Κόσμος | 30.10.2023 16:48

ΗΠΑ σε Ιράν μετά τις απειλές κατά Ισραήλ: «Θα δράσουμε, αν χρειαστεί»

Newsroom

Αυστηρό μήνυμα στο Ιράν έστειλαν οι ΗΠΑ να μην εμπλακεί στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και τη Χαμάς, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες ότι σύγκρουσή μεταξύ των δύο μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα για μια διευρυμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. 

«Σίγουρα θα δράσουμε -αν χρειαστεί- για να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα στρατεύματά μας και τις εγκαταστάσεις μας. Έχουμε αποδείξει ότι θα χτυπήσουμε και θα δράσουμε για να το κάνουμε αυτό. Κι αυτό είναι ένα αυστηρό μήνυμα που πρέπει να λάβει το Ιράν. Παίρνουμε αυτές τις ευθύνες στα σοβαρά», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

«Λαμβάνουμε, επίσης, πολύ σοβαρά υπόψη μας τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, γι' αυτό και ο πρόεδρος έχει πλέον χρησιμοποιήσει δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων... Πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα στείλουμε μήνυμα όχι μόνο στο Ιράν, αλλά σε όλους τους δρώντες, σίγουρα περιλαμβανομένου και του Ιράν, ότι θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας την εθνική μας ασφάλεια», πρόσθεσε.

«Θα προστατεύσουμε και θα υπερασπιστούμε τα στρατεύματά μας. Και θα το κάνουμε σε χρόνο και με τρόπο που θα επιλέξουμε εμείς», ξεκαθάρισε ο Κίρμπι.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, δήλωσε την Κυριακή ότι το Ισραήλ «έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές», κι αυτό «μπορεί να αναγκάσει όλους να αναλάβουν δράση».

ΧαμάςΙσραήλΗΠΑΠόλεμος στο ΙσραήλΠαλαιστίνη