής Τζιχάντ: Η κρυφή πόλη 30 μέτρα κάτω από τη Γάζα - 500 χιλιόμετρα τα τούνελ
NewsroomΜε μια «κόλαση επί Γης» απειλεί στις ισραηλινές δυνάμεις το πιο σκληροπυρηνικό παρακλάδι της Χαμάς, εάν επιχειρήσουν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας. Ενώ ο χρόνος για την χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα φαίνεται πως μετρά αντίστροφα, η Ισλαμική Τζιχάντ με ένα βίντεο προσπαθεί να προειδοποιήσει τον εχθρό τι ακριβώς τον περιμένει, εάν επιχειρήσεις να μπει στη Γάζα.
Πάνοπλα τα μέλη της Χαμάς, με τυφέκια, σιγαστήρες, αντιαρματικούς εκτοξευτήρες, δεκάδες εκρηκτικά και χειροβομβίδες προσπαθούν να δείξουν τη δύναμή τους μέσα από το δαιδαλώδες δίκτυο υπόγειων σηράγγων πολλών χιλιομέτρων που έχει κατασκευαστεί εδώ και δεκαετίες στη Γάζα.
Πριν από δύο χρόνια δημοσιογράφος Ισαμπέλα Γιανκ, είχε καταφέρει τα μπει στα λαγούμια του τρόμου. Με μαντήλι στα μάτια την οδήγησαν 30 μέτρα κάτω από τη γη.
«Μας πήγαν στη μέση της νύχτας, σε μια μυστική τοποθεσία, που δεν ξέρουμε ακριβώς πού, γιατί είχαμε δεμένα με μαντήλι τα μάτια μας. Αλλά ξέρουμε ότι ήταν κάπου στη Λωρίδα της Γάζας. Κατεβήκαμε περίπου 30 μέτρα κάτω από τη γη. Εκεί ήταν οι σήραγγες. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό κατόρθωμα. Εννοώ ότι είναι χτισμένες με μπετό από όλες τις πλευρές, εξαιρετικά καλά οχυρωμένες. Υπάρχουν πολλά περάσματα και στις δύο πλευρές. Υπάρχουν διάφορα δωμάτια στα οποία μπορείς να μπεις, φαίνεται να εκτείνονται προς όλες τις κατευθύνσεις», διηγήθηκε η δημοσιογράφος.
Μέλος της Χαμάς της εξήγησε τον λόγο που χτίστηκαν τα υπόγεια τούνελ: «Όλα όσα κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Φυσικά δεν θέλουμε να σκοτωθούν ή να γίνουν στόχος, αλλά αυτή είναι η μόνη επιλογή που έχουμε. Αυτό μπορούμε να κάνουμε και μας υποστηρίζουν. Γι΄αυτό λοιπόν χτίζουμε αυτές τις σήραγγες».
Οι υπόγειες στοές αρχικά είχαν κατασκευαστεί στα σύνορα με την Αίγυπτο για λαθρεμπόριο και εισαγωγή όπλων και υλικών κατασκευής βομβών και ρουκετών. Αργότερα όμως επεκτάθηκαν σε όλη τη Γάζα και το μήκος των τούνελ αυτών φτάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 500 χιλιόμετρα, αναφέρει στο βίντεο του Open ο Γιάννης Ρήγος.
«Πιστεύω ότι πήγαινε ακόμα πιο βαθιά από την περιοχή που μας επέτρεψαν να μπούμε σε αυτές τις σήραγγες, που είναι πολύ καλά εξοπλισμένες. Υπήρχαν δεξαμενές οξυγόνου σε περίπτωση που ξέμεναν από αέρα, υπήρχαν τηλεφωνικές γραμμές, υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα σε πολλά σημεία. Υπήρχε φως, ώστε να μπορείς να επιβιώσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα εκεί κάτω», επισημαίνει η Ισαμπέλα Γιανκ.
Η ισραηλινή αεροπορία το 2020 και 2021 ακολουθούσε την πρακτική ισοπέδωσης κτιρίων με βόμβες μεγάλης ισχύος για να κλείσει τις εισόδους των τούνελ, που κατά πληροφορίες, βρίσκονται κοντά σε σχολεία και νοσοκομεία.
- Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
- Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
- Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
- Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»