Σύνοδος Κορυφής: Διχασμένα τα κράτη – μέλη για τη Λωρίδα της Γάζας και την επικείμενη εισβολή του Ισραήλ – Τα στρατόπεδα
NewsroomΟι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τα όσα εκτυλίσσονται στη Λωρίδα της Γάζας.
Πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Ζόζεπ Μπορέλ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ανέφερε ότι το μπλοκ θα πιέσει για μια παύση των μαχών ώστε να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλα τα κράτη – μέλη αυτή τη θέση, μεταδίδει το CNN.
Ενώ όλα τα κράτη μέλη συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι η βοήθεια πρέπει να επιτραπεί στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, υπάρχουν δισταγμοί από ορισμένα να υποστηρίξουν την προτεινόμενη εκεχειρία, επειδή φοβούνται ότι περιορίζει την ικανότητα του Ισραήλ να αμυνθεί έναντι τρομοκρατικών επιθέσεων.
Διαφορετικά στρατόπεδα
Η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας είναι πολύ δύσκολη για την ΕΕ. Μεταξύ των 27, υπάρχουν κράτη μέλη όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, τα οποία υποστηρίζουν ιστορικά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Στη συνέχεια, υπάρχουν χώρες όπως η Γαλλία και η Πολωνία που είναι ιστορικά γεράκια και τείνουν να βλέπουν τις εξωτερικές υποθέσεις από την οπτική γωνία της ασφάλειας.
Τέλος, υπάρχουν χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία, για τις οποίες οτιδήποτε έχει να κάνει με το Ισραήλ είναι διπλωματικά δύσκολο λόγω του ρόλου τους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα.
Πέρα από το άμεσο ζήτημα του εξελισσόμενου πολέμου, η Ευρώπη έχει τις δικές της ανησυχίες για τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης. «Μπορεί να υπάρξει μεταναστευτικό ρεύμα, παρόμοιο με αυτό της Συρίας και του Ιράκ», δήλωσε στο CNN ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Αυτό οδήγησε σε τεράστιες διαιρέσεις στην ευρωπαϊκή κοινωνία - αύξηση του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας. Ιδανικά θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος πριν αυτό επεκταθεί στα δικά μας σύνορα».
Δηλώσεις Σολτς – Ρούτε - Μελόνι
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα χρησιμοποιήσουν τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για να στείλουν ένα σαφές σήμα υποστήριξης στο Ισραήλ και στις προσπάθειές του για αυτοάμυνα, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προσερχόμενος.
«Είναι επίσης σημαντικό να επιτρέψουμε στην ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει (στη Γάζα)», είπε ο Σολτς στους δημοσιογράφους πριν από τη σύνοδο κορυφής, προσθέτοντας πως ο άμαχος πληθυσμός της Γάζας «είναι επίσης θύμα της Χαμάς».
Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση για την εξάλειψη της Χαμάς είναι απαραίτητη, αλλά θα πρέπει να γίνει εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου για τον πόλεμο και με το ελάχιστο επίπεδο βλάβης στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα.
«Δυστυχώς, μια στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να λάβει χώρα προκειμένου να εξαλειφθεί η Χαμάς, δεν υπάρχει άλλος τρόπος, διαφορετικά το Ισραήλ δεν μπορεί να επιζήσει μακροπρόθεσμα. Όμως αυτό πρέπει να γίνει με την ελάχιστη βλάβη στον άμαχο πληθυσμό», είπε ο Ρούτε προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, τόνισε πως «θεωρεί ότι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να ηττηθεί η Χαμάς είναι να δοθεί συγκεκριμένη διάσταση, με χρονοδιάγραμμα, στο παλαιστινιακό ζήτημα». «Αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος που μπορεί να παίξει η Ευρώπη», πρόσθεσε.
«Συνεχίζω να πιστεύω ότι το να δοθεί περισσότερο βάρος στην Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή και να φτάσουμε μεσοπρόθεσμα στη λύση των δυο κρατών είναι από τις πιο αποτελεσματικές κινήσεις ώστε να ευνοηθεί η αποκλιμάκωση και να αποκαλυφθεί η μπλόφα της Χαμάς, η οποία ισχυρίζεται πως έδρασε υπέρ του παλαιστινιακού» λαού, ολοκλήρωσε η Μελόνι.
Μητσοτάκης: «Μόνο μια πολιτική λύση θα δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης ειρήνης»
«Η θέση της Ελλάδας, η οποία αποτυπώθηκε σήμερα, είναι πολύ σαφής και μπορεί να συνοψιστεί σε τέσσερα κεντρικά σημεία», σημείωσε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «πρώτον το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα, πάντα σύμφωνα με το διεθνές και το ανθρωπιστικό δίκαιο. Δέχτηκε μια πρωτοφανούς αγριότητας τρομοκρατική επίθεση και προφανώς έχει την υποχρέωση να αντιδράσει για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών του».
«Δεύτερον, αποδίδουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην ανθρωπιστική κρίση, η οποία σήμερα έχει εκδηλωθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Γι αυτό και θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, να υπάρξει και μια ανθρωπιστική παύση, έτσι ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να προστατευθούν, να φτάσουν οι απαραίτητες προμήθειες σε αυτούς, οι οποίοι σήμερα συνθλίβονται μέσα στις μυλόπετρες αυτής της σύγκρουσης και να μπορέσουμε να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Δεν θα κουραστώ να το λέω, η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού», τόνισε ο ίδιος.
«Τρίτο σημείο υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε να μην επεκταθεί αυτή η σύγκρουση, έτσι ώστε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να επηρεάσει τη Μέση Ανατολή», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Τέταρτο σημείο, η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μία λύση δύο κρατών για να αντιμετωπιστεί το παλαιστινιακό πρόβλημα», είπε.
«Μόνο τελικά μια πολιτική λύση θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή και θα έχω μάλιστα σήμερα το απόγευμα την ευκαιρία να μιλήσω τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Αμπάς και να του μεταφέρω τις πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», σημείωσε.
«Ζητούμε να αυξηθούν οι πόροι για τη μετανάστευση, η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη στήριξη γιατί είναι πρώτη χώρα υποδοχής», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο μεταναστευτικό».
- Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
- Υπουργείο Δικαιοσύνης: Μπαίνει φρένο στις πρόωρες αποφυλακίσεις - Τα θύματα θα μπορούν να καταθέτουν ενστάσεις
- Νέα κρίση προ των πυλών στη Γαλλία: Η Λεπέν απειλεί να ρίξει τη κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό
- Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής