Ο εφιάλτης του αντισημιτισμού επιστρέφει: Γέμισαν Αστέρια του Δαβίδ κτίρια στο Παρίσι
NewsroomΗ εισαγγελία των Παρισίων διέταξε έρευνα καθώς, σε πολλά κτίρια της γαλλικής πρωτεύουσας, τα ξημερώματα της Τρίτης (31/10) άγνωστοι ζωγράφισαν το Αστέρι του Δαβίδ, που αποτελεί σύμβολο της εβραϊκής θρησκείας και του κράτους του Ισραήλ. Φαίνεται, μάλιστα, ότι αυτό δεν αποτελεί το πρώτο κρούσμα αντισημιτισμού και ρατσιστικού μίσους στην Ευρώπη, στον απόηχο του πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς, και στο Βερολίνο προ ημερών, άγνωστοι σχεδίασαν το σύμβολο της εβραϊκής θρησκείας έξω από σπίτια.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τα περίπου 60 αστέρια του Δαβίδ, σχεδιάστηκαν με στένσιλ, σε μπλε χρώμα σε πολλές προσόψεις κτιρίων του 14ου διαμερίσματος. Από την εισαγγελία διαμηνύουν ότι, η έρευνα, ανατέθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Όπως αναφέρει η «Le Figaro», το αδίκημα τιμωρείται με μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και πρόστιμο, ύψους 30.000 ευρώ.
«Ο αντισημιτισμός έχει κατακλύσει τους δρόμους μας»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Εβραίων Φοιτητών της Γαλλίας (UEJF), Σαμιουέλ Λεζουαγιέ, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως, «μεταξύ των ανθρώπων που το έκαναν υπάρχει ξεκάθαρα μία επιθυμία να τρομοκρατήσουν».
Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «BFMTV» επικαλείται στοιχεία της εισαγγελίας των Παρισίων, σύμφωνα με τα οποία διατάχθηκε έρευνα για φθορές σε περιουσιακά στοιχεία τρίτων, με αφορμή την καταγωγή, τη φυλή, την εθνότητα ή τη θρησκεία. Κάτοικος της περιοχής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, τόνισε πως, «ξύπνησα από ντροπή σήμερα το πρωί. Αυτό δεν είναι σύμβολο, είναι προσβολή για την ιστορία, τη Δημοκρατία».
Περιστατικά ρατσιστικού μίσους και στο Βερολίνο
Τις τελευταίες μέρες, πολλές είναι οι αναρτήσεις στα social media που δείχνουν σπίτια Εβραίων στο Βερολίνο τα οποία άγνωστοι φέρεται να σημάδεψαν με το Άστρο του Δαβίδ, εν μέσω του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Σε διάφορες περιοχές του Βερολίνου άγνωστοι σημαδεύουν με γκράφιτι σπίτια και εξώπορτες Εβραίων με το Άστρο του Δαβίδ. Τα περιστατικά όλο και αυξάνονται, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής αστυνομίας.
Η εκπρόσωπος εβραϊκών οργανώσεων Γερμανίας δημοσίευσε στο Χ φωτογραφίες «από χθες, από ιδιωτικές κατοικίες στις οποίες ζουν Εβραίοι και σημαδεύτηκαν με τα αστέρια του Δαβίδ».
Μολότοφ σε συναγωγή
Δύο άνδρες με καλυμμένο το πρόσωπο έριξαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης, 18 Οκτωβρίου, βόμβες μολότοφ εναντίον συναγωγής στο κέντρο του Βερολίνου.
Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει συλληφθεί ακόμη ένας άνδρας ο οποίος φώναζε αντισημιτικά συνθήματα.
Δύο μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό έσπασαν στο πεζοδρόμιο χωρίς να προκληθούν ζημιές, σημείωσε η ίδια πηγή. Οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν το συμβάν.
Στο μεταξύ στη Γερμανία έχει ενισχυθεί η ασφάλεια γύρω από εβραϊκούς θεσμούς μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και τα αντίποινα του ισραηλινού στρατού, μια κατάσταση που έχει οξύνει την ένταση μεταξύ της αραβόφωνης και της εβραϊκής κοινότητας στη χώρα.
Εβραϊκές οργανώσεις έχουν καταγγείλει την αίσθηση ανασφάλειας, ενώ η αστυνομία έχει απορρίψει τα περισσότερα αιτήματα για διεξαγωγή διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων και έχει διαλύσει αρκετές τέτοιες αυθόρμητες συγκεντρώσεις.
Οργή του Σολτς: Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στη Γερμανία
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε την οργή του για την επίθεση.
«Θέλω να πω ξεκάθαρα ότι είμαι εξοργισμένος. Με εξοργίζουν προσωπικά αυτά που φωνάζουν και κάνουν κάποιοι», τόνισε ο Σολτς στη διάρκεια επίσκεψής του στην Αίγυπτο.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρόσθεσε: «Οι επιθέσεις εναντίον εβραϊκών θεσμών και οι πράξεις βίας στους δρόμους μας είναι ποταπές και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στη Γερμανία».
- Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
- ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
- Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του