Politico: Οι ΗΠΑ ζητούν εξηγήσεις για το χτύπημα του Ισραήλ στην Τζαμπάλια – Ενόχληση των Δημοκρατικών και σκέψεις για κυρώσεις
NewsroomΑμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τον ισραηλινό στρατό να δώσει εξηγήσεις για την αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε σε πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό στη Γάζα αυτή την εβδομάδα, αφού από την επίθεση σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Ισραήλ να αναλύσει λεπτομερώς το σκεπτικό και τη διαδικασία πίσω από την πρόσφατη επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος όπως και άλλοι έμεινε ανώνυμος για να συζητήσει τις ευαίσθητες συζητήσεις, σύμφωνα με το Politico.
Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ προέτρεψαν το Ισραήλ να προβεί σε «στόχευση ακριβείας» προκειμένου να αποφύγει να βλάψει αμάχους, δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Οι ΗΠΑ ζήτησαν μια εξήγηση για την πρώτη [επίθεση] στην Τζαμπάλια», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο του «να ζητηθεί από το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να αποφύγει τις απώλειες αμάχων».
Από την αρχή της σύγκρουσης, οι ΗΠΑ έκαναν ερωτήσεις στο Ισραήλ σχετικά με τους στόχους τους και τον τρόπο επίτευξής τους και το προέτρεψαν να αποφύγει να βλάψει αμάχους, τόνισε ο αξιωματούχος. Ωστόσο, η αμερικανική «υποστήριξη για το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του παραμένει σταθερή».
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ρώτησαν τις Ισραηλινές Δυνάμεις συγκεκριμένα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα την Τρίτη, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι οι άμαχοι δεν θα πληγούν».
Περισσότεροι από 9.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ απάντησε στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς, εκ των οποίων σχεδόν 4.000 παιδιά. Οι ειδικοί λένε ότι η ανοχή του Ισραήλ για τις απώλειες αμάχων φαίνεται να είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σκληρές πιέσεις σε Ισραήλ
Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων που γνωρίζει τις αμερικανο-ισραηλινές συνομιλίες δήλωσε στο Politico ότι η κυβέρνηση «πιέζει πολύ σκληρά κατ' ιδίαν τους Ισραηλινούς να χαλαρώσουν» - ιδιαίτερα μετά τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού.
Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόσθεσε ότι οι Δημοκρατικοί συζητούν προκαταρκτικά μέτρα για την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ σε περίπτωση που δεν αλλάξει πορεία, όπως «η πραγματική επιβολή των υφιστάμενων ελέγχων για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Υπάρχουν μηχανισμοί για να πετύχουμε αυτό που πρέπει να πετύχουμε», είπε ο νομοθέτης, όπως ο νόμος Leahy που απαγορεύει τη βοήθεια σε χώρες που διαπράττουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Κάθε φορά που παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια σε εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ ... ξεκαθαρίζουμε ότι αυτή η υποστήριξη πρέπει να χρησιμοποιείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου του πολέμου, και τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με την προστασία των αμάχων», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι σε ιδιωτικές συνομιλίες, αξιωματούχοι του Πενταγώνου ζητούν από τις IDF να «σκεφτούν τις επιχειρήσεις τους» και να λάβουν υπόψη τους τις ζωές αθώων πολιτών.
Η έκκληση Μπλίνκεν
Ο έλεγχος των ισραηλινών επιχειρήσεων στο παρασκήνιο έρχεται καθώς οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αυξάνουν επίσης την πίεση δημοσίως. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Ισραήλ την Παρασκευή ότι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου προέτρεψε το Ισραήλ να επιδιώξει μια παύση των μαχών και έδωσε συμβουλές για τη μείωση των απωλειών μεταξύ των αμάχων. Σε δημόσιες δηλώσεις του, ο Νετανιάχου απάντησε ότι δεν θα συμφωνούσε σε ανθρωπιστικές παύσεις και ότι η εκστρατεία του Ισραήλ θα συνεχιζόταν «με πλήρη ισχύ» μέχρι η Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους της.
Πριν από την χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε παροτρύνει το Ισραήλ να διεξάγει μια «πιο χειρουργική» επιχείρηση αντί για μια πλήρους κλίμακας εισβολή, λόγω της μεγάλης πιθανότητας για απώλειες τόσο μεταξύ των αμάχων όσο και των IDF, δήλωσε ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος.
Αλλά το Ισραήλ ακολούθησε μόνο «εν μέρει» τις συμβουλές της Ουάσινγκτον, συνέχισε ο αξιωματούχος. Το μήνυμα που προέρχεται από τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας έχει ήδη γίνει πιο επικριτικό για το Ισραήλ.
Ο γερουσιαστής Κρις Μέρφι, ο οποίος ηγείται της επιτροπής Μέσης Ανατολής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο αριθμός των νεκρών αμάχων στη Γάζα είναι «απαράδεκτος και μη βιώσιμος», καλώντας το Ισραήλ να στραφεί σε μια αντιτρομοκρατική εκστρατεία. Στη συνέχεια, ο Μέρφι και 13 συνάδελφοί του, με επικεφαλής τον γερουσιαστή Τιμ Κέιν, εξέδωσαν κοινή δήλωση υπέρ των ανθρωπιστικών παύσεων στον πόλεμο.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά