Κόσμος|30.10.2023 14:05

Το OPEN στα σύνορα Ισραήλ - Γάζας: «Διεξάγονται μάχες από γειτονιά σε γειτονιά» - Η Χαμάς θέλει να παρασύρει τον στρατό μέσα στην πόλη

Newsroom

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση της χερσαίας εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Ο απεσταλμένος του OPEN στην εμπόλεμη ζώνη, Σωτήρης Δανέζης μετέδωσε εικόνες από το βόρειο τμήμα του θύλακα όπου οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν ανοίξει μέτωπο με τη Χαμάς.

«Ο ισραηλινός στρατός έχει κάμψει όποια αντίσταση της Χαμάς στην περιοχή βρήκε μπροστά του από χθες, έχει προχωρήσει και έχει μεταφέρει πια το πεδίο της μάχης πέρα από την πόλη Μπέιτ Χανούν. Οι βομβαρδισμοί είναι εντατικοί, ακούμε διαρκώς τις βροντές από τα κανόνια του ισραηλινού πυροβολικού να χτυπούν στόχους στο εσωτερικό της Γάζας και άρματα μάχης έχουν ήδη προωθηθεί στο εσωτερικό», μετέδωσε ο Σωτήρης Δανέζης από το Σντερόντ.

«Το πιο σημαντικό, είναι οι αναφορές ότι ο ισραηλινός στρατός έχει προχωρήσει και από τα ανατολικά και έχει φτάσει πια προ των πυλών της πόλης της Γάζας. Αν αυτές οι εικόνες και οι αναφορές επιβεβαιωθούν τότε ο κίνδυνος ο πόλεμος να μεταφερθεί μέσα στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του πλανήτη είναι πια πολύ ορατός», πρόσθεσε ο απεσταλμένος του OPEN.

Ο ίδιος συνέχισε περιγράφοντας ότι «άρματα μάχης και τεθωρακισμένα του ισραηλινού στρατού έχουν θεαθεί να βρίσκονται στις πύλες της πόλης της Γάζας. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε μια ανάσα πριν οι μάχες μεταφερθούν στο εσωτερικό της πόλης. Φαίνεται ότι ο ισραηλινός στρατός έχει τη δυνατότητα με τους ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς να ξεπερνά όποια εμπόδια έχει βρει μπροστά του μέχρι αυτή την ώρα, φτάνοντας στην πόλη της Γάζας, βάζοντας σε εφαρμογή τ σχέδιο περικύκλωσης του βόρειου κομματιού της Λωρίδας της Γάζας και του αποκλεισμού του μεγάλου τμήματος των μαχητών της Χαμάς στα βόρεια».

Ο Σωτήρης Δανέζης πρόσθεσε: «Ακούμε διαρκώς πολύ έντονους ήχους, “κροτάλισμα” πολυβόλων. Διεξάγονται μάχες στον αστικό ιστό. Ακούμε ήχους από ελαφρά όπλα. Μιλάμε πια για μάχες που διεξάγονται μέσα στην αστική περιοχή από δρόμο σε δρόμο και από γειτονιά σε γειτονιά. Πρόκειται για έναν ασύμμετρο πόλεμο. Μικρές ομάδες ενόπλων της Χαμάς αντιμέτωπες με μεγάλα τμήματα του ισραηλινού στρατού. Ο πόλεμος στον αστικό ιστό είναι τελείως διαφορετικός. Αυτό είναι και το σχέδιο της Χαμάς, να μειώσει τα πλεονεκτήματα ενός οργανωμένου στρατού καταφέρνοντας να τον σύρει σε οδομαχίες, να τον φέρει σε ένα αστικό περιβάλλον όπου είναι ευάλωτος σε παγίδες, ενέδρες, αντιαρματικά όπλα και ελεύθερους σκοπευτές»

Ισραήλειδήσεις τώραΛωρίδα της ΓάζαςΓάζαΧαμάς