Για εγκλήματα πολέμου κατηγορούν το Ισραήλ οι αραβικές χώρες - «Πυρά» και από Ερντογάν
NewsroomΤους ισχυρισμούς του Ισραήλ περί «νόμιμης άμυνας» στη Λωρίδα της Γάζας απέρριψαν το Σάββατο (11/11) οι ηγέτες των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών οι οποίοι ζήτησαν την άμεση παύση των ισραηλινών επιχειρήσεων στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα. Και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως, από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου και βρίσκεται στο πλαίσιο τους της Συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας εξαπέλυσε για ακόμα μία φορά ραγδαία επίθεση κατά του Ισραήλ και της Δύσης.
Το κοινό ανακοινωθέν από το Ριάντ
Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξήχθη στο Ριάντ αναφέρεται ότι τα μέλη των δύο διεθνών οργανισμών «αρνούνται να χαρακτηρίσουν αυτόν τον πόλεμο ως νόμιμη άμυνα ή να τον δικαιολογήσουν υπό οποιοδήποτε πρόσχημα».
Η σύνοδος καταδίκασε «την επιθετικότητα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, τα εγκλήματα πολέμου και τις βάρβαρες και απάνθρωπες σφαγές από την κατοχική κυβέρνηση». Στο ανακοινωθέν ζητείται να τερματιστεί η πολιορκία της Γάζας, να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα και να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ.
Οι ηγέτες κάλεσαν επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει ένα «αποφασιστικό και δεσμευτικό ψήφισμα» ώστε να μπει τέλος στην ισραηλινή «επιθετικότητα» στη Γάζα. Όποιος αρνείται να το στηρίξει «ενθαρρύνει το Ισραήλ να συνεχίσει τη βάναυση επίθεση που σκοτώνει αθώους (...) και μετατρέπει τη Γάζα σε ερείπια».
Για «βαρβαρότητα άνευ προηγουμένου» έκανε λόγο ο Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, από το Ριάντ, σημείωσε πως, «η Ιερουσαλήμ είναι η κόκκινη γραμμή μας. Επιθυμία όλων μας είναι η Ιερουσαλήμ, γνωστή ως η "πόλη της ειρήνης", και όλα τα παλαιστινιακά εδάφη να αποκτήσουν ξανά την παλιά τους αίγλη».
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια βαρβαρότητα άνευ προηγουμένου στην ιστορία», ανέφερε αρχικά ο Ερντογάν και αναφερόμενος στη Δύση πρόσθεσε πως «όσοι παραμένουν σιωπηλοί μπροστά στην καταπίεση (στη Γάζα) είναι εξίσου συνένοχοι στην αιματοχυσία με τους καταπιεστές».
Συνέχισε λέγοντας πως «Το ζήτημα των πυρηνικών όπλων, την ύπαρξη των οποίων έχουν παραδεχτεί Ισραηλινοί υπουργοί, πρέπει να διερευνηθεί και να αποκαλυφθούν τυχόν πυρηνικές βόμβες που έχουν διαφύγει από τον έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας» και πρόσθεσε ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία συμπεριφέρθηκε σαν κακομαθημένο παιδί της Δύσης, πρέπει να αποζημιώσει για τη ζημιά που προκάλεσε».
Έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες η Τουρκία
Αναφορικά με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε για ακόμα μία φορά ξεκάθαρο πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα ταμείο στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για την αποκατάσταση της Γάζας… Είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε τις απαραίτητες προσπάθειες, μεταξύ άλλων και ως εγγυητές, για να διασφαλίσουμε την ειρήνη που θα εγκαθιδρυθεί (μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης)», είπε.
- Προσωπικός γιατρός: Γιατί υποχρεώνει η κυβέρνηση ιατρικό προσωπικό χωρίς ειδικότητα να παρέχει υπηρεσίες – Οι ελλείψεις και τα κονδύλια
- Κοινωνική ατζέντα προτάσσει η κυβέρνηση - Σπριντ 40 ημερών στη Βουλή με νέα μέτρα
- ΣΥΡΙΖΑ: Προχωρά στην εκλογή προέδρου αγνοώντας δημόσια τη διάσπαση Κασσελάκη – Τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν οι «διασπαστές»
- Ο Έλον Μασκ επικεφαλής στο νέο υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ – Ποιος αναλαμβάνει το Άμυνας