Washington Post: Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν σχέδιο μαζικής εκκένωσης Αμερικανών από το Ισραήλ και τον Λίβανο, αν κλιμακωθεί ο πόλεμος με τη Χαμάς
NewsroomΗ αμερικανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το σενάριο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τη Μέση Ανατολή, εάν η αιματοχυσία στη Γάζα δεν περιοριστεί, όπως αποκαλύπτουν στη Washington Post με τέσσερις αξιωματούχους που γνωρίζουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης της αμερικανικής κυβέρνησης.
Οι σκέψεις για μια τέτοια επιχείρηση εκκένωσης έρχονται καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις, με τη βοήθεια αμερικανικών όπλων και στρατιωτικών συμβούλων, προετοιμάζονται για μια επικίνδυνη επίγεια επίθεση εναντίον μαχητών της Χαμάς εντός της Γάζας.
Οι αξιωματούχοι, δήλωσαν ότι οι Αμερικανοί που ζουν στο Ισραήλ και τον γειτονικό Λίβανο ανησυχούν ιδιαίτερα, αν και τόνισαν ότι μια εκκένωση αυτού του μεγέθους θεωρείται το χειρότερο σενάριο.
Ωστόσο, όπως σημείωσε ένας από τους αξιωματούχους «θα ήταν ανεύθυνο να μην έχουμε σχέδιο για όλα».
Η αμερικανική διοίκηση, παρά τη σθεναρή δημόσια υποστήριξή της προς το Ισραήλ, φαίνεται πως είναι θορυβημένη από την προοπτική κλιμάκωσης και τις τελευταίες ημέρες έχει στρέψει την προσοχή της στην περίπλοκη υλικοτεχνική προετοιμασία για μια ξαφνική μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού ανθρώπων.
Υπολογίζεται πως περίπου 600.000 Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται στο Ισραήλ και άλλοι 86.000 στο Λίβανο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ανησυχία για την εμπλοκή του Λιβάνου
Η ανησυχία στο Λίβανο αφορά κυρίως τη Χεζμπολάχ, ένα πολιτικό κόμμα και μια μαχητική ομάδα που ελέγχει τη χώρα από το 1992. Εδώ και καιρό δέχεται εκπαίδευση και όπλα από το Ιράν, προκαλώντας ανησυχίες ότι θα μπορούσε να επιτεθεί στο Ισραήλ από το βορρά, δημιουργώντας έναν διμέτωπο πόλεμο. Σημειώνεται πως ήδη υπάρχουν εδώ και μέρες συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου – Ισραήλ.
«Η διοίκηση ανησυχεί πολύ ότι αυτό το πράγμα θα ξεφύγει από τον έλεγχο», σχολίασε χαρακτηριστικά ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης επεκτείνεται πέρα από αυτές τις δύο χώρες, καθώς οι αξιωματούχοι παρακολουθούν τις διαδηλώσεις στους δρόμους που έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, θέτοντας σε αυξημένο κίνδυνο τόσο το προσωπικό των ΗΠΑ όσο και τους πολίτες στην περιοχή.
Ο βομβαρδισμός της Γάζας έχει φουντώσει την περιφερειακή οργή για το Ισραήλ και τη μεταχείρισή του προς τους Παλαιστίνιους - ένα ζήτημα που ορισμένοι αξιωματούχοι πίστευαν ότι δεν έχει πλέον τόση σημασία στον αραβικό κόσμο.
«Η Παλαιστίνη επέστρεψε»
«Ο δρόμος σε μεγάλο βαθμό έχει πλέον το πάνω χέρι», δήλωσε ο Μπρους Ρίντελ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings και πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Κλίντον.
«Μας έλεγαν τα τελευταία δέκα χρόνια ότι ο αραβικός και ο μουσουλμανικός κόσμος δεν νοιάζεται πια για την Παλαιστίνη και ότι οι Συμφωνίες του Αβραάμ ήταν η απόδειξη για αυτό», πρόσθεσε ο ειδικός, αναφερόμενος στις συμφωνίες, που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του Σουδάν, του Μαρόκου, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. «Λοιπόν, η Παλαιστίνη επέστρεψε. Δεν νομίζω ότι εξαφανίστηκε ποτέ», επισήμανε.
Επισημαίνεται πως περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι στη Γάζα, κυρίως άμαχοι και παιδιά, έχουν σκοτωθεί εν μέσω αδιάκοπων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, αναφέρουν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας.
Κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θέλουν να συζητήσουν δημοσίως τέτοιους σχεδιασμούς έκτακτης ανάγκης, ελπίζοντας να μην προκαλέσουν πανικό στους Αμερικανούς στην περιοχή. Αλλά η στάση τους έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες.
Η προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Την περασμένη εβδομάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε μια συμβουλή προς όλους τους Αμερικανούς πολίτες παγκοσμίως «να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή λόγω αυξημένων εντάσεων σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, του ενδεχόμενου τρομοκρατικών επιθέσεων, [και] διαδηλώσεων ή βίαιων ενεργειών κατά Αμερικανών πολιτών και συμφερόντων».
Η προειδοποίηση αυτή ήταν μια απάντηση στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη του Ισραήλ από την Ουάσινγκτον.
«Με 600.000 Αμερικανούς στο Ισραήλ και απειλές για άλλους Αμερικανούς σε όλη την περιοχή, είναι δύσκολο να σκεφτούμε εκκένωση που θα μπορούσε να συγκριθεί με άλλη ως προς την κλίμακα, την έκταση και την πολυπλοκότητά της», αναφέρει στην αμερικανική εφημερίδα η Σούζαν Μαλόνεϊ, διευθύντρια εξωτερικής πολιτικής στο Ινστιτούτο Brookings.
«Το είδος των συμβουλών που έχει εκδώσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον τελευταίο καιρό ήταν αρκετά ξεκάθαρες», πρόσθεσε.
Προετοιμάζονται για επιθέσεις κατά στρατευμάτων τους στη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ
Τη Δευτέρα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε, επίσης, ότι προετοιμάζεται για σημαντική αύξηση των επιθέσεων κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή. Αναφέρθηκε παράλληλα στο Ιράν και στις «χορηγίες» της Τεχεράνης με αποδέκτες οργανώσεις με μακρά ιστορία στη χρήση ρουκετών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τη στόχευση αμερικανικών στρατιωτικών θέσεων.
Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι περίπου 3.400 Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ και στη Συρία. Το προσωπικό των ΗΠΑ, που εδρεύει κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, αναχαίτισε τουλάχιστον δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη επίθεσης, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Ο ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ευρύτερη κλιμάκωση» είναι πιθανή «τις επόμενες ημέρες». Οι ανώτεροι στρατιωτικοί ηγέτες, είπε, λαμβάνουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για τη διασφάλιση του αμερικανικού προσωπικού.
- Σοκάρει η καταγγελία 8χρονου στην Πάτρα - 16χρονος κατηγορείται πως τον βίασε
- Προφυλακιστέος και ο γαμπρός του 65χρονου που δολοφονήθηκε από τα παιδιά του στην Εύβοια
- Ο άνθρωπος του Τραμπ για τη Δικαιοσύνη κατηγορείται ότι πλήρωνε για σεξ με ανήλικες
- Χριστουγεννιάτικο το σκηνικό του καιρού: Πού αναμένονται χιόνια απόψε και την Τρίτη