Κόσμος|31.10.2023 14:20

Southeast Europe Connectivity Forum - ΥΠΟΙΚ Βουλγαρίας: Τα 3 σενάρια για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία

Τίμος Φακαλής

Δυσοίωνη πρόβλεψη για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία έκανε ο υπουργός Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλιεφ κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου Southeast Europe Connectivity Forum (SECF),που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Το συνέδριο εστιάζει στον ρόλο της Ελλάδας -και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης- ως κόμβο ανάπτυξης και συνδεσιμότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Όπως είπε ο κ. Βασίλιεφ «όταν  ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και πριν από αυτόν ήμασταν από αυτούς που πιστεύαμε ότι θα κρατήσει πολύ. Η δική μας πρόβλεψη ήταν ότι ο πόλεμος θα κρατήσει 5 χρόνια».

Τα σενάρια του πολέμου

Σύμφωνα με τον ίδιο τα σενάρια του πολέμου είναι τρία:

  • Το πρώτο είναι αυτό που βλέπουμε τώρα.
  • Το δεύτερο σενάριο είναι να εξελιχθεί ο πόλεμος όπως αυτός στην πρώην Γιουγκoλσαβία και
  • το τρίτο σενάριο ήταν να δoύμε κάτι αντίστοιχο με αυτόν στο Ιράκ.

«Είμαστε στον ενάμιση χρόνο πολέμου και ίσως κρατήσει περισσότερα από 5 χρόνια. Ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία κράτησε 7 χρόνια και η σύγκρουση δεν ήταν τόσο γεωπολιτική όσο αυτής της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Το τέλος του πολέμου δεν είναι ένα ενδεχόμενο που μπορούμε να ποντάρουμε. Δεν θεωρώ ότι θα είναι κάτι που θα αρχίσουμε να το διαβλέπουμε σύντομα» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βασίλιεφ.

Το φόρουμ πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ελληνικής Εταιρείας Logistics και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος.

ΒουλγαρίαΟυκρανίαειδήσεις τώραπόλεμος