Συγκλονίζει 85χρονη που οι μαχητές της Χαμάς την κρατούσαν όμηρο: Πέρασα μια κόλαση – Δεν υπήρχε διάκριση μεταξύ νέων και ηλικιωμένων
NewsroomΤις δραματικές στιγμές που έζησε στα χέρια των απαγωγέων της Χαμάς, περιέγραψε η Γιότσεβεντ Λίφσιτς μετά την απελευθέρωσή της, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ, όπου νοσηλεύεται.
Η 85χρονη τόνισε ότι πέρασε μια κόλαση, περιγράφοντας πώς την απήγαγαν οι ένοπλοι της Χαμάς με μοτοσικλέτες από το κιμπούτς της. Υποστήριξε ότι την έφεραν στη Γάζα μέσω μιας πύλης, ενώ στη μεταφορά της απέκτησε μώλωπες και δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Η Λίφσιτς πρόσθεσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση ξόδεψε δισεκατομμύρια για τον φράχτη των συνόρων – αλλά δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει τη Χαμάς να περάσει.
«Με έβαλαν σε μια μοτοσικλέτα, ανατίναξαν τον ηλεκτρονικό φράχτη που κόστισε 2 εκατομμύρια δολάρια για να κατασκευαστεί, αλλά δεν βοήθησε σε τίποτα. Με πήραν όμηρο, δεν υπήρχε διάκριση μεταξύ ηλικιωμένων και νέων. Ήταν πολύ οδυνηρό. Μου χτυπούσαν τα πλευρά και δυσκολευόμουν να αναπνεύσω» είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ότι οι απαγωγείς έβγαλαν το ρολόι της και τα κοσμήματά της καθώς την οδηγούσαν. Όταν κατέβηκε από το μηχανάκι, οι άνθρωποι που τη χαιρέτησαν της είπαν ότι «πιστεύουν στο Κοράνι» και ως εκ τούτου δεν θα της έκαναν κακό: «Φτάσαμε σε ένα τούνελ, μετά περπατήσαμε για χιλιόμετρα πάνω σε υγρό χώμα, υπάρχει ένα γιγαντιαίο σύστημα τούνελ, σαν ιστός αράχνης», περιέγραψε.
Υποστήριξε ότι κοιμόντουσαν σε στρώματα στο πάτωμα στις σήραγγες κάτω από τη Γάζα, με έναν γιατρό να τους επισκέπτεται κάθε δύο έως τρεις ημέρες. Ένας αιχμάλωτος που τραυματίστηκε σοβαρά σε ατύχημα με μηχανή στο δρόμο για τη Γάζας νοσηλεύτηκε του. Η 85χρονη πρόσθεσε ότι ένας νοσηλευτής ήρθε να τους δει για να τους φέρει τα φάρμακα που χρειάζονταν.
«Φρόντιζαν κάθε λεπτομέρεια»
Είπε ακόμα ότι υπήρχε ένας φρουρός για καθένα από τα πέντε άτομα που κρατούνταν όμηροι στην ομάδα της. Οι απαγωγείς όμως «φρόντιζαν για κάθε λεπτομέρεια, ακόμα και για την γυναικεία υγιεινή».
Η Γιότσεβεντ Λίφσιτς πρόσθεσε ότι ενώ κρατούνταν στις σήραγγες, στην ομάδα της δόθηκε λευκό τυρί και αγγούρι για φαγητό. Ήταν το ίδιο φαγητό που έτρωγαν οι απαγωγείς της από τη Χαμάς. Αναφερόμενη στους άλλους ομήρους που συνέλαβε η Χαμάς, η ίδια αισθάνεται ότι «η ιστορία δεν έχει τελειώσει μέχρι να επιστρέψουν όλοι».
- Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
- Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
- Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
- Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών