Κόσμος | 16.11.2023 10:10

Γιατί ο Ερντογάν στοχοποιεί τώρα τον Νετανιάχου; Η «απειλή» στους Άραβες και η θρησκευτική διάσταση

Μαρία Ζαχαράκη

Όλο και περισσότερο ανεβάζει τους τόνους κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Χθες στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο πρόεδρος της Τουρκία πραγματοποίησε μία από τις πιο έντονες ομιλίες του κατά του Ισραήλ και του Νετανιάχου.

«Έρχεται το τέλος σου», είπε χαρακτηριστικά σε έναν ηγέτη, του οποίου έσφιγγε το χέρι πριν 2 μήνες.

Ο λόγος που βάζει πλέον στο στόχαστρο τον Νετανιάχου ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τους «αναλυτές» της ρητορικής Ερντογάν, είναι ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος προκάλεσε στο να πάρει την πληρωμένη απάντηση από την Τουρκία.

Ο Νετανιάχου, σύμφωνα με τον Αμπντουλκαντίρ Σελβί της Χουριέτ, απείλησε τους Άραβες ηγέτες μετά τη διακήρυξη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας: «Αν θέλετε να προστατέψετε τα συμφέροντά σας, μη μιλάτε».

«Γι' αυτό ο πρόεδρος Ερντογάν έβαλε στο στόχαστρο τον Νετανιάχου. Δεν επέτρεψε στον Νετανιάχου να δημιουργήσει κλίμα φόβου στους Άραβες ηγέτες μέσω απειλών. Ακολούθησε τη στρατηγική της απειλής προς την απειλή».

Ποιος είναι ο τρομοκράτης;

Στις 15 Νοεμβρίου, ο Ερντογάν σήκωσε το χέρι του για να αντιστρέψει πια το «ποιος είναι τρομοκράτης» σε αυτή τη σύρραξη και επανέφερε τον χαρακτηρισμό «κράτος-τρομοκράτη» για το Ισραήλ μετά από χρόνια. Είπε ότι η Χαμάς είναι «μαχητές της αντίστασης». Αντιστέκονται, άρα αμύνονται και δεν είναι εκείνοι που τρομοκρατούν.

Διαβεβαιώνει ότι προετοιμάζεται προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον του Νετανιάχου και σηκώνει ψηλά το θέμα των πυρηνικών όπλων του Ισραήλ για να τονίσει έμμεσα (για πρώτη φορά που το κάνει ο ίδιος) ότι και η Τουρκία αποτελεί στόχο του Ισραήλ.

Συνεχίζει βέβαια και την καταγγελτική του ρητορική εναντίον της Δύσης, η οποία τα «βλέπει ανάποδα από την Τουρκία».

Πόλεμος καλού - κακού

Ο Τούρκος πρόεδρος προσθέτει πάντα μία θρησκευτική διάσταση σε αυτόν τον πόλεμο. Επανέλαβε ότι είναι ένας πόλεμος μεταξύ σταυροφόρων και αγωνιστών της ημισελήνου. Χρησιμοποιεί λέξεις με ηθικό βάρος, μιλά για σφαγή, για γενοκτονία, για συντέλειες…

Ο επικοινωνιακός χειρισμός που ακολουθεί ο Ερντογάν είναι σταδιακά κλιμακούμενος.

Φροντίζει να ικανοποιεί από τη μία τις απαιτήσεις του ισλαμιστικού εσωτερικού ακροατηρίου, στοχεύοντας Ισραήλ και Νετανιάχου πλέον, αλλά και από την άλλη ετοιμάζεται να κάνει βήμα με το ΝΑΤΟ για να ικανοποιήσει τη Δύση με το πρωτόκολλο σήμερα που θα συζητηθεί στη βουλή.

Επιχειρεί να διατηρήσει μία ηγεμονική ρητορική με τη φιλοδοξία διεκδίκησης ενός περιφερειακού ρόλου λίγο πριν το ταξίδι του αύριο στη Δύση και τη Γερμανία, που αλλιώς τα περίμενε, να δώσει νέα πνοή στις σχέσεις με το Βερολίνο, κι ο πόλεμος με της Χαμάς αλλιώς του τα έφερε...

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΙσραήλΜπενιαμίν Νετανιάχουειδήσεις τώρα