Κόσμος | 10.11.2023 05:45

Νέα διπλωματική επίθεση ετοιμάζει ο Ερντογάν: Γιατί στοχεύει στη δημιουργία νέου πόλου με το Ιράν

Μαρία Ζαχαράκη

Μία νέα διπλωματική επίθεση κυοφορείται από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κάνει διάφορες επαφές προς αυτή την κατεύθυνση.

Την Τετάρτη στο Ουζμπεκιστάν είδε αιφνιδίως τον πρόεδρο του Ιράν, τον Ιμπραχίμ Ραίσι (Είναι οι δύο ηγέτες που υποστηρίζουν ανοιχτά τη Χαμάς). Μάλιστα αξιοσημείωτο είναι ότι στη συνάντηση με το Ραίσι ήταν και βουλευτής του κόμματος του εθνικιστή Μπαχτσελί.

Στην ομιλία του επίσης στην Τασκένδη ξεσήκωσε τον μουσουλμανικό κόσμο και με μία αρχηγική εμφάνιση, βροντοφώναξε: «Αν δεν υψώσουμε τώρα τη φωνή μας, πότε θα το κάνουμε;». Το ίδιο θα «φωνάξει» και το Σαββατοκύριακο που θα βρεθεί στη διάσκεψη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Τι διαρρέει το περιβάλλον του Ερντογάν

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις κατά του Ισραήλ. Το περιβάλλον Ερντογάν διαρρέει πάντως προς τα φιλο-κυβερνητικά μέσα πως θα ξεκινήσει μια νέα διπλωματική πρωτοβουλία για τη Γάζα την οποία θα αναπτύξει εντός των επόμενων ημερών ακόμη και στον Όλαφ Σολτς στη Γερμανία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, από την άλλη, όπως λέει το παρασκήνιο, είπε στον Ερντογάν ότι η Ουάσιγκτον είναι πλέον κοντά στις θέσεις της Άγκυρας και ότι ο Μπλίνκεν γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς την Τουρκία.

Το ίδιο γράφει και το αμερικανικό Bloomberg ευλογώντας τη θέση της Τουρκίας στην κρίση της Μέσης Ανατολής. Ο Ερντογάν μαζί με το Ιράν και ίσως κάποιες άλλες μουσουλμανικές χώρες προσπαθεί ακόμη και τώρα να δημιουργήσει έναν άλλον πόλο, γιατί δεν θέλει να μείνει εκτός εξίσωσης σε καμία περίπτωση.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΙράν