Κόσμος|05.11.2023 07:05

ΝΥΤ: Το δεύτερο φονικότερο όπλο του Ισραήλ πίσω από τον βομβαρδισμό του καταυλισμού στην Τζαμπάλια

Newsroom

Σε μια σοβαρή αποκάλυψη προχώρησαν οι New York Times για τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπάλια από το Ισραήλ. Στον βομβαρδισμό, ο οποίος είναι ο δεύτερος πολύνεκρος από την αρχή του πολέμου -καθώς στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 195 αμάχους ενώ 120 είναι ακόμα αγνοούμενοι - φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε το δεύτερο ισχυρότερο όπλο του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους NYT, η χρήση τέτοιων βομβών αν και όχι ασυνήθιστη κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, απαγορεύεται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Γάζα.

«Αυτές οι βόμβες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευση υπόγειων υποδομών, αλλά η χρήση τους σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπως η Τζαμπάλια, εγείρει ερωτηματικά, όπως κατά πόσο οι στόχοι του Ισραήλ δικαιολογούν τον αριθμό των νεκρών αμάχων και την καταστροφή που προκάλεσαν τα χτυπήματά του», αναφέρεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι ΝΥΤ, ο ισραηλινός στρατός έριξε τουλάχιστον δύο βόμβες 2.000 λιβρών στην περιοχή.

Ο Marc Garlasco, στρατιωτικός σύμβουλος που εργάστηκε για την εν λόγω έρευνα, δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες βόμβες μπορεί να είχαν έναν τύπο πυροκροτητή, ο οποίος καθυστερεί την έκρηξη για χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά τη διείσδυση στην επιφάνεια ή σε ένα κτίριο, ώστε η δύναμη της έκρηξης να φτάσει σε μεγαλύτερο βάθος και να προκαλέσει μεγαλύτερη καταστροφή.

«Δεν ήταν σαφές από τις δορυφορικές εικόνες εάν οι βόμβες ήταν εξοπλισμένες με συγκεκριμένες κεφαλές, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να διαπερνούν ενισχυμένες στρατιωτικές δομές, αλλά ο δημοσίως δηλωμένος στόχος του Ισραήλ ήταν να χτυπήσει ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, που βρισκόταν σε υπόγειο καταφύγιο της περιοχής», ανέφερε.

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ δήλωσε πως στόχος της επίθεσης στη Τζαμπάλια ήταν ένας ηγέτης και στελέχη της Χαμάς καθώς και το δίκτυο υπόγειων σηράγγων που χρησιμοποιεί η οργάνωση, για να κρύβει όπλα και μαχητές. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει την αποκάλυψη των ΝΥΤ. Όμως, οι δημόσιες αναρτήσεις του σχετικά με τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στην Τζαμπάλια έχουν προκαλέσει σύγχυση, καθώς βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυριζόμενος ότι φαίνεται η εξόντωση ενός ηγέτη της Χαμάς στον δεύτερο βομβαρδισμό της Τζαμπάλια την Τετάρτη (1/11), οι ΝΥΤ διαπίστωσαν ότι τα πλάνα είναι από το πρώτο χτύπημα του καταυλισμού την Τρίτη (31/11).

Να σημειωθεί ότι 83 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν υπογράψει συμφωνία να απέχουν «κατά περίπτωση από τη χρήση εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές» λόγω της πιθανότητας να βλάψουν αμάχους. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει την συγκεκριμένη συμφωνία.

Σημειώνεται μετά τον βομβαρδισμό ότι ο ΟΗΕ έκανε λόγο για «πιθανό έγκλημα πολέμου» ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταδίκασαν το συμβάν εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απηύθυνε, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, έκκληση για «παύση των εχθροπραξιών».

Και νέο χτύπημα το Σάββατο

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές αρχές, νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε το Σάββατο (4/11), σε σχολείο της Τζαμπάλια, όπου φιλοξενούνται αρκετοί Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.

Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν κατά την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο σχολείο Αλ Φαχούρα, το οποίο χρησίμευε ως καταφύγιο για χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στο δυτικό τμήμα του καταυλισμού Τζαμπάλια, ανέφερε συγκεκριμένα το παλαιστινιακό υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα.

βομβαρδισμόςΙσραήλΧαμάςειδήσεις τώραΓάζαΠόλεμος στο ΙσραήλΛωρίδα της Γάζας