Δείτε την επιχείρηση εκκένωσης της Γάζας από τη Ράφα - 30 ασθενοφόρα γύρισαν πίσω άδεια
NewsroomΕικόνες από ασθενοφόρα που εισέρχονται στην αιγυπτιακή πλευρά του μεθοριακού σταθμού της Ράφα για να φέρουν τους πιο σοβαρά άρρωστους και τραυματίες Παλαιστίνιους φέρνουν στο «φως» τα πλάνα που δημοσιεύθηκαν σε τηλεοπτικούς σταθμούς, όσο η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας μαίνεται.
Τον παλαιστινιακό θύλακα εγκατέλειψαν σήμερα δεκάδες άνθρωποι με μη – παλαιστινιακά διαβατήρια ή διπλή υπηκοότητα μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, που, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρίσκεται στο σημείο, άνοιξε για πρώτη φορά, 26 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου. Όπως δήλωσε Αιγύπτιος αξιωματούχος, μέσω του περάσματος εισήλθαν στην Αίγυπτο τα πρώτα ασθενοφόρα που μετέφεραν Παλαιστίνιους τραυματίες από τη Λωρίδα της Γάζας.
30 ασθενοφόρα γύρισαν πίσω άδεια
Μέσα στη Γάζα, δέκα ασθενοφόρα περίμεναν να περισυλλέξουν τραυματίες Παλαιστίνιους ασθενείς, σύμφωνα με άλλο Αιγύπτιο συνοριακό αξιωματούχο, που μίλησε στο CNΝ, ο οποίος σημείωσε ότι, νωρίτερα την Τετάρτη (01/11) έφτασαν στην αιγυπτιακή πλευρά της διάβασης συνολικά 80 ασθενοφόρα. Τα μισά από αυτά κατάφεραν να φτάσουν στη Γάζα, αλλά, για λόγους που δεν αποκαλύφθηκαν, 30 επέστρεψαν στην Αίγυπτο άδεια.
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν πλάνα στα οποία φαίνονται τα ασθενοφόρα να εισέρχονται στην αιγυπτιακή πλευρά του μεθοριακού σταθμού της Ράφα για να φέρουν 90 από τους πιο σοβαρά άρρωστους και τραυματίες Παλαιστίνιους για νοσηλεία σε αιγυπτιακά νοσοκομεία. Οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τη Λωρίδα της Γάζας, είτε γιατί έχουν ξένα διαβατήρια, είτε γιατί έχουν διπλή υπηκοότητα, είναι 545. Μέχρι τις 3 το μεσημέρι, από αυτούς οι 110 είχαν περάσει από τη Ράφα. Εξ’ αυτών, οι 20 είναι σοβαρά τραυματισμένοι. Όπως τόνισε αιγυπτιακή πηγή στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, το πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου άνοιξε για περιορισμένη εκκένωση τραυματισμένων Παλαιστινίων και κατόχων ξένων διαβατηρίων στην Αίγυπτο.
Τις προηγούμενες μέρες, είχε ανοίξει εν μέρει ώστε να εισέλθουν στη Γάζα ορισμένες προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας, ωστόσο υπήρξαν προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας ότι, τα επίπεδα αυτής της βοήθειας δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες περισσότερων από 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που ζουν στην περιοχή. Οι άμαχοι, επιπλέον, είναι εγκλωβισμένοι στον παλαιστινιακό θύλακα.
Για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας βρίσκεται η Γάζα, φαίνεται ότι μεσολάβησε το Κατάρ, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ατή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με το για πόσο θα παραμείνει ανοιχτή η διάβαση της Ράφα.
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
- Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
- ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
- Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»