Κόσμος | 08.11.2023 12:38

Ακσενέρ: «Η Τουρκία να μη δεχθεί Παλαιστίνιους πρόσφυγες - Όπως δεν έφυγαν από την Ελλάδα κι οι Δυτικο-Θρακιώτες με τη Λωζάνη»

Μαρία Ζαχαράκη

Με έναν νέο πύρινο λόγο σήμερα η αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος της Τουρκίας (IYI), Μεράλ Ακσενέρ, προς την κοινοβουλευτική της ομάδα ζήτησε από την κυβέρνηση να μην επιτρέψει να έρθουν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, όπως πριν από έναν αιώνα κάποιοι αντιστάθηκαν (ευτυχώς κατά την ίδια) και δεν ήρθαν στην Ανατολία οι ‘Τούρκοι’ από τη Δυτική Θράκη.

«Θα ήθελα να προειδοποιήσω την κυβέρνηση εδώ. Μην γίνετε έρμαιο του αμερικανικού σχεδίου για την εκκένωση των πολιτών (από τη Γάζα). Μην αφήσετε τη χώρα μας, την οποία έχετε μετατρέψει σε χαντάκι για φυγάδες, να αντιμετωπίσει μια νέα εισροή προσφύγων.

Μην φάτε για άλλη μια φορά το παλούκι που φάγατε στο παρελθόν, γιατί δεν το φάγατε εσείς το παλούκι, αλλά η Τουρκία και το τουρκικό έθνος.

Όταν βγάλετε αυτούς τους ανθρώπους από την Παλαιστίνη και τη Γάζα, θεωρώ, στοιχηματίζω τα πάντα δηλαδή, ότι δεν θα μπορέσετε ποτέ να τους επιστρέψετε ξανά εκεί. Η προτεραιότητα για τους ανθρώπους αυτούς στη Γάζα είναι να παραμείνουν εκεί και να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλειά τους. Η Τουρκία θα πρέπει να γίνει εγγυήτρια χώρα σε αυτό το θέμα.

Στο τραπέζι της Συνθήκης της Λωζάνης κάθισε ο θείος μου. Ξέρετε ποιο ήταν το πιο σημαντικό θέμα; Ποιο ήταν το πιο σημαντικό θέμα; Να μην σταλούν οι Τούρκοι από το Ιράκ, τη Συρία και τη Δυτική Θράκη στην Ανατολία. Κάθισαν σε εκείνο το τραπέζι για να στείλουν όλους τους πληθυσμούς που έπρεπε να ανταλλαχθούν, δηλαδή όλους τους Τούρκους που ζούσαν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Θράκης, στην Ανατολία, αλλά εκείνες τις μέρες, αναφέρομαι στην αντίληψη που επικρατούσε το 1923-24, αναφέρομαι στην κατεστραμμένη τότε Τουρκία, σε εκείνο το τραπέζι κάποιοι αντιστάθηκαν. Κι εγώ είμαι παιδί οικογένειας ανταλλαχθέντων προσφύγων. Μας έστειλαν από τη Δράμα και ήρθαμε στην Τουρκία. Αλλά οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης έμειναν εκεί. Γιατί, αν είχε επιστρέψει από εκεί αυτός ο πληθυσμός, οι σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας δεν θα ήταν έτσι όπως είναι σήμερα.

Αυτό το κράτος δεν τα παράτησε ποτέ από την ημέρα της ίδρυσής του μέχρι το τέλος, όποια κυβέρνηση κι αν ήρθε στην εξουσία. Δύο πράγματα συνέβησαν: Το ένα ήταν να αποτραπούν οι Ιρακινοί Τουρκομάνοι να έρθουν στην Τουρκία κατά τεράστιες ομάδες, να μείνουν οι Τουρκομάνοι στη Συρία και να παραμείνει εκεί ο τουρκικός πληθυσμός στη Δυτική Θράκη. Αλλά μόλις ήρθαν τούτοι εδώ (σ.σ. Ερντογάν) στην εξουσία, αυτό συμβαίνει, όταν μαθαίνεις ιστορία από αυτούς που φορούν φέσια, όταν τους βάζεις να γράφουν βιβλία για το αν η Λωζάνη ήταν ήττα ή νίκη».

Δεν τρώμε από τη μία το αρνί και από την άλλη προσποιούμαστε που σφάχτηκε

«Η λύση στις φρικαλεότητες που προκαλεί ο Νετανιάχου στην Παλαιστίνη δεν είναι να φύγουν οι πολίτες από την περιοχή, αλλά να σταματήσει ο δολοφόνος Νετανιάχου το συντομότερο δυνατό. Αυτό είναι πολύ σαφές. Φυσικά, οι ΗΠΑ έχουν αρκετή δύναμη για να σταματήσουν τον Νετανιάχου, ο οποίος έχει γίνει σχεδόν υποτακτικός τους.

Δεν δεχόμαστε αυτή την υποκρισία, που από τη μια τρώει το αρνί και από την άλλη κάθεται με τον βοσκό και προσποιείται ότι θρηνεί», είπε χαρακτηριστικά η Ακσενέρ.

Να κηρυχθεί από όλες τις χώρες εγκληματίας πολέμου ο Νετανιάχου

Η Μεράλ Ακσενέρ χαρακτήρισε ‘τρελό’ και ‘δολοφόνο’ τον Νετανιάχου και απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις χώρες να κηρύξουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό εγκληματία πολέμου.

«Οι φρικαλεότητες του Νετανιάχου στην Παλαιστίνη συνεχίζονται αμείωτες. Οι Παλαιστίνιοι είναι παγιδευμένοι σε ένα δαχτυλίδι φωτιάς και ο κόσμος χορεύει γύρω από αυτό τον πύρινο κύκλο.

Πόσα ακόμα παιδιά πρέπει να πεθάνουν για να κηρυχθεί ο τρελός Νετανιάχου εγκληματίας πολέμου σε όλο τον κόσμο; Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια ασυνειδησία, τέτοια αδιαφορία;

Ο Νετανιάχου πρέπει να κηρυχθεί εγκληματίας πολέμου από κάθε κοινοβούλιο κάθε χώρας στον κόσμο σήμερα. Είναι ήδη πολύ αργά».

Η Δύση απλά κοιτάζει τη μεγαλύτερη σφαγή του 21ου αιώνα

Η ακροδεξιά πολιτική αρχηγός παρομοίασε με τη σειρά της (μετά τον Ερντογάν) τη Δύση με σταυροφόρους και κάλεσε τον Ερντογάν σε πολιτική ίσων αποστάσεων, γιατί και οι δύο πλευρές διαπράττουν φρικαλεότητες.

«Η σιωπή των δυτικών χωρών, που υψώνουν το ανάστημά τους όταν γίνεται τρομοκρατική επίθεση στις χώρες τους, αποδεικνύουν ότι απέναντι στη μεγαλύτερη σφαγή του 21ου αιώνα δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη νοοτροπία των σταυροφόρων, ούτε τώρα στον 21ο αιώνα.

Λυπάμαι που βλέπω τη Δύση να εστιάζει στις τρομοκρατικές πράξεις της Χαμάς και να αγνοεί την τρομοκρατία του Νετανιάχου και την Ανατολή να εστιάζει στην τρομοκρατία του Νετανιάχου και να παραβλέπει τη Χαμάς.

Η Τουρκία δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό της να αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της υποκρισίας της Δύσης και της Ανατολής».

«Μην ακούτε τους γέρους»

Η Μεράλ Ακσενέρ δεν απέφυγε να σχολιάσει και τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, κλείνοντας την πόρτα της συνεργασίας με το πρώην τραπέζι των ‘6’ στις δημοτικές εκλογές το Μάρτιο του 2024.

Ιδιαίτερα σκληρός ήταν μάλιστα ο λόγος της απέναντι στον πρώην πολιτικό σύμμαχό της, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον πρώην πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, τον οποίο χαρακτήρισε «γέρο».

Απαντώντας στις κατηγόριες του Κιλιτσντάρογλου "με μαχαίρωσε πισώπλατα" (η Ακσενέρ), η ηγέτης του Καλού Κόμματος είπε:

"Μην ακούτε τα λόγια των γέρων. Εγώ δεν έχω χτυπήσει ποτέ κανέναν με στιλέτο στην πλάτη του. Αν κάποιος το αξίζει, τον μαχαιρώνω εδώ (δείχνοντας το λαιμό) ή την καρδιά του. Δεν έχω καμία σχέση με την πλάτη του", δήλωσε, προσθέτοντας με νόημα ότι «από εδώ και στο εξής, δεν θα εγγυόμαστε για κανέναν άλλο εκτός από τον εαυτό μας. Ακόμα κι αν το θέλεις εσύ, εγώ δεν θα το κάνω».

Προανήγγειλε επίσης αλλαγές στο κόμμα, απομακρύνοντας ακόμη και ανθρώπους κοντά της που της τήν έφεραν ή την πρόδωσαν.

«Με τη θέληση του Θεού, θα σπάσω όλα αυτά τα δάχτυλα. Θα αλλάξουμε αυτό το σύστημα. Ακόμα κι αν είναι κοντά μου. Αν δεν αλλάξω όλους όσους μας την έφεραν, θα σβήσω το όνομά μου από εδώ. Θα αλλάξουμε όλους όσους μας την έφεραν σε αυτή τη χώρα».

Κεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΙσραήλΠαλαιστίνηΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΠόλεμος στο ΙσραήλΜεράλ Ακσενέρειδήσεις τώραΤουρκίαΧαμάς