Κόσμος|03.11.2023 09:06

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ «σπάει» σήμερα τη σιωπή του

Newsroom

Ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της λιβανέζικης σιιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, αναμένεται να απευθυνθεί στους υποστηρικτές του σήμερα Παρασκευή, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Η ομιλία αυτή είναι πιθανό να αποκαλύψει τις επόμενες κινήσεις της οργάνωσης, την ώρα που οι μαχητές της και ο ισραηλινός στρατός εμπλέκονται σε έντονες συγκρούσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Αυτή η συνεχής σύγκρουση των δύο έχει προκαλέσει φόβους ότι η περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει άλλο ένα μέτωπο στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η βία έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.

Από τη στιγμή που η Χαμάς πραγματοποίησε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, ο Λίβανος βρίσκεται σε... αναμμένα κάρβουνα, παρακολουθώντας στενά τη Χεζμπολάχ. Μάλιστα, έχει εντείνει τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ, το οποίο ανταπαντά.

Αλλά και οι δύο πλευρές έχουν προφανώς λάβει μέτρα για να αποφύγουν μια επικίνδυνη κλιμάκωση και τα περισσότερα πλήγματα έχουν περιοριστεί στη συνοριακή περιοχή. Αυτό, ωστόσο, θα μπορούσε να αλλάξει, όπως γράφει και το BBC.

Κρίσιμη η ομιλία Νασράλα

Το Ισραήλ συνεχίζει τη χερσαία εισβολή του στη Γάζα, με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς, ενώ ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στην περιοχή έχει ξεπεράσει τους 9.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Η Χαμάς, εν τω μεταξύ, έχει επανειλημμένα καλέσει τους συμμάχους της να συμμετάσχουν στον αγώνα και πολλοί αναρωτιούνται αν η Χεζμπολάχ θα ανταποκριθεί σε αυτές τις εκκλήσεις.

Η Χεζμπολάχ -η οποία, όπως και η Χαμάς, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλους- είναι η μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική δύναμη στο Λίβανο. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις της οργάνωσης αντηχούν πολύ πέρα από τη βάση υποστήριξής της και πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν με αγωνία την ομιλία του Νασράλα -οπαδοί και εχθροί.

Το πού βρίσκεται ο Νασράλα, όπως πάντα, παραμένει ένα μυστήριο.

Η ομιλία του θα μεταδοθεί σε ανοιχτές προβολές που διοργανώνει η ομάδα σε όλη τη χώρα και πλαισιώνεται από τη Χεζμπολάχ ως μια σημαντική στιγμή. Μάλιστα, από τη Χεζμπολάχ, έκαναν μια ασυνήθιστη ανακοίνωση πέντε ημέρες νωρίτερα και αυτή την εβδομάδα έχουν κυκλοφορήσει δραματικά βίντεο μικρής διάρκειας με τον Νασράλα, τροφοδοτώντας την προσδοκία μιας μεγάλης ανακοίνωσης.

Παιχνίδι... εικασιών

Πολλοί στον Λίβανο θυμούνται ακόμη τον καταστροφικό πολύμηνο πόλεμο που διεξήγαγε η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ το 2006 και ανησυχούν ότι η ομάδα μπορεί να παρασύρει τη χώρα σε μια νέα σύγκρουση.

Η Χεζμπολάχ διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο που περιλαμβάνει πυραύλους ακριβείας που μπορούν να πλήξουν βαθιά το ισραηλινό έδαφος, καθώς και δεκάδες χιλιάδες καλά εκπαιδευμένους, έμπειρους μαχητές. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει υποσχεθεί μια απάντηση «αδιανόητου» μεγέθους, εάν η Χεζμπολάχ ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στη σύγκρουση.

Και οι ΗΠΑ, οι οποίες φέρεται να κάλεσαν το Ισραήλ να μην εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας εναντίον της ομάδας, έστειλαν δύο αεροπλανοφόρα στην ανατολική Μεσόγειο για να αποτρέψουν την εξάπλωση της σύγκρουσης.

Ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας θα ήταν καταστροφικός για τον Λίβανο και υπάρχει μικρή δημόσια υποστήριξη γι' αυτόν εκτός των οπαδών της Χεζμπολάχ. Η χώρα υποφέρει από πολυετή οικονομική κρίση και το πολιτικό αδιέξοδο την έχει αφήσει χωρίς μια κυβέρνηση που να λειτουργεί σωστά.

Ένα άλλο σενάριο είναι η οργάνωση να κλιμακώσει τις επιθέσεις, υποδηλώνοντας έτσι μία απάντηση στις εκκλήσεις της Χαμάς, διατηρώντας παράλληλα τις μάχες περιορισμένες στο βόρειο Ισραήλ.

ΙσραήλΛίβανοςΧεζμπολάχΧαμάςειδήσεις τώρα