Κόσμος | 28.10.2023 06:00

Η στρατηγική του Ερντογάν στο Μεσανατολικό: Η κίνηση τακτικής για τα F-16 και το βλέμμα στη μετα-Νετανιάχου εποχή

Μαρία Ζαχαράκη

Ένα βήμα παραπέρα πήγε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζοντας τη Χαμάς πολιτικό κόμμα και κομμάτι του παλαιστινιακού κράτους μπροστά σε έναν Ευρωπαίο ομόλογό του, τον Δανό Ρασμούσεν την ώρα που όλη η Ευρώπη καταδικάζει την οργάνωση ως «τρομοκρατική».

Ο Χακάν Φιντάν έκανε λόγο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και είπε ότι είναι συνένοχοι όσοι υποστηρίζουν τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα. Είπε ότι η ανθρωπότητα είπε είναι μπροστά στην επιλογή: Πόλεμος ή ειρήνη.

Στο ίδιο μοτίβο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δείχνει ότι η Τουρκία υποστηρίζει εκτός από τις ενέργειές της και την ιδεολογία της Χαμάς.

Η Άγκυρα έχει πάρει ένα ρίσκο. Επέλεξε να «αγκαλιάσει» τη Χαμάς και να κλιμακώσει εκ νέου την αντιδυτική ρητορική της, αλλά ίσως γι’ αυτό προνόησε λίγες ημέρες πριν και «έσπρωξε» στη βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για να σώσει την ιστορία με τα F-16.

Πιθανότατα πιστεύει ότι η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος της Ουάσιγκτον θα τον κάνει να μην πληρώσει τίμημα. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή του Τούρκου προέδρου χαρακτηρίζεται ως «τακτική» για να τονίσει την ηγεμονική περιφερειακή παρουσία του «business as usual».

Σίγουρα ευελπιστεί σε εκ νέου αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ σε μια μετα-Νετανιάχου εποχή.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΙσραήλειδήσεις τώραΠόλεμος στο ΙσραήλΧαμάςΧακάν Φιντάν